Μαγειρεύεις κάθε μέρα; Μάλλον, ούτε κατά διάνοια. Μέσα στο καθημερινό τρέξιμο, αλλά και την ανάγκη να αποφύγεις το delivery για την υγεία του οργανισμού αλλά και της τσέπης σου, ο καταψύκτης θα γίνει ο καλύτερός σου φίλος. Και είναι εύκολο να καταλάβεις το γιατί, αφού τις στιγμές που πραγματικά δε μένει χρόνος για προετοιμασία φαγητού, μπορείς να ξεπαγώσεις έτοιμες λύσεις για τις οποίες έχεις μεριμνήσει καιρό πριν. 

Έτοιμα γεύματα σε παρτίδες, φαγητό που περίσσεψε αλλά - πολύ σοφά - αντί να πετάξεις, έβαλες στην κατάψυξη, ακόμη και φρούτα και λαχανικά που είναι έτοιμα να μπουν σε συνταγές. Όσα βγάζεις από την κατάψυξη μπορούν να σε σώσουν, σε μία στιγμή αδυναμίας. Για να γίνεις ο master της κατάψυξης και να μην ξεμένεις ποτέ, σου έχουμε όλα όσα πρέπει να κάνεις αλλά και όσα πρέπει να αποφεύγεις όταν πρόκειται για κατάψυξη, για να μην ξεμένεις ποτέ και, παράλληλα, να μειώσεις τη σπατάλη τροφίμων στην κουζίνα.

Πριν ξεκινήσεις, οργανώσου σωστά

Για να μπορέσει ο καταψύκτης να σου προσφέρει τη βοήθειά του, θα πρέπει να τον έχεις τακτοποιημένο και οργανωμένο. Προτού ξεκινήσεις την αποθήκευση, κάνε ένα μεγάλο ξεκαθάρισμα. Μπορεί να βρεις τρόφιμα που έχουν μείνει μήνες καταχωνιασμένα εκεί και ούτε που θυμόσουν. 

Μαγείρεψε μεγαλύτερη μερίδα και δες πώς να καταψύχεις και να καταναλώνεις φαγητό που έχει αποψυχθεί

Ανεξάρτητα από τα άτομα για τα οποία ετοιμάζεις φαγητό - ακόμη και αν μαγειρεύεις μόνο για εσένα - η προετοιμασία περισσότερων μερίδων θα σε βοηθήσει να μειώσεις τη σπατάλη και να εξοικονομήσεις χρόνο, αφού θα έχεις φαγητό και για κάποια άλλη μέρα.

Εδώ να σου πούμε ότι με αυτό τον τρόπο γίνεσαι έξτρα eco-friendly, αφού θα εξοικονομήσεις και ηλεκτρική ενέργεια. Θυμήσου μόνο να αφήσεις το φαγητό να κρυώσει καλά πριν το καταψύξεις και τοποθέτησέ το στην κατάψυξη μέσα σε 2 ώρες. Όταν έρθει η ώρα του ξεπαγώματος, χρησιμοποίησε το φαγητό εντός 48 ωρών και μην κάνεις το λάθος να το καταψύξεις ξανά, αφού το έχεις ζεστάνει. 

Σε κάθε περίπτωση, φρόντισε να καταναλώνεις τακτικά ό,τι υπάρχει στην κατάψυξη, ώστε να μην πάει τίποτα χαμένο και σημείωσε ότι όσο σωστά αποθηκευμένο και αν είναι το φαγητό, ούτε αιώνια μπορεί να μείνει εκεί, ούτε η ποιότητά του θα είναι ακριβώς ίδια. Ιδανικά ακολούθησε τον κανόνα των τριών μηνών και φρόντισε να καταναλώνεις τα φαγητά που έχεις καταψύξει εντός αυτού του χρονικού πλαισίου.

Food waste


Φτιάξε σωστά τις μερίδες

Όταν πρόκειται για τρόφιμα, φρόντισε να τα τυλίγεις καλά σε σακουλάκια, ενώ όταν χρησιμοποιείς δοχεία φαγητού, μην τα γεμίσεις μέχρι πάνω και άφησε χώρο στο εσωτερικό. Έτσι, θα επιτρέψεις τη διαστολή τους καθώς παγώνουν. Για να μη χάσεις την μπάλα, κόλλα πάνω ετικέτες με το περιεχόμενο του δοχείου καθώς και την ημερομηνία αποθήκευσής του. 

Τι μπορείς να καταψύξεις 

Είναι πραγματικά πολλά όσα μπορείς να καταψύξεις για να σε βγάλουν από τη δύσκολη θέση όταν το χρειάζεσαι.

Τα κατεψυγμένα φρούτα και λαχανικά είναι εξίσου θρεπτικά με τα φρέσκα και έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Σπανάκι, κουνουπίδι, καρότα, μπρόκολο, καλαμπόκι και πράσινα φασόλια, όλα καταψύχονται μια χαρά, ώστε να χρησιμοποιηθούν στη συνέχεια στη μαγειρική.

Μπορείς ακόμη να καταψύξεις αβοκάντο, ώστε να είναι έτοιμο π.χ. για smoothies, καθώς και τις ώριμες μπανάνες που δεν μπορείς να καταναλώσεις πια και μπορείς επίσης να χρησιμοποιήσεις σε γλυκές συνταγές (μπισκότα, banana bread, smoothies κλπ.). Γενικώς, μην πετάς τα ώριμα φρούτα. Ψιλόκοψέ τα, τοποθέτησέ τα σε σακούλα και καταψύξτε τα. Μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις ακόμη και στο πρωινό σου.

Ζύμη που έχεις κόψει σε μικρές μερίδες μπορεί επίσης να μπει στην κατάψυξη και να έχεις, για παράδειγμα, έτοιμη βάση για πίτσα, τη στιγμή που τη λιγουρεύεσαι.

Εάν αγοράζεις ή φτιάχνεις ψωμί σε μεγάλη ποσότητα, μπορείς να το κόψεις σε φέτες, να το καταψύξεις και να το βγάζεις όταν πραγματικά το χρειάζεσαι. 

Όσον αφορά στα γαλακτοκομικά, σημείωσε ότι ενώ το γιαούρτι και τα ολόκληρα αυγά δεν καταψύχονται καλά, τα ασπράδια αυγών, το γάλα και το σκληρό τυρί - το οποίο πρέπει να τρίψεις - καταψύχονται κανονικά.