Όχι μόνο είναι γεμάτο θρεπτικά συστατικά, αλλά μπορεί επίσης να βοηθήσει στην υγεία του εντέρου, της καρδιάς και του ανοσοποιητικού συστήματος. Ακόμη, μπορεί να μειώσει τις φλεγμονές και να βοηθήσει στην επιβράδυνση της γήρανσης.
Τώρα οι επιστήμονες έχουν αποκαλύψει ότι αυτό το κλασικό κορεατικό πιάτο μπορεί να σε βοηθήσει ακόμη και στην προσπάθειά σου να χάσεις περιττά κιλά. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή
Τι είναι το κίμτσι
Το κίμτσι (kimchi) είναι ένα παραδοσιακό κορεάτικο πιάτο που φτιάχνεται κυρίως από λαχανικά που έχουν υποστεί ζύμωση, συνήθως λάχανο Napa (κινέζικο λάχανο) και ραπανάκι, μαζί με τσίλι, σκόρδο, τζίντζερ, αλάτι και ψάρια σε μορφή πάστας ή σάλτσας.
Έχει κυρίως πικάντικη γεύση και αρκετά αλμυρή, ως αποτέλεσμα της διαδικασίας της ζύμωσης.
Συνήθως περιλαμβάνει κινέζικο λάχανο, ραπανάκι, σκόρδο, τζίντζερ, φρέσκα κρεμμυδάκια, τσίλι (gochugaru), και κάποιες φορές αλατισμένα θαλασσινά.
Βοηθά τελικά στην απώλεια κιλών;
Η απάντηση έρχεται από μία σειρά ερευνών. Η Παγκόσμιο Ινστιτούτο Κιμτσι (ναι, υπάρχει τέτοιο πράγμα) στη Νότια Κορέα έχει δημοσιεύσει μια σειρά άρθρων που περιγράφουν τις πιθανές επιδράσεις όσον αφορά στην απώλεια βάρους της τακτικής κατανάλωσης κίμτσι. Πρώτον, μια μελέτη του 2022 που δημοσιεύθηκε στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Food Research International αποκάλυψε ότι το κίμτσι μείωσε «σημαντικά» το σωματικό βάρος και την αύξηση λίπους σε ποντίκια που τρεφόταν με δίαιτα υψηλή σε λιπαρά. Μια άλλη μελέτη του 2023, που δημοσιεύθηκε στο Food & Function, διαπίστωσε ότι «η μέτρια κατανάλωση κίμτσι συνδέεται με απώλεια βάρους σε Κορεάτες μέσης και μεγαλύτερης ηλικίας, ειδικά στους άνδρες».
Μια πιο πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Functional Foods τον Οκτώβριο του 2024 διαπίστωσε ότι οι συμμετέχοντες στη μελέτη που τράφηκαν με σκόνη κίμτσι «εμφάνισαν σημαντική μείωση της σωματικής λιπώδους μάζας».
Νωρίτερα το 2024, μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό BMJ Open διαπίστωσε ότι μια ημερήσια δόση κίμτσι μπορεί να αποτελέσει το κλειδί για την καταπολέμηση τόσο της παχυσαρκίας όσο και του λίπους στην κοιλιά. Και εδώ, αποδεικνύεται ότι ο τύπος του κίμτσι που τρώτε μπορεί να κάνει τη διαφορά.
Το κίμτσι που οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουμε είναι το baechu kimchi, το οποίο παρασκευάζεται από λάχανο. Ωστόσο, υπάρχουν αμέτρητες άλλες ποικιλίες, όπως το kkakdugi, ή κιμτσι από ραπανάκι. Όποιο είδος κι αν προτιμάς είναι πολύ πιθανό να λειτουργήσει.
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι είναι τα είδη των καλών βακτηρίων που βρίσκονται στο κίμτσι που έχουν τη δράση αυτή.
Ωστόσο, πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι το κίμτσι έχει υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι, οπότε δεν συνιστάται η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας γενικώς.