
Το βιβλίο «Ψάρια και Ωρίμανση. Εγχειρίδιο ορθής ωρίμανσης και χειρισμού ψαριών» παρουσιάστηκε την Πέμπτη 12 Ιουνίου 2025 παρουσία σημαντικών εκπροσώπων του γαστρονομικού γίγνεσθαι και του δημοσιογραφικού κόσμου.
Μέσα από τις 176 καλαίσθητες και πλούσιες σε περιεχόμενο και ουσία σελίδες του, το βιβλίο φιλοδοξεί να καταρρίψει το προαιώνιο στερεότυπο που θέλει το ψάρι να πρέπει να τρώγεται φρέσκο. Το αποτέλεσμα, αντανακλά την αγάπη και την αφοσίωση του συγγραφέα στην παράδοση, στην καινοτομία, την εντοπιότητα και φυσικά, στο καλό φαγητό – αξίες που πρωταγωνιστούν και στην έδρα του, το εστιατόριο «Μαραθιά» στην Τήνο.
Η παρουσίαση άνοιξε με ένα εγκάρδιο μήνυμα μέσω βίντεο, με τον επιφανή Βρετανό ιστορικό και πιστό θαμώνα της «Μαραθιάς» Μαρκ Μαζάουερ, να εξηγεί πώς η γνωριμία του με την Τήνο και τον Μαρίνο Σουράνη, ήταν για τον ίδιο μια πραγματική αποκάλυψη και συνεχίζει να είναι, από το 2001 έως σήμερα: «Η Μαραθιά είναι ένα από τα καλύτερα εστιατόρια της Ελλάδας και αποτελεί πλέον κομμάτι της δικής μου ζωής και της οικογένειάς μου. Κάθε καλοκαίρι επιστρέφω εκεί, είναι ένα μέρος απόλυτης ελευθερίας, ένας ιδανικός τόπος για να γεννηθούν ιδέες για βιβλία, είμαι ευγνώμων. Ξεχωρίζω τις συζητήσεις που κάνω με τον Μαρίνο για τη στενή σχέση ανάμεσα στο φαγητό και την Ιστορία. Αυτό το μέρος είναι ό,τι πιο κοντινό έχω βιώσει σε επίγειο παράδεισο».
Για το βιβλίο και τον Μαρίνο Σουράνη μίλησαν επίσης οι: Μανώλης Παπουτσάκης, σεφ, Αντώνης Δελλατόλας, δημοσιογράφος και εκδότης, Ιωάννης Κακός, τεχνολόγος τροφίμων, Δημήτρης Αντωνόπουλος, κριτικός γεύσης και οι δημοσιογράφοι γεύσης Θάλεια Τσιχλάκη και Νανά Δαρειώτη. Τη συζήτηση συντόνισε η Παυλίνα Κωνσταντάρα, Brand Relations Director στην εταιρεία SOCIALDOO.
Συγκινημένος με τη θερμή υποδοχή του βιβλίου του και λίγο προτού υπογράψει αντίτυπα για τους αναγνώστες του, ο Μαρίνος Σουράνης ευχαρίστησε όσους τον τίμησαν με την παρουσία τους, λέγοντας: «Μέσα στο βιβλίο, αυτά που με μάθατε όλοι εσείς, είναι πιο πολλά από αυτά που σας “μαθαίνω” τώρα εγώ. Η γνώση είναι για να μοιράζεται και χαίρομαι να την προσφέρω κι εγώ με τη σειρά μου σε όποιον ενδιαφέρεται».
INFO
Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Νεφέλη. Σελίδες 176. Τιμή: 50€.