Υλικά
για ένα μεγάλο μπολ
- 500 γρ. σιτάρι
- 50 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 κ.γ. κανέλα
- 150 γρ. στραγάλι, αφράτο
- 200 γρ. ζάχαρη
- 75 γρ. αμύγδαλα
- 75 γρ. φιστίκι κελυφωτό
- 75 γρ. καρύδια
- 75 γρ. φιστίκια αράπικα
- 75 γρ. σταφίδα μαύρη κορινθιακή
- 75 γρ. σουλτανίνα
- 75 γρ. σουσάμι
- 25 γρ. κουκουνάρι
- 50 γρ. ηλιόσπορους
- τα σποράκια από 1 ρόδι
- 1 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
- Για τα κόλλυβα καθαρίζουμε αποβραδίς το σιτάρι από ξένα σώματα, αν έχει και το βάζουμε σε ένα μπολ με νερό βρύσης να μουλιάσει όλο το βράδυ.
- Την επόμενη μέρα το σουρώνουμε και το βράζουμε με φρέσκο νερό σε μια κατσαρόλα. Ανάλογα πόσο καλά έχει μουλιάσει θα χρειαστεί από 20 λεπτά έως 1 ώρα το πολύ βράσιμο. Όταν σκάσει η φλούδα του σταριού είναι έτοιμο.
- Σουρώνουμε κι αφήνουμε το στάρι για 10-15 λεπτά στο σουρωτήρι να στραγγίσει καλά. Αν θέλουμε, κρατάμε το νερό για να φτιάξουμε ασουρέ.
- Ύστερα απλώνουμε το στάρι πάνω σε καθαρή πετσέτα, και αφού κρυώσει το σκεπάζουμε με δεύτερη πετσέτα. Το αφήνουμε έτσι για 2 ώρες τουλάχιστον, ώστε να στεγνώσει καλά.
- Στο μεταξύ με την ησυχία μας ετοιμάζουμε τα υπόλοιπα. Ζυγίζουμε και καβουρντίζουμε σε ένα τηγάνι τα αμύγδαλα, τα δυο ειδών φιστίκια, τον κουκουναρόσπορο και τα καρύδια. Τα χτυπάμε για λίγο στον πολυκόφτη να σπάσουν ελαφρώς.
- Καβουρντίζουμε σε αντικολλητικό τηγάνι το αλεύρι μέχρι να πάρει λίγο χρώμα. Μετά στο ίδιο τηγάνι καβουρντίζουμε το σουσάμι. Τα αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν.
- Χτυπάμε στον πολυκόφτη το στραγάλι μαζί με τη ζάχαρη και κρατάμε το μείγμα στην άκρη.
- Ανακατεύουμε σε μεγάλο μπολ το σιτάρι, με τους καβουρντισμένους ξηρούς καρπούς, τις σταφίδες, το καβουρντισμένο σουσάμι, τον ηλιόσπορο, την κανέλα και το καβουρντισμένο αλεύρι.
- Την τελευταία στιγμή προσθέτουμε το μείγμα στραγάλι-ζάχαρη και ανακατεύουμε. Συμπληρώνουμε από πάνω σποράκια ροδιού και μαϊντανό ψιλοκομμένο και κάνουμε ένα τελευταίο ανακάτεμα.
Μπορούμε να αφήσουμε τα κόλλυβα εντελώς άγλυκα, μόνο με τριμμένο στραγάλι και να προσθέσουμε ζάχαρη μόνο σε όποιον το επιθυμεί.