Λογικά σου συμβαίνει συχνά να βρίσκεις στο ψυγείο σου τρόφιμα τα οποία προς έκπληξή σου διαβάζεις πως έχουν λήξει και τότε απλώς τα πετάς, αφού δεν πρόλαβες να τα καταναλώσεις. Διαβάζεις όμως πάντα «ανάλωση έως» ή μήπως «κατά προτίμηση πριν από»; Πότε τελικά πρέπει να πετάς τα τρόφιμα;
Στην πραγματικότητα, η ημερομηνία «ανάλωση κατά προτίμηση πριν από» είναι ένας δείκτης ποιότητας και όχι ασφάλειας, που υποδεικνύει πότε ένα προϊόν βρίσκεται στο αποκορύφωμα της γεύσης και της φρεσκάδας του. Τα τρόφιμα είναι συχνά ασφαλή για κατανάλωση και μετά από αυτή την ημερομηνία, αλλά η ποιότητα, η υφή ή η θρεπτική τους αξία μπορεί να έχουν μειωθεί. Έτσι, συχνά προκαλείται σύγχυση στους καταναλωτές, οι οποίοι, νομίζοντας πως ένα τρόφιμο έχει χαλάσει, απλώς το πετούν, ενισχύοντας έτσι το φαινόμενο του food waste.
Στις ΗΠΑ, για παράδειγμα, υπάρχουν περίπου 50 παραλλαγές ετικετών ημερομηνίας πάνω στα προϊόντα, με αποτέλεσμα να υπάρχει ακόμη μεγαλύτερη σύγχυση στους καταναλωτές, οι οποίοι δεν ξέρουν τι να λάβουν τελικά υπόψιν τους.
«Ανάλωση έως/ Ημερομηνία λήξης»: σημαίνει ότι το τρόφιμο όντως δεν είναι πια ασφαλές για κατανάλωση και είναι επικίνδυνο. Αυτή την ένδειξη τη βρίσκουμε συνήθως σε πιο ευπαθή τρόφιμα όπως το κρέας, τα θαλασσινά και τα γαλακτοκομικά.
«Ανάλωση κατά προτίμηση έως»: αναφέρεται συνήθως στην ποιότητα και δεν σημαίνει ότι μετά το πέρας, το τρόφιμο χαλάει. Μέχρι τότε, δηλαδή εγγυάται ο κατασκευαστής την ποιότητα. Μετά την ημερομηνία αυτή μπορεί να έχει μειωθεί η γεύση, η υφή ή το άρωμα, αλλά συνήθως είναι ασφαλές αν δεν έχει ανοιχτεί και διατηρηθεί σωστά. Συνήθως θα το δεις σε τρόφιμα όπως τα ζυμαρικά, το ρύζι και τα δημητριακά.
Ποια είναι τα πιο ευπαθή τρόφιμα
Βέβαια και είναι σημαντικό να τσεκάρεις τις ημερομηνίες, όμως είναι εξίσου κρίσιμης σημασίας να γνωρίζεις τι σημαίνει όντως η κάθεμία και να πράττεις αναλόγως. Σίγουρα πρέπει να δίνουμε προσοχή στην ένδειξη «λήγει στις» ειδικά όσον αφορά πιο ευπαθή προϊόντα, όπως τα κρέατα και τα θαλασσινά, αλλά και το γάλα, για παράδειγμα. Αρκετή προσοχή χρειάζονται και τα έτοιμα γεύματα, που για κάποιο λόγο μπορεί να νομίζουμε ότι διατηρούνται για καιρό εφόσον είναι σφραγισμένα στο ψυγείο.
Σημάδια που δείχνουν ότι το τρόφιμο έχει αλλοιωθεί
Δεν είναι και δύσκολο να καταλάβεις ότι κάποιο τρόφιμο έχει αλλοιωθεί. Αρχικά από την όψη του, με τη μούχλα να είναι το πρώτο και πιο τρανταχτό παράδειγμα. Άλλα δείγματα είναι επίσης η αλλαγή χρώματος, η αλλαγή στην υφή και εννοείται η μυρωδιά που αποτελεί άλλο ένα σημαντικό σημάδι.