Τα leftovers είναι για όλους μας φίλοι και εχθροί, ταυτόχρονα. Φίλοι γιατί μας βγάζουν από τη δύσκολη θέση όταν χρειαζόμαστε ένα γρήγορο γεύμα και δεν έχουμε χρόνο να ετοιμάσουμε τίποτα, εχθροί όταν απλά ξεμένουν στο ψυγείο και δεν ξέρουμε πώς να τα αξιοποιήσουμε. Και εδώ που τα λέμε, είναι κάποιες κατηγορίες φαγητού που υποβαθμίζονται όταν επαναθερμαίνονται. Μία από αυτές είναι και ο πουρές πατάτας.

Εμείς ωστόσο βρισκόμαστε εδώ για να σου πούμε ότι μπορείς να ξαναζεστάνεις τον πουρέ που περίσσεψε και να τον απολαύσεις όσο πιο κοντά στην αρχική εκδοχή του.

Στον φούρνο της κουζίνας

Ο φούρνος της κουζίνας μπορεί να αποτελεί μια από τις πιο σωστές επιλογές για να αναθερμάνεις τον πουρέ σου, αλλά πάντα με προσοχή. Θα χρειαστούν περίπου 15-20 λεπτά στους 170℃.

Το σκεύος που θα επιλέξεις είναι επίσης σημαντικό. Ένα πιο φαρδύ σκεύος, όπως ένα πυρίμαχο, με μεγάλη επιφάνεια δίνει τη δυνατότητα να ζεσταθεί ο πουρές πιο ομοιόμορφα. Θα πρέπει ωστόσο να καλύψεις με καπάκι - αν διαθέτει το σκεύος σου - ή με αλουμινόχαρτο, για να μην ξεραθεί η επιφάνεια του πουρέ.

Για να διατηρήσεις την υγρασία του πουρέ, μπορείς να προσθέσεις ελάχιστο νερό, όμως η αλήθεια είναι πως η ιδανική επιλογή είναι λίγο γάλα ή κρέμα γάλακτος, που θα διατηρήσει καλύτερα την πλούσια και βελούδινη υφή του πουρέ. Τέλος, μόλις ζεσταθεί, αφαιρείς το καπάκι ή το αλουμινόχαρτο, ανακατεύεις και αφήνεις λίγα λεπτά ακόμη ώστε να απορροφηθεί τυχόν περιττή υγρασία. Να θυμάσαι, στόχος είναι ο πουρές να ζεσταθεί και όχι να ψηθεί και να στεγνώσει, άρα μόλις φτάσει στην επιθυμητή θερμοκρασία τον βγάζεις από το φούρνο και σερβίρεις.

Στον φούρνο μικροκυμάτων 

Για λόγους ταχύτητας οι περισσότεροι βάζουμε όλα τα leftovers σε ένα πιάτο και τα ζεσταίνουμε στο φούρνο μικροκυμάτων. Ωστόσο, στην περίπτωση που ο πουρές είναι ένα από τα «συστατικά» αυτού του πιάτου, τότε το αποτέλεσμα δεν θα είναι και το καλύτερο, αφού θέλει τη δική του φροντίδα. 

Αν λοιπόν θέλεις να ζεστάνεις πουρέ πατάτας στα μικροκύματα, θα τον βάλεις μόνο του σε ένα μπολ, μαζί με λίγο γάλα, κρέμα γάλακτος ή βούτυρο και θα τον ζεστάνεις για 45 δευτερόλεπτα με 1 λεπτό. Στη συνέχεια, βγάζεις το μπολ από το φούρνο, ανακατεύεις καλά και ανάλογα με το πόσο ζεστό τον θέλεις μπορείς είτε να τον σερβίρεις απευθείας είτε να τον βάλεις ξανά στο φούρνο, για ανάλογο χρονικό διάστημα.

Όποια μέθοδο και αν επιλέξεις, μην παραλείψεις την προσθήκη λίγο υγρού που θα βοηθήσει τον πουρέ να παραμείνει αφράτος και να μην ξεραθεί.