Πολλά έχουν ειπωθεί για τον χυμό πορτοκαλιού. Όλοι πάντοτε τον είχαμε στον μυαλό μας ως συνώνυμο της τόνωσης του ανοσοποιητικού, ως φυσικό δυναμωτικό και «βόμβα» βιταμίνης C.

Ωστόσο, με τα χρόνια η καταλληλότητα της καθημερινής κατανάλωσής του αμφισβητήθηκε, με βασικό επιχείρημα την απότομη μεταβολή του σακχάρου στο αίμα, αλλά και με τη στοχοποίηση των συσκευασμένων χυμών που συνήθως εμπλουτίζονται με ζάχαρη για να βελτιώνεται η γεύση τους. 

Μία νέα μελέτη ωστόσο, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Molecular Nutrition & Food Research, υποστηρίζει ότι ο χυμός πορτοκαλιού είναι ευεργετικός και για την καρδιά, αλλά και για τον μεταβολισμό. Ειδικότερα, σύμφωνα με τους ερευνητές η καθημερινή κατανάλωση του μεταβάλλει τη δραστηριότητα γονιδίων που συνδέονται με την καρδιαγγειακή και μεταβολική λειτουργία.

Οι ερευνητές επέλεξαν 20 υγιείς ενήλικες, 10 άνδρες και 10 γυναίκες, ηλικίας 21-36 ετών. Μελέτησαν δείγματα από ανοσοκύτταρα, εξετάζοντας μεταβολές σε πάνω από 1.705 γονίδια, των οποίων η δραστηριότητα άλλαξε μετά την κατανάλωση χυμού. Πολλά από αυτά τα γονίδια σχετίζονται με φλεγμονή, μεταβολισμό λιπιδίων και ρύθμιση της πίεσης του αίματος.

Πιο συγκεκριμένα, παρατήρησαν ότι με την καθημερινή κατανάλωση χυμού μειώθηκε η δραστηριότητα των γονιδίων που συνδέονται με φλεγμονώδεις διεργασίες και βλαβερές μεταβολές, όπως για παράδειγμα, γονίδια που συνδέονται με φλεγμονώδεις πρωτεΐνες ή ρυθμιστές φλεγμονής. Άλλα γονίδια που εμπλέκονται με τον μεταβολισμό λιπιδίων και τη λιπογένεση μεταβλήθηκαν επίσης, με την ένδειξη ότι ο οργανισμός μπορεί να διαχειρίζεται πιο «υγιεινά» τα λίπη. 

Βέβαια, η έρευνα έδειξε ότι οι  αλλαγές διαφέρουν ανάλογα με το βάρος του κάθε ατόμου. Έτσι, σε άτομα με φυσιολογικό βάρος οι αλλαγές αφορούσαν περισσότερο τη φλεγμονή και την πιθανή μείωση φλεγμονωδών αποκρίσεων. Σε υπέρβαρα άτομα πάλι, φάνηκαν πιο έντονες οι αλλαγές σε γονίδια που σχετίζονται με τον λιπιδιακό μεταβολισμό και τον σχηματισμό λίπους.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, αυτές οι δράσεις οφείλονται στα φλαβονοειδή. Πρόκειται για φυτικές ενώσεις που είναι γνωστές για την αντιοξειδωτική, αντιφλεγμονώδη και συχνά καρδιοπροστατευτική τους δράση. Βρίσκονται στα εσπεριδοειδή, όπως είναι βέβαια το πορτοκάλι, αλλά και στα μούρα, το τσάι, το κακάο και τα μήλα. Τα φλαβονοειδή έχουν ήδη συνδεθεί με προστατευτική δράση για την καρδιαγγειακή υγεία και φαίνεται ότι ο χυμός πορτοκαλιού αποτελεί μια πλούσια και εύκολα διαθέσιμη πηγή τους.

Σε γενικές γραμμές, η έρευνα έδειξε ότι η κατανάλωση χυμού πορτοκαλιού σχετίζεται με: 

  • Μείωση της φλεγμονής
  • Υγιή λειτουργία αιμοφόρων αγγείων
  • Καλύτερη διαχείριση και αξιοποίηση του λίπους