Η κουζίνα του σπιτιού είναι αυτό το μέρος που σε εξυπηρετεί κάθε ώρα της ημέρας, είτε πρόκειται για την πρωινή σου ρουτίνα και το πρώτο φλιτζάνι καφέ, είτε για ένα χορταστικό βραδινό γεύμα. Είναι εύλογο λοιπόν ότι η λειτουργία της απαιτεί αρκετή ηλεκτρική ενέργεια, ένα θέμα που στη σημερινή εποχή «καίει» πιο πολύ από ποτέ.
Οι σημαντικότερες δραστηριότητες της κουζίνας περιλαμβάνουν την ψύξη (σε ψυγεία και καταψύκτες) και τη θέρμανση (με το φούρνο, τις εστίες, το βραστήρα, και κάθε μία από τις ηλεκτρικές συσκευές που χρησιμοποιείς). Οι ενεργειακές συσκευές είναι σίγουρα ένας σημαντικός σύμμαχος, αλλά θα πρέπει να βάλεις και εσύ το χέρι σου για να πετύχεις την πολυπόθητη εξοικονόμηση.
Επίλεξε ενεργειακές συσκευές
Οι συσκευές που είναι ενεργειακές έχουν πάνω τους την αντίστοιχη ετικέτα, την οποία πρέπει και να αναζητήσεις κατά τη διαδικασία της αγοράς. Σημείωσε ότι για την ενεργειακή κλάση μίας συσκευής, καθοριστικής σημασίας είναι και το μέγεθός της. Έτσι, αν είσαι ανάμεσα σε δύο προϊόντα του ίδιου τύπου με βαθμό Α, αλλά το ένα είναι πολύ μεγαλύτερο, αυτό σημαίνει και ότι καταναλώνει περισσότερη ενέργεια.
Οι ενεργειακές συσκευές ωστόσο δεν μπορούν από μόνες τους να σώσουν την κατάσταση, αν η δική σου χρήση γίνεται αλόγιστα.
Κάθε λεπτομέρεια που δεν φαντάζεσαι έχει σημασία και μικρές αλλαγές στην καθημερινότητα μπορούν να κάνουν τη διαφορά. Για παράδειγμα, ακόμη και όταν φτιάχνεις ένα φλιτζάνι τσάι, αν γεμίσεις τον βραστήρα με την ακριβή ποσότητα του νερού που χρειάζεσαι και δεν τον γεμίσεις μέχρι πάνω, εξοικονομείς ενέργεια και χρήμα.
Μην αφήνεις τις συσκευές σε κατάσταση αναμονής
Προφανώς και ορισμένες συσκευές κουζίνας, όπως οι ψυγειοκαταψύκτες, πρέπει να είναι πάντα ενεργοποιημένες. Αλλά για τα προϊόντα που δεν χρειάζεται να είναι ανοιχτά 24 ώρες το 24ωρο, η απενεργοποίηση της κατάστασης αναμονής μπορεί να βοηθήσει στην εξοικονόμηση ενέργειας. Σε αυτά περιλαμβάνονται πλυντήρια πιάτων, φούρνοι μικροκυμάτων και πλυντήρια ρούχων.
Πώς να εξοικονομήσεις ενέργεια όσο μαγειρεύεις
Εδώ θα βρεις μερικά βασικά tips για να πετύχεις το zero waste στην κουζίνα:
- Όταν βράζεις νερό χρησιμοποίησε μόνο όσο νερό χρειάζεσαι.
- Βάζε καπάκι στις κατσαρόλες και τα τηγάνια, αφού έτσι το νερό θα βράσει γρηγορότερα, καταναλώνοντας λιγότερη ενέργεια.
- Ταίριαξε το μέγεθος του σκεύους με την εστία. Όταν χρησιμοποιείς μικρό σκεύος σε μεγάλη εστία, χάνεται θερμότητα.
- Η χύτρα ταχύτητας είναι πολύ πιο αποδοτική ενεργειακά, καθώς μειώνει το χρόνο μαγειρέματος και τη χρήση ενέργειας.
- Σβήσε τη φωτιά μερικά λεπτά πριν το φαγητό μαγειρευτεί πλήρως καθώς στο χρόνο που μεσολαβεί μέχρι να κρυώσουν οι εστίες θα συνεχίσουν να μαγειρεύουν το φαγητό σου.
- Μαγείρευε μεγαλύτερες ποσότητες φαγητού και αποθήκευε τις μερίδες στην κατάψυξη ή το ψυγείο για να τις ξαναζεστάνεις αργότερα, αντί να μαγειρεύεις πολλές φορές.
- Μην ανοίγεις επανειλημμένα την πόρτα του φούρνου για να ελέγξεις το φαγητό, αφού έτσι χάνεται θερμότητα και χρειάζεται επιπλέον ενέργεια μέχρι να πιάσει ξανά την επιθυμητή θερμοκρασία. Αντ’ αυτού, τσέκαρε το φαγητό σου απλώς από το τζάμι του φούρνου.
- Ποτέ μη βάζεις ζεστά τρόφιμα απευθείας στο ψυγείο ή τον καταψύκτη. Άφησέ τα πρώτα να κρυώσουν, αφού η τοποθέτηση ζεστού φαγητού προκαλεί σπατάλη ενέργειας, ενώ μπορεί να αποτελέσει και ζήτημα ασφάλειας τροφίμων.
- Κάνε τακτικά απόψυξη στο ψυγείο ή τον καταψύκτη.
- Μην κρατάς την πόρτα του ψυγείου ανοιχτή για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Αυτό το αναγκάζει να δουλέψει περισσότερο για να ψύξει στη συνέχεια.
- Διατήρησε τη θερμοκρασία του ψυγείου στους 3°C -5°C και του καταψύκτη στους -18°C.
- Διατήρησε ένα κενό 10 εκατοστών μεταξύ του ψυγείου και του τοίχου πίσω του, για να φεύγει πιο εύκολα η θερμότητα.