Η τεχνική του ανάποδου ψησίματος ξεκίνησε πριν από αιώνες, όταν τα κέικ μαγειρεύονταν σε μαντεμένια τηγάνια και ήταν εύκολο για τον μάγειρα να προσθέτει φρούτα και ζάχαρη στον πάτο του τηγανιού και το μείγμα του κέικ από πάνω, πριν το βάλει στο φούρνο.

Αυτό που θα πρέπει να προσέξετε στη συγκεκριμένη συνταγή είναι η προετοιμασία των λεμονιών πριν μπουν στη φόρμα: Αρχικά θα επιλέξετε ακέρωτα λεμόνια, καθώς η φλούδα θα φαγωθεί και στη συνέχεια θα πρέπει να τα κόψετε σε όμοιες φέτες. Οι φέτες λεμονιού θα πρέπει επίσης να έχουν μαλακώσει κατά τη διαδικασία του μαγειρέματος στο τηγάνι.

Ανάποδο κέικ λεμόνι

Κέικ λεμονιού

 

Υλικά

για μια φόρμα με αποσπώμενο πάτο διαμ. 23 εκ.

  • 3 λεμόνια ακέρωτα
  • 125 γρ. μέλι
  • 310 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κ.γ. κάρδαμο σε σκόνη
  • 1 λοβό βανίλιας
  • 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • ½ κ.γ. μαγειρική σόδα
  • 2 αυγά μέτρια
  • 180 ml ελαιόλαδο
  • 60 ml σπορέλαιο
  • 230 γρ. γιαούρτι στραγγιστό πλήρες
  • 200 γρ. ζάχαρη
  • ½ κ.γ. αλάτι

Για το σιρόπι

  • 50 ml χυμό λεμονιού
  • 120 ml μέλι
  • 100 γρ. βούτυρο αγελάδος

Για το σερβίρισμα

  • στραγγιστό γιαούρτι, πλήρες

Λευκό, γλυκό κρασί από την Πιερία και την ποικιλία Μαλαγουζιά. Η πρόταση του WSPC: Ευχές Ερατεινές - Κτήμα Πιερία Ερατεινή

Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
  1. Για το ανάποδο κέικ λεμονιού κόβουμε τα λεμόνια σε λεπτές ομοιόμορφες φέτες και βγάζουμε τα κουκούτσια. 
  2. Σε ένα τηγάνι και σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε ελάχιστο νερό και έπειτα τις φέτες λεμονιού σε δόσεις. Αχνίζουμε για 2 λεπτά από κάθε πλευρά και αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο νερό επιπλέον.
  3. Σε μια στρογγυλή φόρμα με αποσπώμενο πάτο διαμέτρου 23εκ., στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί ψησίματος, ρίχνουμε το μέλι και το απλώνουμε να πάει παντού. Βάζουμε από πάνω τις φέτες λεμονιού, να καλύψουν όλη την επιφάνεια.
  4. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175°C, στον αέρα.
  5. Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα, το αλάτι, το κάρδαμο και τα σποράκια από το λοβό βανίλιας. Αφήνουμε στην άκρη.
  6. Στον κάδο του μίξερ και σε μέτρια ταχύτητα, χτυπάμε τα αυγά με τα δύο είδη λαδιού. Μετά από 1 λεπτό αυξάνουμε την ταχύτητα και συνεχίζουμε για 3-4 λεπτά.
  7. Προσθέτουμε το γιαούρτι, τη ζάχαρη, χτυπάμε για 1 λεπτό και έπειτα προσθέτουμε το μείγμα του αλευριού και ανακατεύουμε μέχρι να ενσωματωθεί.
  8. Αδειάζουμε το μείγμα στη φόρμα με τα λεμόνια και ψήνουμε στον φούρνο για 35-45 λεπτά.
  9. Στο μεταξύ ετοιμάζουμε το σιρόπι: Σε ένα μικρό κατσαρολάκι ζεσταίνουμε τον χυμό λεμονιού με το μέλι για 2 λεπτά και αποσύρουμε από τη φωτιά. Όσο είναι ακόμα ζεστό, προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε για να λιώσει.
  10. Μεταφέρουμε το κέικ σε μια σχάρα και περιχύνουμε το ζεστό παντεσπάνι με το μισό σιρόπι. 
  11. Αφήνουμε στην άκρη για 10 λεπτά και έπειτα αναποδογυρίζουμε το κέικ σε πιατέλα και αφαιρούμε προσεκτικά το αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.
  12. Το σερβίρουμε ζεστό με το υπόλοιπο σιρόπι και στραγγιστό γιαούρτι.