Σίγουρα, ο πουρές πατάτας αποτελεί αγαπημένο συνοδευτικό για τα σουτζουκάκια, τον κόκορα ή τα μπιφτέκια. Το συμπέρασμα είναι ότι ταιριάζει με πραγματικά πολλά πιάτα, όμως πάντα πρέπει να έχεις στο μυαλό σου ότι ο πουρές μπορεί να είναι πληθωρικός και βελούδινος, ακόμη και χωρίς να τον γεμίζεις με υλικά που τον βαραίνουν υπερβολικά, σε σημείο που στη συνέχεια το στομάχι σου νιώθει σαν να έπεσε μέσα του πέτρα.
Πολλές φορές θα έχει τύχει ο πουρές να είναι πιο σφιχτός, να τρως 2 κουταλιές και να νιώθεις πως χόρτασες ή έπειτα να δυσκολεύεσαι πολύ για να χωνέψεις. Ίσως, δεν το είχες σκεφτεί, αλλά μπορεί να φταίει το βούτυρο.
Η λύση για νόστιμο και ελαφρύ πουρέ
Το μυστικό λοιπόν σύμφωνα με την Katie, μαγείρισσα και ιδρύτρια του Wholefood Soulfood Kitchen, για να αποφύγεις αυτό το αποτέλεσμα δεν βρίσκεται σε περίπλοκες τεχνικές, αλλά στην αντικατάσταση ενός μόνο υλικού. Όπως μοιράστηκε σε άρθρο της express.co.uk. υπάρχει ένας πιο εύκολος τρόπος να φτιάξεις πουρέ πατάτας πιο ελαφρύ και αφράτο, που όμως κρατάει όλη τη γεύση.
Το βούτυρο που χρησιμοποιούν οι περισσότεροι, ναι μεν χαρίζει πλούσια γεύση, αλλά αυξάνει αρκετά τις θερμίδες και μπορεί να αφήσει τον πουρέ πιο κολλώδη από όσο θα ήθελες. Δοκίμασε λοιπόν να προσθέσεις ελαιόλαδο. Μια δοκιμή μόνο και η διαφορά είναι τόσο εντυπωσιακή, που σίγουρα θα σε πείσει.
Λίγες κουταλιές καλό, αρωματικό ελαιόλαδο δίνουν στον πουρέ μια ανάλαφρη, αέρινη υφή, ενώ η γεύση αποκτά χαρακτήρα και βάθος. Αν θέλεις να τον κάνεις ακόμη πιο κρεμώδη, μπορείς να προσθέσεις λίγο τυρί κρέμα – σε συνδυασμό με το ελαιόλαδο απογειώνουν το αποτέλεσμα.
Επιπλέον, το ελαιόλαδο δεν προσφέρει μόνο γεύση, αλλά χαρίζει στον πουρέ μια πολυτελή όψη, τον κρατάει αφράτο, χωρίς σβώλους και φυσικά προσθέτει όλα τα οφέλη των «καλών» λιπαρών που περιέχει. Έτσι, έχεις ένα πιάτο πιο ελαφρύ, πιο υγιεινό και σίγουρα απολαυστικό.
Αν δεν το έχεις δοκιμάσει ακόμη, αξίζει να το κάνεις. Ο επόμενος πουρές πατάτας που θα φτιάξεις μπορεί να είναι ο πιο τρυφερός και βελούδινος που έχεις γευτεί ποτέ – και μάλιστα χωρίς βούτυρο.