
Ακόμη και αν κάποιοι το ξεχνάμε, το ψάρι είναι μία τροφή που όχι απλά πρέπει να έχει θέση στο εβδομαδιαίο διατροφικό μενού μας, αλλά πάνω από μία φορά, όπως λένε οι ειδικοί. Βέβαια, δεν είναι λίγοι όσοι σκέφτονται ότι το ψάρι είναι ακριβό, γι΄αυτό και το αποφεύγουν.
Σύμφωνα πάντως με μελέτες του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας και της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας, η ένταξη του ψαριού στη διατροφή πρέπει να είναι συχνή και συγκεκριμένα σίγουρα δύο μέρες την εβδομάδα. Και ποιο ψάρι συνίσταται ως ένα από τα πιο υγιεινά, αλλά είναι και αρκετά οικονομικό; Οι σαρδέλες, τις οποίες πολλοί δεν είχαμε μέχρι τώρα σε εκτίμηση, όμως ο επιστημονικός κόσμος έρχεται να ανατρέψει τέτοιου είδους στερεότυπα.
Σαρδέλες: Τα οφέλη τους για την υγεία
Οι σαρδέλες είναι ιδιαίτερα θρεπτικές και προσφέρουν πολλαπλά οφέλη για την υγεία. Όπως τα περισσότερα ψάρια, είναι πλούσιες σε Ω-3 λιπαρά και βοηθούν στη μείωση των φλεγμονών, προστατεύουν την καρδιά και υποστηρίζουν τη λειτουργία του εγκεφάλου, όπως και την υγεία του δέρματος και των μαλλιών.
Αποτελούν επίσης πηγή πρωτεΐνης και περιέχουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα, συμβάλλοντας στη μυϊκή ανάπτυξη και αποκατάσταση. Έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο και βιταμίνη D, με αποτέλεσμα να προστατεύουν την υγεία των οστών.
Είναι, επιπλέον, πλούσιες σε βιταμίνη Β12 και υποστηρίζουν τη νευρολογική λειτουργία και την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων.
Αμελητέο δεν είναι και το σελήνιο, ισχυρό αντιοξειδωτικό το οποίο προστατεύει την υγεία των κυττάρων.
Ένας ακόμη λόγος για να πειστείς
Εκτός από τις ποικίλες ευεργετικές τους ιδιότητες, οι σαρδέλες είναι πάνω απ’ όλα ένα ψάρι νόστιμο, εύκολα διαθέσιμο στην αγορά και αρκετά οικονομικό, επομένως δεν έχεις κανέναν λόγο να μην τις εντάξεις στη διατροφή σου, ειδικά αν αγαπάς το ψάρι. Επίσης, αν και τα παραπάνω ισχύουν και για τον τόνο και τον σολομό, η σαρδέλα υπερτερεί σαν επιλογή λόγω του γεγονότος ότι περιέχει λιγότερο υδράργυρο, επειδή είναι μικρό ψάρι και επομένως χαμηλά στην τροφική αλυσίδα.