Για αποξηραμένα φρούτα ξέρεις σίγουρα. Για αποξηραμένα ψάρια έχεις ακούσει; Και όμως, υπάρχουν σε μερικές χώρες και αποτελούν εκλεκτό μεζέ αλλά και… superfood που χαρίζει πλούσια οφέλη για τον οργανισμό. Ας δούμε όμως πρώτα τι ακριβώς είναι.
Τα αποξηραμένα ψάρια που θεωρούνται superfood είναι κυρίως μικρά, λιπαρά ψάρια που έχουν υποστεί αφυδάτωση, για να διατηρηθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς συντηρητικά. Η διαδικασία αποξήρανσης (συνήθως με ήλιο ή χαμηλή θερμοκρασία) βοηθά στη διατήρηση των θρεπτικών συστατικών τους, καθιστώντας τα εξαιρετικά συμπυκνωμένη πηγή διατροφής. Με απλά λόγια, εκεί κρύβεται το μυστικό των θρεπτικών συστατικών τους.
Θα τα βρεις περισσότερο σε παντοπωλεία με ασιατικά και ρώσικα προϊόντα, ενώ στις χώρες αυτές θα τα δεις ακόμη και ως συνοδευτικά για το ποτό ή την μπίρα!
Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Λάνκαστερ, ακόμη και μικρές ποσότητες τέτοιων ψαριών αρκούν για να καλύψουν σημαντικό μέρος των καθημερινών διατροφικών αναγκών μας. Σύμφωνα με τους ερευνητές τα αποξηραμένα ψάρια καταναλώνονται σε εβδομαδιαία βάση από περίπου το ένα τρίτο των νοικοκυριών σε χώρες όπως η Ακτή Ελεφαντοστού, η Γκάνα, η Νιγηρία, το Μαλάουι, η Τανζανία και η Ουγκάντα.Ένα ιδιαίτερα σημαντικό εύρημα είναι ότι η κατανάλωσή τους είναι κατά 54% υψηλότερη σε σύγκριση με τα φρέσκα ψάρια, γεγονός που αναδεικνύει τόσο τη μεγαλύτερη διαθεσιμότητά τους όσο και την οικονομική τους προσιτότητα.
Μάλιστα, η διατροφική τους αξία είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για τις γυναίκες και τα μικρά παιδιά, καθώς καλύπτουν σε μεγάλο βαθμό τις ημερήσιες ανάγκες τους σε μικροθρεπτικά συστατικά.
Η μελέτη τονίζει επίσης ότι τα αποξηραμένα ψάρια αποτελούν πολύτιμο εργαλείο για τη δημόσια υγεία και την επισιτιστική ασφάλεια, δεδομένου ότι είναι πολύ πιο οικονομικά από άλλα ψάρια, επομένως και προσιτά σε περισσότερο κόσμο.
Τα οφέλη τους
Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα αποξηραμένα ψάρια, λόγω της διαδικασίας της ξήρανσης ή του καπνίσματος που έχουν υποστεί, συγκεντρώνουν καλύτερα τα θρεπτικά τους συστατικά. Ας δούμε και μερικά ήδη ψαριών που πωλούνται αποξηραμένα, καθώς και τα οφέλη τους.
Η αντζούγια, για παράδειγμα, αποξηραίνεται και είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, ασβέστιο, πρωτεΐνη, βιταμίνες Β12 και D. Συχνά χρησιμοποιείται σε σούπες ή ως προσθήκη σε σαλάτες, ακόμη και ως σνακ.
Και η σαρδέλα αποξηραίνεται και πωλείται ως πλήρης τροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο (λόγω των μαλακών οστών), σίδηρο, ψευδάργυρο και ωμέγα-3. Η σαρδέλα θεωρείται εξαιρετική για την υγεία των οστών και του καρδιαγγειακού συστήματος.