
Η πολίτικη κουζίνα είναι ένα σημαντικό κεφάλαιο στη ζωή των Ρωμιών. Αποτελεί απόλαυση και ταυτόχρονα το βασικό στοιχείο της ταυτότητάς τους.
Ο Μανώλης Κωστίδης, ο γνωστός δημοσιογράφος του ΣΚΑΪ που ζει στην Κωνσταντινούπολη μας ξεναγεί στις νοστιμιές της Πόλης. Αρχικά συναντά τη Μαίρη Τσεβίκ Συμεωνίδου, η οποία δραστηριοποιείται επιχειρηματικά στην Πόλη με το Mezedaki. «Η πολίτικη κουζίνα δεν είναι μόνο των Ρωμιών, αλλά επηρεάστηκε πολύ από αυτούς. Ντολμαδάκια, ρώσικη σαλάτα, μελιτζανοσαλάτα, τυροπιτάκια, όλα αυτά υπήρχαν πάντα στο τραπέζι μας», λένε χαρακτηριστικά. Έπειτα ο Μανώλης βάζει τη μαγειρική ποδιά και φτιάχνει τυρολουκουμά με φέτα και καρυδάκι, δύο υλικά που πλάθουν μαζί με την κυρία Συμεωνίδου.
Στη συνέχεια ο δημοσιογράφος συναντά τον σεφ Γρηγόρη Κυριακίδη, με τον οποίο μαγειρεύουν χουνκιάρ μπεγιεντί, τον βασιλιά της πολίτικης κουζίνας, όπως τον αποκαλούν. Αφήνουν τις μυρωδιές να ξεχυθούν στην κουζίνα και μόλις το φαγητό είχε μελώσει στρώνουν τραπέζι και συζητούν πως «Η πολίτικη κουζίνα δεν απευθύνεται μόνο στο στομάχι αλλά και στην καρδιά».