Τα καρότα αποτελούν ένα από τα πιο δημοφιλή και θρεπτικά λαχανικά που χρησιμοποιούνται στη μαγειρική παγκοσμίως. Με την έντονη πορτοκαλί τους απόχρωση και τη γλυκιά, τραγανή γεύση τους, αποτελούν μια εξαιρετική πηγή βιταμινών, μετάλλων και αντιοξειδωτικών, που συμβάλλουν στην υγιεινή διατροφή. Ένα μεγάλο τους πλεονέκτημα είναι ότι καλλιεργούνται εύκολα και διαθέτουν πολλές ποικιλίες, οι οποίες διαφέρουν σε χρώμα, μέγεθος και γεύση.

Μπορείς να τα γευθείς από ωμά μέχρι βραστά ή ψητά σε σαλάτες και κυρίως πιάτα, αλλά και να τα προσθέσεις σε χυμούς, smoothies, ακόμη και γλυκά, ενώ τα ωμά στικ καρότου αποτελούν ένα από τα πιο κλασικά και υγιεινά σνακ, που μπορείς να απολαμβάνεις καθημερινά. Γι' αυτό και αξίζει να έχουν πάντα θέση στην κουζίνα σου και μάλιστα, αν αποθηκευτούν σωστά μπορούν να διαρκέσουν πολύ καιρό.

Εδώ σου έχουμε τον καλύτερο τρόπο για να διατηρήσεις όσο πιο φρέσκα γίνεται τα καρότα - είτε είναι αποφλοιωμένα είτε όχι, είτε ολόκληρα είτε κομμένα -, αλλά και πώς να τα καταψύξεις.

Κομμένα καρότα


Πώς να αποθηκεύσεις ολόκληρα καρότα

Τα καρότα πρέπει πάντα να αποθηκεύονται στο ψυγείο, γιατί αν διατηρηθούν σε θερμοκρασία δωματίου, θα αναπτύξουν πικρή γεύση λόγω της αυξημένης απορρόφησης οξυγόνου.

Μη αποφλοιωμένα: Όταν πρόκειται για ολόκληρα, μη αποφλοιωμένα καρότα, μπορείς να τα βάλεις μέσα σε μια σφραγισμένη πλαστική σακούλα στο συρτάρι του ψυγείου. Απλώς καλό είναι να προσέξεις ώστε να παραμείνουν στεγνά και να μην πλυθούν παρά μόνο πριν τη στιγμή της κατανάλωσης, καθώς η υπερβολική υγρασία επιταχύνει την αλλοίωση. Ακόμα βεβαιώσου ότι έχεις αφαιρέσει τα κοτσάνια πριν από την αποθήκευση, για να διατηρήσεις την υπάρχουσα υγρασία και την περιεκτικότητα τους σε σάκχαρα. 

Όταν αποθηκεύονται σωστά, τα ολόκληρα καρότα μπορούν να διαρκέσουν έως και ένα μήνα στο ψυγείο.

Καθαρισμένα καρότα: Τα ολόκληρα, καθαρισμένα καρότα θα πρέπει να αποθηκεύονται με τον ίδιο τρόπο όπως τα μη αποφλοιωμένα. Σημείωσε ωστόσο ότι η φλούδα προστατεύει τα καρότα από την υγρασία, οπότε η αφαίρεσή της πριν την αποθήκευση μπορεί να επιταχύνει τη διαδικασία αφυδάτωσής τους.

Κομμένα καρότα


Πώς να αποθηκεύσεις τα κομμένα καρότα

Για να αποθηκεύσεις τα κομμένα καρότα, τύλιξέ τα χαλαρά σε νωπό χαρτί κουζίνας και, στη συνέχεια, να τοποθέτησέ τα σε σφραγισμένη πλαστική σακούλα στο συρτάρι του ψυγείου. Μην ακούς που λένε κάποιοι να τα βυθίσεις σε νερό, σε αεροστεγές δοχείο και να τα βάλεις στο ψυγείο, γιατί αυτό μπορεί να αλλοιώσει τη γεύση τους και την υφή τους. Επιπλέον, αυτή η τεχνική απαιτεί να αλλάζεις το νερό κάθε λίγες ημέρες, πράγμα που μπορεί να είναι δύσκολο να το θυμάσαι.

Σημείωσε ότι τα κομμένα καρότα δεν έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής. Θα πρέπει δηλαδή να χρησιμοποιούνται εντός δύο έως τριών ημερών, για να διασφαλιστεί η φρεσκάδα και η γεύση τους.

Τι ισχύει για τα κοτσάνια των καρότων;

Τα πράσινα στοιχεία του λαχανικού είναι βρώσιμα και θρεπτικά. Μπορούν να προστεθούν σε σαλάτες, να χρησιμοποιηθούν ως γαρνιτούρα για ζυμαρικά ή να αναμειχθούν σε σάλτσες όπως το πέστο, ακριβώς όπως τα βότανα ή άλλα φυλλώδη λαχανικά. Για την αποθήκευσή τους μην τα πλύνεις, απλώς τοποθέτησέ τα στο ψυγείο μέσα σε τρυπητή πλαστική σακούλα, τυλιγμένα με χαρτί κουζίνας. Το χαρτί θα βοηθήσει στην απορρόφηση της υγρασίας. Αυτά τα φυλλώδη στοιχεία του λαχανικού είναι αρκετά ευαίσθητα, οπότε η διάρκεια ζωής τους είναι σύντομη, μόλις μία ή δύο ημέρες.

Επιπλέον συμβουλές αποθήκευσης των καρότων

Σίγουρα βοηθάει να μην ξεχνάς τα τρόφιμα στο ψυγείο, θεωρώντας ότι εφόσον έχουν τοποθετηθεί εκεί, όλα είναι καλά. Χρειάζεται να ελέγχεις ανά τακτά χρονικά διαστήματα για τυχόν αλλοιώσεις, καθώς μπορεί να μαραθούν ή να γίνουν πολύ μαλακά σε κάποια σημεία. Τότε θα πρέπει να επέμβεις όσο πιο σύντομα γίνεται, ώστε να αφαιρέσεις αυτά που έχουν χαλάσει για να μην «συμπαρασύρουν» και τα υπόλοιπα. Αν και τα ελαφρώς μαλακά καρότα είναι ασφαλή για κατανάλωση, στην περίπτωση που μέσα στη σακούλα υπάρχουν λιωμένα, κολλώδη ή μαλακά με αλλοίωση στο χρώμα και δυσάρεστη μυρωδιά καρότα, τότε ήρθε η στιγμή να πεταχτούν.

Κάτι που ίσως να μη γνώριζες είναι ότι η φύλαξη των καρότων κοντά σε φρούτα που παράγουν αιθυλένιο, όπως τα μήλα και οι μπανάνες, μπορεί να αποβεί μοιραία. Το αιθυλένιο από αυτά τα προϊόντα θα επιταχύνει τη διαδικασία γήρανσης τους, με αποτέλεσμα να μειώνεται η περιεκτικότητα σε σάκχαρα και να αναπτύσσονται πικρές γεύσεις με την πάροδο του χρόνου. Οπότε καλό είναι να μην αποθηκεύονται σε κοντινές αποστάσεις.

Μπορείς να τα καταψύξεις τα καρότα;

Κατεψυγμένα καρότα

Τα καρότα ανήκουν στα λαχανικά που μπορούν να καταψυχθούν. Ωστόσο, είναι σημαντικό να τα βράσεις πρώτα, καθώς το βραστό νερό θα αποδραστηριοποιήσει τα ένζυμα που έχουν, τα οποία αλλιώς θα έδιναν κακή υφή και γεύση μετά την απόψυξη.

Πώς να καταψύξεις τα καρότα βήμα - βήμα

  1. Σε ένα μεγάλο μπολ ρίξε μπόλικο παγωμένο νερό και στρώσε με χαρτί ψησίματος ένα άλλο μπολ με καπάκι.
  2. Βάλε μια κατσαρόλα με νερό να βράσει σε υψηλή θερμοκρασία.
  3. Όσο το νερό βράζει, πλύνε και καθάρισε τα καρότα. Μην ξεχάσεις να κόψεις τις άκρες τους και από τις δύο πλευρές.
  4. Κόψε τα καρότα σε χοντρές φέτες ή κύβους, ρίξε τα στην κατσαρόλα και άφησέ τα περίπου για 4 λεπτά.
  5. Αφαίρεσέ τα με τρυπητή κουτάλα και αμέσως τοποθέτησέ τα στο μπολ με το παγωμένο νερό, για να σταματήσει ο βρασμός.
  6. Στη συνέχεια, μετέφερε τα καρότα σε καθαρή πετσέτα και ταμπονάρισέ τα να στεγνώσουν.
  7. Τοποθέτησέ τα στο μπολ με το χαρτί ψησίματος που είχες ετοιμάσει και άπλωσέ τα σε μονή στρώση.
  8. Σφράγισε το μπολ με το καπάκι του και βάλε το στην κατάψυξη για 1-2 ώρες ή μέχρι να παγώσουν καλά. Τέλος, μετέφερε τα καρότα σε σακουλάκια τροφίμων κατάλληλα για κατάψυξη και ξαναβάλτα πίσω στον καταψύκτη.

Ακολουθώντας αυτές τις οδηγίες, μπορείς να διατηρήσεις τη γεύση και τη φρεσκάδα τους για πολύ περισσότερο χρόνο.

Για την καλύτερη ποιότητα, χρησιμοποίησε τα κατεψυγμένα καρότα εντός 10 έως 12 μηνών. Μετά από αυτό το διάστημα, θα είναι ακόμα ασφαλή για χρήση, αλλά η ποιότητά τους μπορεί να αρχίσει να αλλοιώνεται.

Ο καλύτερος τρόπος να επαναφέρεις τα «μαλακά» καρότα

Κατά την αποθήκευση, τα καρότα μπορεί να χάσουν νερό και να γίνουν μαλακά και κατσούφικα, λόγω της έλλειψης υγρασίας στα κύτταρά τους. Αυτό συμβαίνει γιατί ο ιστός χρειάζεται αρκετό νερό για να διατηρήσει την άκαμπτη δομή που εσύ έχεις μάθει. Αν λοιπόν αντιμετωπίζεις αυτό το πρόβλημα, μπορείς να τα βυθίσεις σε κρύο νερό για μία ώρα, κάτι που βοηθάει ώστε να επανέλθει, αν όχι το σχήμα τους, σίγουρα η τραγανότητα τους. Βέβαια, μην απογοητευτείς αν δεν «συνέλθουν» γιατί σε αυτή τη μαλακή μορφή είναι τα πλέον κατάλληλα για ψήσιμο, μαγείρεμα ή σε σούπες.