Ίσως να μην το έχεις σκεφτεί ποτέ, αλλά το πώς κόβεις το σάντουίτς σου μπορεί πραγματικά να κάνει τη διαφορά. Και όχι, δεν είναι απλώς θέμα αισθητικής. Υπάρχει επιστήμη πίσω από αυτό.

Σύμφωνα με τη μαθηματικό Caroline Delbert, η οποία το ανέλυσε για το Popular Mechanics, η καλύτερη μέθοδος για να κόψεις το σάντουιτς σου είναι σε τρίγωνα. Ναι, τα τρίγωνα κερδίζουν τα ορθογώνια και η εξήγηση είναι απλή.

Γιατί τα τρίγωνα είναι καλύτερα

Πιάσε τώρα το σάντουιτς και σκέψου το: Όταν το κόβεις σε τρίγωνα, έχεις περισσότερη πρόσβαση στη γέμιση, ενώ η κρούστα μένει στο περιθώριο. Με ένα ορθογώνιο κομμάτι, υπάρχει μόνο μία «τέλεια» μπουκιά στη μέση, όπου η αναλογία ψωμιού και γέμισης είναι ακριβώς όπως πρέπει. Όλες οι άλλες μπουκιές είναι γεμάτες κόρα και δεν έχουν την ίδια νοστιμιά.

Με το τρίγωνο, όμως, κάθε μπουκιά είναι πιο ισορροπημένη. Το σχήμα σού επιτρέπει να απολαμβάνεις τη γέμιση από το κέντρο και έχεις μόνο μια γωνία όπου κυριαρχεί λίγο πιο έντονα η γεύση της κόρας. Έτσι εξηγείται γιατί στα παιδικά πάρτι τρελαινόμουν για τις μπόμπες, και είμαι σίγουρη πως δεν ήμουν η μόνη. 

Όλοι συμφωνούν

Η Delbert δεν σταμάτησε μόνο στα μαθηματικά. Έκανε και μια μικρή έρευνα στο Instagram, ρωτώντας "ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να κόψεις ένα σάντουιτς" με την πλειοψηφία να επιλέγει τα τρίγωνα. Ακόμα και οι ενήλικες συμφώνησαν, που αντικειμενικά μεγαλώνοντας και λόγω ωραρίων και καθημερινότητας μπορεί να μη φανούμε - βάζω και τον εαυτό μου μέσα - ιδιαίτερα επιλεκτικοί ως προς το φαγητό.

Τριγωνικά σάντουιτς


Εντάξει, ίσως υπάρχουν και εξαιρέσεις

Δεν είναι όλα τα σάντουιτς ίδια, βέβαια. Για παράδειγμα, αν φτιάχνεις ένα σάντουιτς με βαριά γέμιση, όπως κοτοσαλάτα ή τόνο, το ορθογώνιο κόψιμο προσφέρει καλύτερη στήριξη και κρατά τα πάντα στη θέση τους. Επιπλέον, το ορθογώνιο έχει αυτό το «τετράγωνο» αισθητικό αποτέλεσμα που μπορεί να σου αρέσει περισσότερο. Αλλά αν δεν θέλεις σάλτσα στα μάγουλά σου, πλέον ξέρεις ποια είναι η καλύτερη επιλογή.

Τι γίνεται με τα ζεστά σάντουιτς;

Τα ψημένα σάντουιτς, όπως το τοστ με τυρί ή τα πανίνι, αγαπούν το τριγωνικό κόψιμο. Όταν το σάντουιτς είναι καυτό και το τυρί λιώνει, το κόψιμο σε τρίγωνα βοηθά τη θερμότητα να κατανέμεται πιο ομοιόμορφα και η κάθε μπουκιά μετατρέπεται σε σκέτη απόλαυση.

Επομένως, την επόμενη φορά που θα κόψεις το σάντουίτς σου, σκέψου το λίγο παραπάνω. Τα τρίγωνα δεν είναι μόνο πιο ωραία στο μάτι, είναι και πιο νόστιμα. Δοκίμασέ το και θα δεις πώς κάθε μπουκιά γίνεται καλύτερη από την προηγούμενη.