Όλοι έχουμε έστω μία επιφάνεια κοπής στην κουζίνα μας. Και πολλοί από εμάς τη χρησιμοποιούμε για όλα: λαχανικά, κρεατικά, ψωμί και κυριολεκτικά τα πάντα. Για την ακρίβεια, το μεγαλύτερο μέρος της προετοιμασίας για το μαγείρεμα γίνεται πάνω σε αυτή. Κατά πόσο όμως αυτό είναι σωστό;

Αρχικά να πούμε ότι καλό είναι να έχεις τουλάχιστον τρεις επιφάνειες κοπής και όχι μία. Χρειάζεσαι σίγουρα μία μεγάλη ξύλινη επιφάνεια κοπής για τα λαχανικά, που σου δίνει ελευθερία κινήσεων, ώστε να μην έχεις ατυχήματα με κάποιο μαχαίρι.

Επίσης, πρέπει να υπάρχει και μια μικρότερη ξύλινη επιφάνεια κοπής για τα φρούτα και τα λαχανικά με λιγότερο έντονο άρωμα, όπως για παράδειγμα τα αγγούρια.

Υπάρχουν δύο βασικοί λόγοι για να έχεις τουλάχιστον δύο διαφορετικού μεγέθους επιφάνειες κοπής:

  • Όσο σχολαστικά και αν καθαρίσεις τη μεγάλη ξύλινη επιφάνεια, μπορεί να κρατήσει μυρωδιές από λαχανικά όπως το σκόρδο ή το κρεμμύδι. Συνήθως αυτό δεν ενοχλεί στα αλμυρά φαγητά, αλλά σίγουρα δεν είναι κάτι που θέλεις να γευτείς, για παράδειγμα, σε μια φρουτοσαλάτα.
  • Χρησιμοποιώντας τη μικρή ξύλινη επιφάνεια για φρούτα δεν χρειάζεται να βγάζεις κάθε φορά τη μεγάλη, όταν θέλεις απλώς να κόψεις ένα μήλο. Αυτή η μικρή επιφάνεια είναι επίσης πολύ καλή για να κόβεις και το ψωμί. 

Όσο για το κρέας και το ψάρι, καλό είναι να χρησιμοποιείς μία πλαστική επιφάνεια κοπής, γιατί καθαρίζεται πιο εύκολα και δεν απορροφά μυρωδιές. 

Αν θέλεις ωστόσο να αποφύγεις το πλαστικό, το ξύλο είναι επίσης ασφαλές για την κοπή κρέατος και θαλασσινών, αρκεί να έχεις ξεχωριστή επιφάνεια αποκλειστικά γι’ αυτόν τον σκοπό. 

Πώς να καθαρίζεις τις επιφάνειες κοπής

  • Όποιον τύπο επιφάνειας και αν έχεις, πλύνε τη με ήπιο απορρυπαντικό και ζεστό νερό και έπειτα στέγνωσέ την καλά.
  • Αν θες να την απολυμάνεις, τρίψε τη με λευκό, αδιάλυτο ξύδι.
  • Η πλαστική επιφάνεια κοπής μπορεί επίσης να πλυθεί στον πλυντήριο πιάτων. Απόφυγε όμως να βάλεις εκεί ξύλινες επιφάνειες, γιατί το πιο πιθανό είναι ότι θα στραβώσουν ή θα σπάσουν. 

Συνοψίζοντας, χρειάζεσαι  μία μεγάλη ξύλινη επιφάνεια για λαχανικά και γενική χρήση, μία μικρή ξύλινη επιφάνεια για φρούτα ή ψωμί και μία πλαστική επιφάνεια κοπής για κρέας και ψάρι (ή ξεχωριστή ξύλινη μόνο γι’ αυτά). Αν λοιπόν έχεις μόνο μία για όλα, μάλλον ήρθε ο καιρός να αλλάξεις αυτή τη συνήθεια.

Πηγή: The Washington Post