Είναι αυτές οι λεπτομέρειες που πάντα μας προβληματίζουν και ποτέ μα ποτέ, όταν έρχεται η ώρα του μαγειρέματος και υπό την πίεση της καθημερινότητας, δεν σκεφτόμαστε ή ξεχνάμε. Και συνήθως αυτές δεν είναι τελικά τόσο λεπτομέρειες, αφού έχουν να κάνουν με βασικούς κανόνες υγιεινής. Πρέπει, για παράδειγμα, το κοτόπουλο να ακουμπά στο ξύλο κοπής; Μπορείς να το πιάσεις με γυμνά χέρια; Πώς να πλύνεις τα λαχανικά σου για να αποφύγεις τη μόλυνση άλλων επιφανειών με μικροοργανισμούς; 

Εδώ συζητάμε για την περίπτωση του κρέατος, που απασχολεί τους περισσότερους. Κάποιοι βέβαια μπορεί να μην έχουν ακούσει ποτέ, για παράδειγμα, ότι όταν μία σπάτουλα, μία λαβίδα, ένα πιρούνι ή οτιδήποτε άλλο ακουμπήσει το ωμό κρέας, καλό είναι να μην έρθει σε επαφή με άλλο υλικό. Ακόμη και το ίδιο κρέας, όταν έχει πια ψηθεί, ίσως να μην πρέπει να έρθει σε επαφή με το συγκεκριμένο μαγειρικό εργαλείο.

Σε αρκετές συνταγές, για παράδειγμα, σοτάρουμε πρώτα το κοτόπουλο στο τηγάνι και μετά προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά, χρησιμοποιώντας την ίδια λαβίδα ή άλλο εργαλείο. Εφόσον, όμως, άγγιξε το ωμό κοτόπουλο, μήπως πρέπει να την αλλάξεις με μία καθαρή πριν προσθέσεις τα υπόλοιπα υλικά; 

Όντως, το κρέας κάθε είδους ενέχει τον κίνδυνο να μολυνθεί από παθογόνους μικροοργανισμούς που μπορούν να προκαλέσουν ασθένειες. Και στην κουζίνα, πολλές φορές συμβαίνει - ειδικά όταν βιαζόμαστε - η λεγόμενη διασταυρούμενη μόλυνση, χωρίς να το καταλαβαίνουμε. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι μικροοργανισμοί μεταφέρονται ακούσια από ένα σκεύος σε άλλο.

Όπως έχουν εξηγήσει διάφοροι επιστήμονες και ειδικοί, με τα κουτάλια, τις σπάτουλες, τις λαβίδες και άλλα μαγειρικά εργαλεία, πρέπει όντως να χρησιμοποιούμε διαφορετικό σε κάθε στάδιο ή να καθαρίζουμε και να απολυμαίνουμε αυτό με το οποίο μόλις μαγειρέψαμε το κρέας όταν έρθει η ώρα να ακουμπήσουμε ένα άλλο υλικό ή να σερβίρουμε το φαγητό. Όπως ακριβώς δεν θα βάζαμε το μαγειρεμένο κρέας στην ίδια επιφάνεια κοπής που χρησιμοποιήσαμε για την προετοιμασία του ωμού, έτσι θα πρέπει να λειτουργήσουμε και με τα υπόλοιπα σκεύη της κουζίνας. 

Πηγή: The Washington Post