Οι περισσότεροι βάζουν, έστω λίγη, ζάχαρη στον καφέ σε καθημερινή βάση. Αν σκεφτείς ότι η κατανάλωση καφέ για τη συντριπτική πλειοψηφία γίνεται πάνω από μία φορά τη μέρα, τότε η πρόσληψη ζάχαρης - που ίσως επειδή δεν προέρχεται από κάποιο γλυκό, μπορεί να μην την υπολογίζουμε - δεν είναι καθόλου αμελητέα. 

Σύμφωνα με τον γαστρεντερολόγο του Harvard Dr. Saurabh Sethi, η προσθήκη ζάχαρης στον καφέ δεν είναι απλά θέμα γούστου, αφού μπορεί να έχει μεγαλύτερες συνέπειες για τον οργανισμό από αυτές που φανταζόμαστε. 

Συγκεκριμένα, υποστηρίζει ότι η ζάχαρη «συμβάλλει στη χρόνια φλεγμονή» στο σώμα, κάτι που με την πάροδο του χρόνου συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο για διάφορες νόσους, όπως καρδιαγγειακά προβλήματα, διαβήτη τύπου 2 και μεταβολικό σύνδρομο.

Αυτό βέβαια ίσως και να το ξέραμε, τουλάχιστον περίπου, αλλά συγκεκριμένα όσον αφορά στον καφέ ο γιατρός επισημαίνει ότι η ζάχαρη προσθέτει περιττές θερμίδες και ταυτόχρονα αλλοιώνει τη φυσική γεύση του καφέ.

Ποιες είναι οι εναλλακτικές

Αν κάποιος νιώθει ότι δεν μπορεί να πίνει τον καφέ του σκέτο, ο Dr. Sethi προτείνει πιο «φυσικές» εναλλακτικές από τη ζάχαρη. Για παράδειγμα, μια μικρή ποσότητα μελιού (όταν ο καφές έχει κρυώσει λίγο) ή γλυκαντικά όπως η στέβια, χωρίς ερυθριτόλη (erythritol), καθώς σύμφωνα με τον ίδιο αυτή μπορεί να έχει «αρνητικές επιδράσεις στον μεταβολισμό».

Παράλληλα, προτείνει και μία άλλη εναλλακτική για λίγη έξτρα γεύση και άρωμα: «Αν δεν έχετε δοκιμάσει καφέ με λίγη κανέλα, ίσως ήρθε η ώρα. Εκτός από το πλούσιο άρωμα, η κανέλα βοηθά στην επιτάχυνση του μεταβολισμού, ρυθμίζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και ενισχύει τη συγκέντρωση. Ένας καφές με κανέλα πριν την προπόνηση λειτουργεί ως φυσικό διεγερτικό, πιο αποτελεσματικό από την κλασική γλυκιά εκδοχή», αναφέρει. 

Ο Dr. Sethi ωστόσο, στέκεται και στην ποιότητα του καφέ, ένα σημείο το οποίο ίσως να μην είχαμε σκεφτεί, προτείνοντας να επιλέγουμε οργανικό καφέ, ώστε να περιορίσουμε την έκθεση του οργανισμού σε φυτοφάρμακα. Μάλλον, δεν είναι όλα τόσο απλά με το αγαπημένο μας ρόφημα! 

Τελικά, η βασική σύστασή του είναι ότι ο καλύτερος τρόπος να πιει κάποιος τον καφέ του - όσον αφορά την υγεία - είναι να τον φτιάχνει σκέτο. «Το καλύτερο είναι να συνηθίσετε τη γεύση του καφέ όπως είναι», ενώ για όσους δεν μπορούν να ακολουθήσουν αυτή τη συμβουλή και θέλουν οπωσδήποτε να γλυκάνουν τον καφέ, τους ενθαρρύνει να το κάνουν με μέτρο και με πιο υγιείς επιλογές, όπως αυτές που προτείνει.