Ας πούμε την αλήθεια, οι περισσότεροι μετακινούμαστε από και προς την εργασίας μας καθημερινά με το αυτοκίνητο. Εκτός από τον χαμένο χρόνο στην κίνηση, τα νεύρα και τα κορναρίσματα, έχεις σκεφτεί ποτέ ότι αυτή η ρουτίνα ενδέχεται να επηρεάσει τη διατροφή σου; 
Σημείο εκκίνησής μας για αυτόν τον προβληματισμό ήταν η πρόσφατη έρευνα της εταιρίας χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών για καταναλωτές, Bankrate, που αφορά κατοίκους στις ΗΠΑ. Αρχικά σύμφωνα με αυτή, περίπου το 76% του αμερικανικού εργατικού δυναμικού μετακινείται καθημερινά από και προς την εργασία του με το αυτοκίνητο. Οι χρόνοι μετακίνησης διαφέρουν σημαντικά από πολιτεία σε πολιτεία, αλλά οι κάτοικοι της Νέας Υόρκης έχουν τη μεγαλύτερη διάρκεια μετακίνησης, με μέσο χρόνο διαδρομής 33,2 λεπτά για κάθε διαδρομή. Δεν διαφέρει και πολύ από τη δική σου καθημερινή μετακίνηση προς τη δουλειά. Καλά δεν λέμε; 

Κίνηση στους δρόμους και fast food

Όμως, όπως δείχνει μια άλλη νέα μελέτη από ερευνητές του Κολλεγίου Γεωργικών, Καταναλωτικών και Περιβαλλοντικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Ιλινόις, η προσθήκη ακόμη και λίγων λεπτών στον μέσο χρόνο μετακίνησης μπορεί να επηρεάσει σοβαρά την επιθυμία σου για φαγητό. Και όχι οτιδήποτε, αλλά το fast food που μπορείς να βρεις σε άπειρα σημεία στην πόλη, σου δίνει κορεσμό, αλλά και ικανοποίηση μετά από μία πιεστική μέρα. 

Οι ερευνητές δημοσίευσαν τη μελέτη τους με τίτλο «The effects of time lost on food store choice» στο Journal of Urban Economics. Στόχος της εργασίας, ήταν να κατανοήσουν την αιτιώδη επίδραση του «χαμένου χρόνου στην επιλογή τροφίμων».

Οι καθυστερήσεις στην κίνηση επηρεάζουν τις διατροφικές συνήθειες

Συγκεκριμένα, παρακολούθησε πώς οι καθυστερήσεις στην κυκλοφορία στο Λος Άντζελες επηρέαζαν τις διατροφικές συνήθειες των ανθρώπων. Διαπίστωσε ότι τις ημέρες με μεγαλύτερη κυκλοφοριακή κίνηση, οι εργαζόμενοι που μετακινούνται είναι πιο πιθανό να επισκεφτούν fast food σημεία και λιγότερο πιθανό να πάνε σε παντοπωλείο για να αγοράσουν τρόφιμα για να μαγειρέψουν στο σπίτι. Πού χρόνος και διάθεση άλλωστε. 

«Στην ανάλυσή μας που επικεντρώθηκε στην κομητεία του Λος Άντζελες, οι απροσδόκητες κυκλοφοριακές καθυστερήσεις πέραν της συνήθους συμφόρησης οδήγησαν σε αύξηση κατά 1% των επισκέψεων σε ταχυφαγεία», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Becca Taylor, επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Αγροτικής Οικονομίας και Οικονομίας των Καταναλωτών του Ιλινόις. «Αυτό μπορεί να μην ακούγεται πολύ, αλλά ισοδυναμεί με 1,2 εκατομμύρια περισσότερες επισκέψεις σε fast food ετησίως μόνο στην κομητεία του Λος Άντζελες». 

Σύμφωνα με τη μελέτη, και όπως είναι λογικό, το αποτέλεσμα αυτό είναι πιο έντονο κατά την απογευματινή επιστροφή από τους χώρους εργασίας σε ώρες αιχμής, σε σχέση με την πρωινή. 

Ακόμη πιο εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι μόλις μια καθυστέρηση 30 δευτερολέπτων ανά χιλιόμετρο ήταν αρκετή για να αυξήσει τις πιθανότητες κάποιου να πάρει γρήγορο φαγητό αντί να ετοιμάσει ένα γεύμα στο σπίτι.

Αν και η μελέτη αυτή αφορά συγκεκριμένα το Λος Άντζελες, είναι εύκολο να καταλάβει κανείς πώς το ίδιο μοτίβο αφορά πολλές άλλες πόλεις του κόσμου.