Το φεστιβάλ Μεγάλες Μέρες της Νεμέας κλείνει φέτος τα 21 του χρόνια και μας παρουσιάζει ένα τριήμερο γεμάτο γευστικές δοκιμές, περιηγήσεις σε οινοποιεία.
Οι εκδηλώσεις έχουν στόχο την προστασία και προβολή του κρασιού ΠΟΠ Νεμέα, με βάση την τοπική ποικιλία Αγιωργίτικο και την ενίσχυση του οινικού τουρισμού στην περιοχή, ενώ θα συμμετέχουν περίπου 30 οινοποιεία.
Αναλυτικά το πρόγραμμα του τριημέρου:
Παρασκευή 5 Σεπτεμβρίου
Εστιατόριο ΣΟΦΟΣ / Ώρα 18:00
Επιμέλεια και παρουσίαση κρασιών: Χρήστος Θεοδωρόπουλος
(Sommelier Herve restaurant)
Τα κρασιά που θα δοκιμάσουμε:
Κτήμα Αναγέννηση / ΣΤΑΤΗΡ ΝΕΜΕΑ RESERVE ΠΟΠ 2008 / ΕΡΥΘΡΟ
Lafkiotis Winery / ΡΟΖΕ 2024 / ΡΟΖΕ
Kτήμα Όψιμος – Winery Opsimos / ΡΟΖΕ ΑΓΙΩΡΓΙΤΙΚΟ ΒΙΟ ΠΓΕ 2024 / ΡΟΖΕ
Κτήμα Σπυρόπουλου / NEMEA UNOAKED 2021 / NEMEA
Athanasiou Wines Nemea / ΘΡΟΝΟΣ ΝΕΜΕΑ 2024 / ΝΕΜΕΑ
Κτήμα Γκόφα – Estate Constantin Gofas / THEMELIO NEMEA RESERVE 2022 / NEMEA
Κτήμα Ρεπάνη / ΡΟΖΕ ΑΓΙΩΡΓΙΤΙΚΟ 2024 / ΡΟΖΕ
Barafakas Winery / SAINT MODESTO 2024
Acra Winery / ΜΑΛΜΠΕΚ ΡΟΖΕ 2024 / ΡΟΖΕ
Sellas Winery-Οινοποιείο Σελλάς / ΝΕΜΕΑ AMFORA 2023 / NEMEA
Οινοποιείο Παπαγιαννακόπουλου / YPSILON ΑΓΙΩΡΓΙΤΙΚΟ 2024 / ΑΓΙΩΡΓΙΤΙΚΟ
Κόστος συμμετοχής: 15€
Μέγιστο πλήθος συμμετεχόντων: 20 άτομα
Πληροφορίες & κρατήσεις: 27460-22.487 & reservations@nemeawineland.com
Οι συμμετέχοντες θα έχουν κρατημένη θέση στην τελετή έναρξης
Εστιατόριο 17 ΧΩΡΙΑ / Ώρα 18:00
Επιμέλεια και παρουσίαση κρασιών Στέφανος Κόγιας (DipWSET)
Τα κρασιά που θα δοκιμάσουμε:
Gaia Wines / ΑΓΙΩΡΓΙΤΙΚΟ 4-6Η / ΕΡΥΘΡΟ
Lafkiotis Winery / ΑΓΙΩΡΓΙΤΙΚΟ 2021 / ΕΡΥΘΡΟ
Kτήμα Όψιμος – Winery Opsimos / ΠΟΠ ΝΕΜΕΑ ΒΙΟ 2021 / ΕΡΥΘΡΟ
Nikolaou Estate / SAVEUR 2024 / ΡΟΖΕ
Κτήμα Σπυρόπουλου / ΝΕΜΕΑ UNOAKED 2024 / ΕΡΥΘΡΟ
Κτήμα Μητραβέλα – Mitravelas Estate / ΚΟΚΚΙΝΟ ΣΕ ΜΑΥΡΟ / ΕΡΥΘΡΟ
Domaine Skouras / PEPLO 2024 / ΡΟΖΕ
Κτήμα Παπαϊωάννου / ΚΤΗΜΑ ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ 2021 / ΕΡΥΘΡΟ
Zacharias Winery / LEXIS NEMEA 2022 / ΕΡΥΘΡΟ
Semeli Estate / ΝΕΜΕΑ GRANDE RESERVE 2016 / ΕΡΥΘΡΟ
Strofilia Wines / ΣΠΑΝΙΕΣ ΓΑΙΕΣ ΡΟΖΕ ΚΩΝΟΣ 2024 / ΡΟΖΕ
ΑΟΣ ΝΕΜΕΑΣ / GOLDEN LEGEND ΑΓΙΩΡΓΙΤΙΚΟ 2024 / ΡΟΖΕ
Κόστος συμμετοχής: 15€
Μέγιστο πλήθος συμμετεχόντων: 20 άτομα
Πληροφορίες & κρατήσεις: 27460-22.487 & reservations@nemeawineland.com
Οι συμμετέχοντες θα έχουν κρατημένη θέση στην τελετή έναρξης
‘Eναρξη Μεγάλων Ημερών Νεμέας 2025: «Το Συμπόσιο των αγγέλων» - Προαύλιο Ειρηνοδικείου Νεμέας / Ώρα 19:30
Το πολιτιστικό δρώμενο «Το Συμπόσιο των αγγέλων» αποτελεί μια πρωτόγνωρη σπονδή στους αμπελουργούς της Νεμέας, που μέσα από μια γιγαντοοθόνη αναδεικνύουν το μεγαλείο της ιστορικής συμπόρευσης της χώρας των Ελλ-οίνων, με τους περίφημους μουσικοσυνθέτες Μ.Θεοδωράκη Μ.Χατζηδάκη Σ. Ξαρχάκο Δ. Σαββόπουλο Γ. Μαρκόπουλου Μ. Λοίζο Λ. Κηλαιδόνη Β.Τσιτσάνη Α. Καλδάρα Δ. Σαμίου Ε. Σπαθάρη G. Verdi και G. Moustaki.
Με ζωντανή ορχήστρα, πολυθέαμα, οινικά σχόλια και αγαπημένα τραγούδια, ο οίνος παρουσιάζεται ως γνήσιος καρπός της ελληνικής γης, ως μοναδικό αγαθό της Μεσογείου και ως διαχρονική θρεπτική αξία.
Επιμέλεια – παρουσίαση: Δημήτρης Χατζηνικολάου.
Μουσική επιμέλεια – Ερμηνεία: Βασίλης Χατζηνικολάου
Προαύλιο Ειρηνοδικείου Νεμέας / Ώρα: 19:30
ΣΑΒΒΑΤΟ 6/9
Ανοιχτή γευσιγνωσία στον χώρο του Συνδέσμου / Ώρα 11:00 – 18:00
Ελεύθερη συμμετοχή: 11:00
Γευσιγνωσία «Ροζέ Αγιωργίτικο»
Επιμέλεια – παρουσίαση: Μαρία Τζίτζη (Χημικός-οινολόγος, συγγραφέας)
Χώρος: Ξενοδοχείο KERA NEME
Τα κρασιά που θα δοκιμάσουμε:
Gaia Wines / ΡΟΖΕ ΑΓΙΩΡΓΙΤΙΚΟ 4-6Η
Κτήμα Δρυόπη / ΚΤΗΜΑ ΔΡΥΟΠΗ
Semeli Estate / ΟΡΕΙΝΟΣ ΗΛΙΟΣ 2024
Κτήμα Ρεπάνη / ΡΟΖΕ ΑΓΙΩΡΓΙΤΙΚΟ 2024
Strofilia Wines / ΡΟΖΕ ΚΩΝΟΣ 2024
Bizios Estate – Κτήμα Μπίζιος / ROUSALA PGI 2024
Lafkiotis Winery / ΡΟΖΕ ΛΑΥΚΙΩΤΗ
ΑΟΣ ΝΕΜΕΑΣ / GOLDEN LEGEND 2024
Κτήμα Ράπτη / ROSATO BY ELENA RAPTIS
Οινοποιείο Κων/νου Ν. Πυργάκη / ΚΟΠΠΑ 2024
Ktima Bairaktaris / ΜΟΝΟΛΙΘΟΣ ΡΟΖΕ
Κόστος συμμετοχής: 15€
Μέγιστο πλήθος συμμετεχόντων: 20 άτομα
Πληροφορίες & κρατήσεις: 27460-22.487 & reservations@nemeawineland.com
Γευσιγνωσία Π.Ο.Π. ΝΕΜΕΑ / Ώρα 13:00
Επιμέλεια – παρουσίαση: Κώστας Τουλουμτζής (Οινοχόος)
Χώρος: ΑΝΑΤΟΛΗ Wine bar
Τα κρασιά που θα δοκιμάσουμε:
Lafkiotis Winery / ΑΓΙΩΝΥΜΟ 2020
Nikolaou Estate / ΚΤΗΜΑ ΝΙΚΟΛΑΟΥ 2020
Domaine Skouras / NEMEA GRANDE CUVEE 2016
Ktima Palivou / AMMOS TERRA LEONE 2022
Κτήμα Παπαϊωάννου / ΠΑΛΑΙΑ ΚΛΗΜΑΤΑ 2020
Semeli Estate / NEMEA GRANDE RESERVE 2021
Barafakas Winery / APOCALYPSIS 2018
Κτήμα Ρεπάνη / CUVE ΑΡΓΥΡΩ 2022
Οινοποιείο Ζαφείρη / ΑΓΙΩΡΓΙΤΙΚΟ 2022
Lafazanis Winery / ΠΟΠ ΝΕΜΕΑ 2022
Κτήμα Ράπτη / ΝΕΜΕΑ 2021
Κόστος συμμετοχής: 15€
Μέγιστο πλήθος συμμετεχόντων: 20 άτομα
Πληροφορίες & κρατήσεις: 27460-22.487 & reservations@nemeawineland.com
Masterclass «Κυδωνίτσα», τιμώμενη ελληνική ποικιλία / Ώρα 19:00
Κυδωνίτσες από όλη την Πελοπόννησο
ΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ ΕΧΟΥΝ ΣΥΜΠΛΗΡΩΘΕΙ
Σε αυτό το masterclass θα μάθουμε για την τυπικότητα, την επίδραση της οινοποίησης στο στυλ, τη συμπεριφορά στο αμπέλι. Η δυναμικότερα ανερχόμενη λευκή ελληνική ποικιλία μπαίνει στο μικροσκόπιο για να μας αποκαλύψει τα μυστικά της, μέσα από μία μοναδική γευστική δοκιμή 14 διαφορετικών εκφράσεων της ποικιλίας, με κρασιά από τη Νεμέα και την Πελοπόννησο.
Τα κρασιά που θα δοκιμάσουμε:
Ktima Bairaktaris / RARUS 2024
Nikolaou Estate / ΚΥΔΩΝΙΤΣΑ 2024
Κτήμα Μητραβέλα/ Mitravelas Estate / ΚΥΔΩΝΙΤΣΑ 2024
Κτήμα Δρυόπη / ΚΤΗΜΑ ΔΡΥΟΠΗ ΚΥΔΩΝΙΤΣΑ
Ktima Palivou / ΔΙΑΣΕΛΟ ΚΥΔΩΝΙΤΣΑ 2024
Estate Constantin Gofas / ΜΕΡΑ ΝΥΧΤΑ ΚΥΔΩΝΙΤΣΑ
Zacharias Winery / LEXIS ΚΥΔΩΝΙΤΣΑ 2024
Barafakas Winery / ΚΥΔΩΝΙΤΣΑ 2024
Acra Winery / ΚΥΔΩΝΙΤΣΑ 2024
Monemvasia Winery Tsimbidi / ΚΥΔΩΝΙΤΣΑ Mature 2019
Οινοποιείο Βάτιστας Ιωάννης / ΚΥΔΩΝΙΤΣΑ 2024
Κτήμα Θεοδωρακάκου / ΚΥΔΩΝΙΤΣΑ 2024
Κτήμα Δύο Ύψη / Διάλογος 2024
Οινοποιείο Παπαγιαννακόπουλου / ΚΥΔΩΝΙΤΣΑ 2024
Αμπελώνες Γιαννόπουλου / ΚΥΔΩΝΙΤΣΑ LIEBER ALBUS 2024
Επιμέλεια & Παρουσίαση:
Στέφανος Κόγιας DipWSET, δημοσιογράφος-σύμβουλος οίνου (Wine Style)
Γευστική παρουσίαση:
Σταύρος Μουστάκας-Οκταποδάς DipWSET
Αμπελουργική ανάλυση:
Κώστας Μπακασιέτας, Γεωπόνος-Οινολόγος MSc
(Φυτώρια αμπέλου VNB – Bakasieta) TBC
Χώρος: στο Palivou Wine Train του Κτήματος Παλυβού
Κόστος συμμετοχής: 30€
Μέγιστο πλήθος συμμετεχόντων: 30 άτομα
Πληροφορίες & κρατήσεις: 27460-22.487 & reservations@nemeawineland.com
«Ανακαλύπτοντας την πολυπλοκότητα της Νεμέας, 4 ποτήρια τη φορά» / Ώρα 19:00
Επιμέλεια – παρουσίαση: Κωνσταντίνος Λαζαράκης MW
Χώρος: Ξενοδοχείο Terra vinum
Ο Ντόναλντ Ράμσφιλντ (Υπουργός Άμυνας του Μπους του νεώτερου) είχε πει πως, όταν προσπαθήσουμε να αναλύσουμε μια κατάσταση, υπάρχουν τα πράγματα που ξέρουμε, τα πράγματα που γνωρίζουμε ότι δεν ξέρουμε αλλά και τα πράγματα που δεν ξέρουμε ότι δεν γνωρίζουμε.
Πόσο καλά γνωρίζουμε το Αγιωργίτικο; Ποιος είναι ο ποικιλιακός του χαρακτήρας; Τι δίνει το Αγιωργίτικο στα χαρμάνια που συμμετάσχει; Πόσο καλά γνωρίζουμε τη Νεμέα; Υπάρχουν διαφορετικοί χαρακτήρες σε διαφορετικές περιοχές; Και για όλα τα παραπάνω ερωτήματα: μπορούμε να τα αναγνωρίσουμε στο ποτήρι μας;
Αυτά και άλλα θα προσπαθήσουμε να τα βάλουμε σε μια σειρά, μέσα από μια τυφλή γευστική δοκιμή κρασιών (πάνω από 20!) που προέρχονται από τους οινοπαραγωγούς της Νεμέας.
Κόστος συμμετοχής: 30€
Μέγιστο πλήθος συμμετεχόντων: 40 άτομα
Πληροφορίες & κρατήσεις: 27460-22.487 & reservations@nemeawineland.com
ΚΥΡΙΑΚΗ 7/9
Ανοιχτή γευσιγνωσία στον χώρο του Συνδέσμου / Ώρα 11:00 – 18:00
11:00
Γευσιγνωσία «Τα λευκά της Νεμέας»
Επιμέλεια – παρουσίαση: Σταύρος Μουστάκας-Οκταποδάς DipWSET
Χώρος: Ξενοδοχείο NAIAS
Τα κρασιά που θα δοκιμάσουμε:
Κτήμα Αναγέννηση / ΑΣΥΡΤΙΚΟ FUME 2020
Ktima Bairaktaris / ΜΟΝΟΛΙΘΟ ΛΕΥΚΟ 2024
Kτήμα Όψιμος – Winery Opsimos / ΑΣΥΡΤΙΚΟ ΒΙΟ 2024
Athanasiou Wines Nemea / ΑΣΥΡΤΙΚΟ 2024
Κτήμα Παπαϊωάννου / ΑΣΥΡΤΙΚΟ 2024
Estate Constantin Gofas / ROMEO JULIET 2023
Zacharias Winery / SKLAVA 2024
Acra Winery / ΑΣΥΡΤΙΚΟ 2024
Strofilia Wines / ΣΠΑΝΙΕΣ ΓΑΙΕΣ 2024 SAUVINIO BLACK
Sellas Winery-Οινοποιείο Σελλάς / ABRA 2024 (RODITIS SKIN CONTACT)
Οινοποιείο Ζαφείρη / ΑΣΥΡΤΙΚΟ 2024
Lafazanis Winery / ΓΕΩΜΕΤΡΙΑ ΜΑΛΑΓΟΥΖΙΑ 2024
Κτήμα Ράπτη / ΜΑΥΡΗ ΣΠΗΛΙΑ ΑΣΥΡΤΙΚΟ
Οινοποιείο Κων/νου Ν. Πυργάκη / ΚΡΥΦΗ ΛΙΜΝΗ 2024
Κόστος συμμετοχής: 15€
Μέγιστο πλήθος συμμετεχόντων: 20 άτομα
Πληροφορίες & κρατήσεις: 27460-22.487 & reservations@nemeawineland.com
11:30
Γευσιγνωσία «Εξαιρετικών ελαιολάδων» - Από το κρασί στα μυστικά της γεύσης του ελαιολάδου
Επιμέλεια – παρουσίαση: Μαρία Κατσούλη (Γευσιγνώστης ελαιολάδου)
Χώρος: Ελαιοτριβείο Σελλάς (Παπακωνσταντίνου 201, Νεμέα)
Ένα ξεχωριστό και διαδραστικό σεμινάριο με πρωταγωνιστή το ελαιόλαδο, ένα προϊόν που, αν και κατέχει εξέχουσα θέση στο πιάτο μας δίπλα στο κρασί, παραμένει συχνά άγνωστο ως προς την ποιότητα και τον γευστικό του πλούτο.
Η Μαρία Κατσούλη, Wine and Olive Oil Sommelier και Διευθύντρια του Διεθνούς Διαγωνισμού Ελαιολάδου ATHENA, θα παρουσιάσει όλα τα βήματα που αναδεικνύουν τα γευστικά χαρακτηριστικά του ελαιολάδου και την κατάταξή του σε ποιοτικές κατηγορίες. Παράλληλα, θα μας μυήσει στα μυστικά της οργανοληπτικής δοκιμής, μια τέχνη που, αν και έχει ομοιότητες με το κρασί, κρύβει σημαντικές διαφορές.
Αποκορύφωμα της εκδήλωσης θα αποτελέσει η γευστική δοκιμή επιλεγμένων ελαιολάδων και η μοναδική εμπειρία αρμονικής συνύπαρξης με το κρασί.
Κόστος συμμετοχής: 15€
Μέγιστο πλήθος συμμετεχόντων: 20 άτομα
Πληροφορίες & κρατήσεις: 27460-22.487 & reservations@nemeawineland.com
13:00
Γευσιγνωσία σπάνιων παλαιωμένων οίνων Π.Ο.Π. ΝΕΜΕΑ
Επιμέλεια – παρουσίαση: Ελένη Κεφαλοπούλου (δημοσιογράφος οίνου)
Χώρος: Ξενοδοχείο KERA NEME
ΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ ΕΧΟΥΝ ΣΥΜΠΛΗΡΩΘΕΙ
Πώς τα πάει το Αγιωργίτικο με το χρόνο; Δέχεται το μαγικό του άγγιγμα ή ένα δυνατό χαστούκι; Τι ρόλο παίζει το βαρέλι; Πόσο έχουν αλλάξει οι ΠΟΠ Νεμέες τα τελευταία 15 χρόνια; Ακόμα κι αν δεν υπάρξουν απαντήσεις, η εμπειρία της δοκιμής αυτών των σπάνιων κρασιών θα είναι αξέχαστη.
Τα κρασιά που θα δοκιμάσουμε:
Gaia Wines / ΚΤΗΜΑ ΓΑΙΑΣ 2017
Κτήμα Σπυρόπουλου / ΚΤΗΜΑ ΣΠΥΡΟΠ. 20 ΜΗΝΕΣ ΒΑΡΕΛΙ 2015
Κτήμα Μητραβέλα – Mitravelas Estate / OLD VINES
Athanasiou Wines Nemea / ΓΗ ΦΩΤΟΣ ΝΕΜΕΑ 2016
Domaine Skouras / ΚΤΗΜΑ ΣΚΟΥΡΑ
Ktima Palivou / AMMOS TERRA LEONE 2012
Κτήμα Παπαϊωάννου / ΜΙΚΡΟΚΛΙΜΑ 2015
Bizios Estate – Κτήμα Μπίζιος / ΝΕΜΕΑ ΠΟΠ 2016
Οινοποιείο Κων/νου Ν. Πυργάκη / ΝΕΜΕΑ 2015
Κόστος συμμετοχής: 15€
Μέγιστο πλήθος συμμετεχόντων: 20 άτομα
Πληροφορίες & κρατήσεις: 27460-22.487 & reservations@nemeawineland.com
Για να δεις περισσότερα για το φεστιβάλ μπες εδώ.