
Το αβοκάντο είναι μια καλλιέργεια στην οποία έχουν στραφεί πολλοί αγρότες τις τελευταίες δεκαετίες. Η αλήθεια είναι ότι ενώ φέρνει καλά έσοδα, οι απαιτήσεις για νερό είναι τόσο αυξημένες που τα τελευταία χρόνια γίνονται σχεδόν δυσβάσταχτες για το νησί. Ο Γιώργος Πόζιος, ρεπόρτερ της εκπομπής Όπου υπάρχει Ελλάδα συνάντησε πρώτα τον Ευτύχη Τρικουνάκη, καλλιεργητή αβοκάντο στη νησί που μίλησε για τις ομορφιές του καρπού αυτού αλλά και για τις δυσκολίες.
«Όταν άρχισε να ανεβαίνει από το 2010 και μετά το αβοκάντο εγώ δικαιώθηκα», εξιστορεί καθώς παραδέχεται ότι είχε ξεκινήσει νωρίτερα την καλλιέργειά του αλλά πολλοί δεν πίστευαν ότι θα έπιανε στην Ελλάδα μια τέτοια κίνηση. Στην ουσία πρόκειται για τον καρπό που έφερε ελπίδες αλλά διψάει για λύσεις, αφού το φράγμα που κατασκευάστηκε και κόστισε σχεδόν 45 εκατομμύρια, δεν χρησίμευσε πουθενά, δεν αξιοποιείται, παραμένει ανενεργό πάνω από δέκα χρόνια και το πρόβλημα της λειψυδρίας μόνο αυξάνεται.
Στη συνέχεια ο Γιώργος Πόζιος βρέθηκε και στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Χανίων, στο υποκατάστημα στο Γεράνι, όπου μίλησε με τον Γιώργο Κορναράκη, υπεύθυνο πωλήσεων στο συνεταιρισμό, ο οποίος ασχολείται με την εμπορία και την καλλιέργεια αβοκάντο από το 1987. «Από τα τέλη του 1800 υπάρχει ο καρπός στο νησί αφού τον έφερναν ναυτικοί από το εξωτερικό και χρησιμοποιούσαν τα δέντρα κυρίως για να έχουν σκιά», δήλωσε στον φακό της εκπομπής.
Στον συνεταιρισμό τα αβοκάντο αφού έχουν συλλεχθεί, διαλέγονται και συσκευάζονται. Μάλιστα επισημαίνεται πως το 2024 ήταν η πρώτη έντονη λειψυδρία και όσοι εμπλέκονται στην παραγωγή και τη διανομή του καρπού ελπίζουν πως θα τα καταφέρουν. Αν όμως δεν παρθούν μέτρα, θα υπάρχουν σοβαρές επιπτώσεις το επόμενο διάστημα.