Εάν αναρωτηθείς ποιο είναι το ιδανικό ποτό για να σε ξεδιψάσει, σίγουρα η μπίρα θα είναι η πρώτη που θα σου έρθει στο μυαλό. Στο διάλειμμα ανάμεσα σε μια κουραστική μέρα με άγχος και αρκετό φόρτο εργασίας, έχεις σκεφτεί να ανοίγεις το ψυγείο για να πιάσεις μια παγωμένη μπίρα και μετά από δυο - τρεις γενναίες γουλιές να νιώθεις την πολυπόθητη ανακούφιση. 

Η αλήθεια ωστόσο είναι πως η ύπαρξη του αλκοόλ λειτουργεί ανασταλτικά, καθώς η κατανάλωσή του θα μειώσει την αποτελεσματικότητά σου για το υπόλοιπο της ημέρας. Για αυτό αισθάνεσαι πως η επιθυμία σου για παγωμένη μπίρα μπορεί να αποτελεί μόνο όνειρο που μπαίνει στο «ψυγείο» για αργότερα. Και όμως, όπως σίγουρα θα γνωρίζεις, υπάρχει η δυνατότητα να έχεις την ίδια απόλαυση, χωρίς τις παρενέργειες του αλκοόλ, χάρη στις alcohol free μπίρες.

Παλαιότερα, οι τεχνικές για παραγωγή μπίρας χωρίς αλκοόλ δεν ήταν αρκετά εξελιγμένες και αυτό οδηγούσε σε μπίρες μειωμένης οργανοληπτικής αξίας, που υπολείπονταν σημαντικά από τις κλασσικές αλκοολούχες. Για παράδειγμα, ο βρασμός της μπίρας για εξάτμιση της αλκοόλης είχε ως συνεπακόλουθο την εξάτμιση αρωμάτων και γεύσεων και το τελικό προϊόν δεν έμοιαζε σε πολλά με το αρχικό. 

Όμως σήμερα, η εξάτμιση γίνεται υπό κενό και αυτό πετυχαίνει την απομάκρυνση της αλκοόλης σε χαμηλότερες θερμοκρασίες, γεγονός που βοηθά στο να συγκρατείται ο αρωματικός και γευστικός πλούτος. Αντίστοιχα, ίσως και καλύτερα αποτελέσματα, επιτυγχάνονται και με άλλες μοντέρνες τεχνικές που φέρουν κάποια επιστημονικά ονόματα, όπως «reserve osmosis» και «gas stripping». Η εξέλιξη της τεχνολογίας κατάφερε να προσφέρει μπίρες χωρίς αλκοόλ που προσομοιάζουν οργανοληπτικά στις αυθεντικές.

Μπίρα χωρίς αλκοόλ

Ομολογουμένως αυτό επιτυγχάνεται με μεγάλη επιτυχία στις μπίρες τύπου Pilsner. Από την άλλη, στους πιο premium τύπους, για παράδειγμα στις μοναστηριακές μπίρες, το αλκοόλ παίζει αρκετά ουσιαστικό ρόλο στο οργανοληπτικό τους χαρακτήρα και η απομάκρυνσή του επηρεάζει σημαντικά την τελική γεύση. 

Οι μπίρες χωρίς αλκοόλ παράγονται από τις κλασσικές μπίρες και το ποσοστό της αλκοόλης που παραμένει μετά την αφαίρεσή του δημιουργεί δυο σημαντικές κατηγορίες, τις «non-alcohol» που περιέχουν αλκοόλ μεταξύ 0,3 και 0,4 και τις «alcohol-free» που δηλώνουν στην ετικέτα τους 0,0 αλκοόλ. Παράλληλα, η αφαίρεση της αλκοόλης προσφέρει και ένα ακόμη πλεονέκτημα, καθώς μειώνει τις θερμίδες που λαμβάνεις από ένα ποτήρι μπίρας.