Σε όλους μας έχει τύχει να αγοράσουμε τριμμένο τυρί -χύμα ή συσκευασμένο - για κάποια περίσταση και τελικά να περισσέψει. Και μπορεί οι περισσότεροι να προτείνουν να αγοράζεις κομμάτι τυριού το οποίο θα τρίψεις στο σπίτι, όμως σε κάποιες περιπτώσεις πραγματικά δεν υπάρχει χρόνος γι’ αυτό. Δεν είναι λίγες λοιπόν οι φορές που τελικά το τριμμένο τυρί απλά μένει στο ψυγείο μέχρι να αναγκαστείς να το πετάξεις. Για πόσο όμως μπορεί να διατηρηθεί εκεί; Και στην περίπτωση του συσκευασμένου, όπου οδηγός σου είναι η ημερομηνία λήξης, πρέπει όντως να το πετάξεις με το που παρέλθει;
Τυρί του οποίου τη συσκευασία δεν έχεις ανοίξει
Πρώτα απ’ όλα πρέπει να ξέρεις ότι η ημερομηνία που αναγράφεται πάνω στα τρόφιμα δεν έχει να κάνει πάντα με την ασφάλεια της υγείας σου. Η σήμανση «ανάλωση κατά προτίμηση πριν από» έχει σχέση με την ημερομηνία μέχρι την οποία το τρόφιμο είναι σε καλή κατάσταση. Από την άλλη η «Ανάλωση έως» ή «Ημερομηνία λήξης», έχουν όντως να κάνουν με την ασφάλεια.
Βέβαια, ακόμη και σύμφωνα με κάποιους ειδικούς, τα τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένου του τριμμένου τυριού, μπορούν συνήθως να χρησιμοποιηθούν ή να καταναλωθούν και μετά την ημερομηνία λήξης τους, εφόσον έχουν αποθηκευτεί σωστά, και πάντα σε λογικά πλαίσια.
Πάντως συνήθως, τα σκληρά τυριά, όπως η παρμεζάνα, πρέπει να καταναλώνονται μέσα σε ένα μήνα από την αγορά, ενώ τα μαλακά, όπως το τσένταρ και η μοτσαρέλα διατηρούνται μόνο για μία έως δύο εβδομάδες μετά την αγορά τους.
Τυρί σε ανοιγμένη συσκευασία
Αν ωστόσο έχεις ανοίξει τη συσκευασία, έχεις χρησιμοποιήσει μέρος του τυριού, και δεν θέλεις να πετάξεις το υπόλοιπο, το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να το αποθηκεύσεις στο σακουλάκι του μόνο εάν αυτό κλείνει ή ακόμη καλύτερα να το τοποθετήσεις σε ένα δοχείο τροφίμων που στη συνέχεια θα βάλεις στο ψυγείο.
Το τριμμένο σου τυρί μπορεί να μείνει εκεί προς κατανάλωση για περίπου 4 μέρες. Είναι καλύτερο λοιπόν να αγοράζεις εξ αρχής μικρότερες ποσότητες για να το χρησιμοποιείς πιο γρήγορα. Εναλλακτικά, μια καλή λύση είναι και η κατάψυξη, όπου το τριμμένο τυρί μπορεί να μείνει για έως έξι μήνες.
Για όλα βέβαια θα πρέπει να εμπιστευτείς την κρίση σου. Αν παρά την ημερομηνία λήξης ή τα χρονικά πλαίσια στα οποία αναφερθήκαμε, παρατηρήσεις οποιαδήποτε δυσάρεστη οσμή, αποχρωματισμό ή σημεία μούχλας στο τριμμένο τυρί, τότε προφανώς και δεν πρέπει να το καταναλώσεις.