Η «Αφρός και Νέκταρ» είναι μία εκδήλωση γευστικής δοκιμής αφιερωμένη αποκλειστικά σε δύο κατηγορίες ελληνικών και ξένων οίνων, τους αφρώδεις και τους γλυκούς. Με άλλα λόγια, τις κατηγορίες των κρασιών που καταναλώνονται πριν και μετά από ένα ολοκληρωμένο γεύμα. Αν αγαπάς λοιπόν το κρασί ή θες να εξερευνήσεις το μαγικό του κόσμο, τότε αυτή η εκδήλωση είναι για σένα, γεμάτη με τις φυσαλίδες από τα αφρώδη και εκείνη τη ζεστασιά που βγάζουν τα γλυκά κρασιά, αντίστοιχα. 

Η εκδήλωση διοργανώνεται για 5η χρονιά, στις 23 Νοεμβρίου 2025 και ώρες 12:00-20:30 (χωρισμένη σε δύο χρονικές περιόδους, 12:00-16:00 και 16:30-20:30, για λιγότερο συνωστισμό και πιο άνετες γευστικές δοκιμές), στο Φάρο, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, με πανοραμική θέα στη θάλασσα και σε όλη την Αθήνα.

Ανάμεσα στα αφρώδη κρασιά, ξεχωριστό ρόλο είχε και διατηρεί η σαμπάνια, ο γαλλικός αφρώδης οίνος αποκλειστικά από την περιοχή της Καμπανίας (Champagne), που παραμένει η αδιαμφισβήτητη βασίλισσα του είδους. 

Δεν μπορεί, ωστόσο, να μη σημειωθεί πως οι ελληνικοί αφρώδεις οίνοι συνεχίζουν εδώ και χρόνια να βρίσκονται σε άνθιση. Ενώ στα γλυκά κρασιά, η Ελλάδα παίζει σε παγκόσμια κλάση, αυτά καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος της κατηγορίας «επιδόρπιοι οίνοι», αλλά σε αυτήν εντάσσονται και τα ενισχυμένα κρασιά, τα οποία δεν είναι απαραιτήτως γλυκά, απλώς έχουν αύξημένους αλκοολικούς βαθμούς. 

Γιατί αξίζει να επισκεφτείς την έκθεση

  1. Μπορείς να δοκιμάσεις σαμπάνιες και άλλα αφρώδη, καθώς και επιδόρπια κρασιά (γλυκά και ενισχυμένα) λίγο πριν την περίοδο που η κατανάλωσή τους κορυφώνεται, δηλαδή αυτή των γιορτών, ώστε όταν έρθει η ώρα να επιλέξεις τις ετικέτες αυτές που ταιριάζουν ακριβώς στα γούστα σου.
  2. Να μυηθείς στην κατανάλωση αφρωδών και επιδόρπιων οίνων όλο το χρόνο, χωρίς ή με φαγητό, πριν ή και μετά από αυτό, δηλαδή σε κάθε περίπτωση και όχι απαραίτητα με αφορμή τις γιορτές, κάποιο ιδιαίτερο γεγονός ή συγκεκριμένη συνοδεία φαγητού.
  3. Σε ειδική αίθουσα θα παρουσιαστούν κρασιά που διακρίθηκαν πρόσφατα στο διεθνή διαγωνισμό Concours Mondial de Bruxelles. Τα κρασιά αυτά δεν υπάρχουν στην ελληνική αγορά και πολλά αφορούν σπάνιες ετικέτες. Ο Concours Mondial de Bruxelles είναι ένας από τους κορυφαίους και μεγαλύτερους διαγωνισμούς του κόσμου. Τον εν λόγω διαγωνισμό αντιπροσωπεύει στην Ελλάδα η εταιρεία Vinetum, διοργανώτρια της εκδήλωσης.
  4. Ακόμη, με το εισιτήριό σου αποκτάς ένα συλλεκτικό ποτήρι γευσιγνωσίας και έναν έντυπο οδηγό κρασιών, για να σημειώσεις όσα ξεχώρισες. Αν θες να το πας και ένα βήμα πιο πέρα, τόλμησε να "τρέξεις" στον "wine marathon” της Αφρός & Νέκταρ. Δεν θα κουραστείς, αλλά θα γλυκαθείς με σπάνια γλυκά κρασιά του κόσμου, παρουσιασμένα με τρόπο - έκπληξη.

Info

Πότε: Κυριακή 23 Νοεμβρίου από τις 12:00 έως τις 16:00 και από τις 16:30 έως τις 20:30
Πού: Φάρος, Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, Λεωφόρος Ανδρέα Συγγρού 364, Καλλιθέα
Βρες περισσότερες πληροφορίες εδώ