Αυτή η ξύλινη σπάτουλα έχει περάσει τα πάνδεινα. Κι όμως, είναι ακόμη εκεί, πιστός βοηθός σου, που δεν σε εγκαταλείπει (σχεδόν) ποτέ. Το χέρι σου την επιλέγει αυτόματα όταν σοτάρεις στο τηγάνι, αλλά ανακατεύεις και λίγο το φαγητό στην κατσαρόλα, τα υλικά στο μπολ όταν φτιάχνεις κέικ και ό,τι άλλο μπορείς να φανταστείς. 

Με τα χρόνια έχει φθαρεί, έχει αποχρωματιστεί, συνήθως έχει και μία καμένη λαβή γιατί σίγουρα μέσα στα χρόνια κάποια στιγμή έχει ακουμπήσει στην καυτή εστία της κουζίνας. Παρόλ' αυτά, εξακολουθεί να είναι τρομερά λειτουργική. Τι λες, το πιο χρησιμοποιημένο εργαλείο σου δεν χρειάζεται λίγη παραπάνω προσοχή και φροντίδα από εσένα; Ειδικά τη στιγμή που ξέρεις ότι έτσι θα παρατείνεις τα χρόνια στα οποία σε εξυπηρετεί; Και όχι μόνο αυτό, τα ξύλινα γουδιά και κυρίως, αυτό το ταλαιπωρημένο ξύλο κοπής

Εδώ σου δίνουμε μερικά tips για να τα φροντίσεις όπως πρέπει. 

  • Τα ξύλινα αξεσουάρ αντιπαθούν την υγρασία, γι’ αυτό και θα πρέπει μετά το πλύσιμο να τα αφήνεις να στεγνώνουν καλά σε χώρο όπου θα έρχονται σε επαφή με καθαρό αέρα.
  • Καθάρισέ τα σωστά και ποτέ μην τα βάζεις στο πλυντήριο πιάτων. Αντ' αυτού, χρησιμοποίησε ζεστό σαπουνόνερο για να ξεπλύνεις τυχόν υπολείμματα και φρόντισε, όπως αναφέραμε, να στεγνώσουν σε σημείο με αέρα. Στο ίδιο μήκος κύματος, μην τα μουλιάζεις στον νεροχύτη, αφού το να μείνουν για ώρα μέσα στο νερό δεν τους κάνει επίσης καλό.
  • Πέρασέ τα με λάδι. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις ένα μαλακό πανί μικροϊνών για να τρίψεις με φυσικό λάδι, όπως το ελαιόλαδο, το ξύλο. Σημείωσε ότι αρκετοί συστήνουν αυτό να γίνεται τουλάχιστον μία φορά τον μήνα. 


Για πόσο μπορείς να έχεις τα ξύλινα εργαλεία κουζίνας κοντά σου 

Στην πραγματικότητα, αν φροντίζεις σωστά τα ξύλινα αξεσουάρ στην κουζίνα, θα διαρκέσουν για μία ολόκληρη ζωή και περισσότερο. Μπορεί ακόμη και να το παραδώσεις στην επόμενη γενιά, εξοικονομώντας παράλληλα χρήμα, αφού σε άλλη περίπτωση θα πρέπει να αγοράζεις συνεχώς νέα αξεσουάρ. Την επόμενη φορά λοιπόν που θα βιάζεσαι και θα του φερθείς άσχημα, ξανασκέψου το.