Οι γιαγιάδες μας δεν διανοήθηκαν ποτέ να μαγειρέψουν μελιτζάνες χωρίς να τις ξεπικρίσουν πρώτα. Ωστόσο, στις μέρες μας οι μελιτζάνες δεν είναι πια πικρές ή δεν είναι όλες πικρές.
Οι μακρόστενες για παράδειγμα, αυτές που ανήκουν στην αργείτικη ποικιλία και τις προτιμάμε για τα ιμάμ, πραγματικά δεν χρειάζονται ξεπίκρισμα. Τις φλάσκες όμως, τις ξεπικρίζουμε καλού κακού. Με αυτό τον τρόπο θα γίνουν πιο γλυκές και επίσης αν χρειαστεί να τις τηγανίσουμε θα απορροφήσουν λιγότερο λάδι.
Υπάρχουν δυο τρόποι για να το κάνουμε
1ος τρόπος: Μούλιασμα σε αλατόνερο
- Κόβουμε τις μελιτζάνες έτσι όπως προβλέπεται από τη συνταγή και στη συνέχεια διαλύουμε 1 κ.σ. χοντρό αλάτι μέσα σε μπολ με άφθονο νερό - η ποσότητα του αλατιού προορίζεται για 3 μελιτζάνες φλάσκες.
- Ρίχνουμε τις κομμένες μελιτζάνες στο αλατόνερο και τις αφήνουμε για 30 λεπτά.
- Στραγγίζουμε τις μελιτζάνες, τις στύβουμε ελαφρά να βγάλουν το νερό που κράτησαν και τις στεγνώνουμε με πετσέτα ή χαρτί κουζίνας.
- Οι μελιτζάνες μας είναι έτοιμες για μαγείρεμα.
2ος τρόπος: Αλάτισμα και ξέβγαλμα
- Κόβουμε τις μελιτζάνες όπως προβλέπει η συνταγή μας και κάνουμε με αυτές μια στρώση στο τρυπητό.
- Πασπαλίζουμε με αλάτι και συνεχίζουμε με 2η στρώση, αλατίζουμε και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία για 3η και 4η δόση αν χρειαστεί. Και πάλι υπολογίζουμε 1 κ.σ. αλάτι ανά 3 μελιτζάνες φλάσκες.
- Αφήνουμε τις μελιτζάνες να μείνουν στο σουρωτήρι για 30 λεπτά και στη συνέχεια τις ξεπλένουμε κάτω από άφθονο τρεχούμενο νερό.
- Τις στεγνώνουμε και οι μελιτζάνες μας είναι έτοιμες για τηγάνι, φούρνο ή κατσαρόλα.