Σίγουρα έχεις ακούσει ότι το να βάζεις διάφορα φρούτα και λαχανικά κοντά σε άλλα μέσα στο ψυγείο δεν είναι η καλύτερη ιδέα, αφού λόγω των αερίων που απελευθερώνουν επιταχύνεται η ωρίμαση και η αλλοίωση των διπλανών τους.
Πόσες φορές, για παράδειγμα, έχεις αποθηκεύσει στο ψυγείο ένα μαρούλι που βρήκες φρέσκο-φρέσκο και τραγανό στην αγορά, για να ανοίξεις το ψυγείο μετά από μέρες και να συνειδητοποιήσεις ότι έχει αρχίσει να χαλάει; Εδώ λοιπόν σου έχουμε ένα κόλπο που θα το βοηθήσει να διατηρηθεί πολύ περισσότερο.
Και δεν είναι και τίποτα δύσκολο, αφού απαιτεί απλώς να το τοποθετήσεις στο ψυγείο μαζί με ένα αντικείμενο που υπάρχει σίγουρα πάντοτε στην κουζίνα σου - το χαρτί κουζίνας.
Αυτό λοιπόν που έχεις να κάνεις, είναι να πλύνεις καλά το μαρούλι κάτω από τη βρύση, να κόψεις το κοτσάνι, να το σκουπίσεις ώστε να μην έχει υγρασία και να το τυλίξεις με χαρτί κουζίνας, προτού το βάλεις στο ψυγείο. Εναλλακτικά, μπορείς να χρησιμοποιήσεις μία στεγνή και καθαρή, υφασμάτινη πετσέτα κουζίνας.
Επίσης, δεν θα πρέπει να το τοποθετήσεις όπως είναι στο ψυγείο, αλλά κλεισμένο σε ένα τάπερ. Βέβαια, και αυτό δεν θα πρέπει να είναι ερμητικά κλειστό, για να παίρνει αέρα το μαρούλι. Εναλλακτικά, μπορείς να χρησιμοποιήσεις ένα σακουλάκι τροφίμων, προσέχοντας και σε αυτή την περίπτωση να αφήνει το μαρούλι να παίρνει αέρα.
Ο λόγος που γίνεται αυτό είναι ότι το μαρούλι έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό, η οποία όμως, αν παγιδεύεται και δεν απελευθερώνεται, το μαραίνει πιο γρήγορα. Γενικώς, η υγρασία είναι ο εχθρός των φυλλωδών λαχανικών. Το χαρτί κουζίνας, λοιπόν, απορροφά την περίσσεια υγρασία, εμποδίζοντας τη δημιουργία μούχλας και μαλακών, σαπισμένων φύλλων. Το αποτέλεσμα που έχεις είναι ένα τραγανό, φρέσκο μαρούλι.
Μετά από αυτό το βήμα, αποθήκευσε το μαρούλι στο συρτάρι για τα λαχανικά του ψυγείου και να είσαι βέβαιος ότι έτσι θα μείνει φρέσκο για έως και 2 εβδομάδες.
Και ένα ακόμη tip: αν χρησιμοποιείς χαρτί κουζίνας και παρατηρήσεις ότι μετά από μερικές μέρες έχει υγρανθεί, πέταξέ το και τύλιξε το μαρούλι με καινούργιο, στενό χαρτί.