Παραδοσιακά, οι μπίρες σερβιριζόταν απευθείας από το βαρέλι. Οι draft λοιπόν, αποτελούν μια εξέλιξη αυτό του τρόπου σερβιρίσματος. Στα τέλη του 18ου αιώνα ο Άγγλος εφευρέτης Joseph Bramah δημιούργησε το μηχανικό σύστημα που μπορεί να αντλεί τη μπίρα μέσα από το βαρέλι και με ένα βρυσάκι, το οποίο τοποθετείται στον πάγκο του μπαρ, αυτή να σερβίρεται στο ποτήρι. 

Τον 20ο αιώνα, οι draft μπίρες άρχισαν να σερβίρονται από ειδικά βαρελάκια (Kegs) στα οποία η βρίσκονταν υπό πίεση χάρη στην εισαγωγή αέριου διοξειδίου του άνθρακα σε αυτά. Ο τρόπος αυτός έγινε αρκετά δημοφιλής σε όλο τον κόσμο και η ονομασία που επικράτησε ήταν, «draught beer» για τη Μεγάλη Βρετανία και «draft beer» για τη Βόρεια Αμερική. Οι λέξεις αυτές έχουν τη ρίζα τους στην παλιά βρετανική λέξη dragan που σημαίνει μεταφέρω και τραβώ. Σήμερα, συστήματα που προσφέρουν draft μπίρες βρίσκεις σχεδόν σε όλες τις pubs και σε πολλά εστιατόρια.

Είναι οι draft μπίρες πιο γευστικές; 

Πολλοί καταναλωτές θεωρούν ότι η γεύση μιας draft μπίρας είναι καλύτερη από ότι θα ήταν εάν η ίδια μπίρα σερβιριζόταν από κουτάκι ή γυάλινο μπουκάλι. Πράγματι, σύμφωνα με μια ακαδημαϊκή εργασία που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Beverages», η πλειοψηφία των καταναλωτών πιστεύει ότι η συσκευασία και ο τρόπος σερβιρίσματος επηρεάζουν τη γεύση, με τις draft να υπερτερούν. Αυτό πιθανότατα οφείλεται στο γεγονός ότι μια μπίρα σε βαρελάκι καταναλώνεται σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα από την παραγωγή της. Επιπλέον, για τις μπίρες draft είναι πιο εύκολο να ρυθμίζεται η σωστή θερμοκρασία σερβιρίσματος γεγονός που βοηθά στην καλύτερη γεύση και αντίληψη των αρωμάτων. 

Ειδικά για τις stout μπίρες, οι draught εκδοχές έχουν το πλεονέκτημα να δημιουργούν πιο κρεμώδη αφρό που διαρκεί περισσότερο. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα βαρελάκια εκτός από διοξείδιο του άνθρακα περιέχουν και άζωτο. Βέβαια, μπορείς να βρεις κουτάκια που περιέχουν κάποια ειδικά λευκά μπαλάκια, τα οποία απελευθερώνουν άζωτο κατά το σερβίρισμα στο ποτήρι ώστε να δημιουργείται αυτός ο χαρακτηριστικός αφρός που επιτυγχάνεται στις draught εκδοχές.

Από την άλλη, οι μπίρες που αποθηκεύονται σε βαρελάκια έχουν δυσκολία στον χειρισμό τους καθώς χρειάζονται περισσότερο χώρο για να αποθηκευτούν. Επίσης, η μεταφορά τους είναι δύσκολη, καθώς έχουν βάρος και χρειάζονται ειδικό εξοπλισμό που απαιτεί συντήρηση, σχολαστικό καθαρισμό για να μην έχουμε επιμολύνσεις και εκπαιδευμένο προσωπικό. Μια άλλη παράμετρος που πρέπει να λαμβάνεται υπόψη είναι ότι μια μπίρα που βρίσκεται σε βαρελάκι πρέπει να καταναλωθεί σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα από τη στιγμή που θα τοποθετηθεί στο σύστημα σερβιρίσματος.