Πολλά λέγονται για την ασθένεια της άνοιας, τους παράγοντες που την πυροδοτούν, τους τρόπους αντιμετώπισης, μα πολύ περισσότερο, την πρόληψη από αυτή.

Σύμφωνα με την Alzheimer's Disease International (ADI), κάθε χρόνο διαγιγνώσκονται περισσότερα από 10 εκατομμύρια κρούσματα άνοιας. Αυτό σημαίνει ότι κάθε 3,2 δευτερόλεπτα διαγιγνώσκεται ένα νέο κρούσμα.

Εκτός από τον αντίκτυπο στο πρόσωπο που νοσεί, η ADI εκτιμά ότι το παγκόσμιο κόστος της άνοιας θα αυξηθεί σε 2,8 τρισεκατομμύρια δολάρια έως το 2030, ένα ποσό που περιλαμβάνει το κόστος της άτυπης φροντίδας από την οικογένεια και τους φίλους, καθώς και τα άμεσα ιατρικά έξοδα. 

Και ενώ έχουμε αυτά τα αποθαρρυντικά δεδομένα, μια νέα μελέτη προσφέρει μια αχτίδα ελπίδας, σύμφωνα με την οποία η τήρηση μιας διατροφής που έχει σχεδιαστεί με τη βοήθεια της…τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας.

Στις αρχές Ιουλίου, ερευνητές από τη Σαγκάη δημοσίευσαν τα αποτελέσματα της μελέτης τους σχετικά με μια  διατροφή κατά του κινδύνου άνοιας με τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης, στο περιοδικό Nature Human Behaviour.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ορισμένα τρόφιμα που ήδη γνωρίζουμε ότι είναι θρεπτικά, συνδέονται επίσης με τον μειωμένο κίνδυνο άνοιας. Αυτά περιλαμβάνουν τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, εσπεριδοειδή και μούρα. Συνιστάται επίσης η κατανάλωση γκρέιπφρουτ, αλλά και γλυκών πιπεριών και ντοματών. 

Στη μείωση του κινδύνου, σύμφωνα με την ίδια μελέτη, συμβάλλουν και οι πατάτες, τα αυγά, το ελαιόλαδο, τα πουλερικά, με τη μελέτη να παρέχει οδηγίες για την ποσότητα που πρέπει να καταναλώνεται καθημερινά για το καθένα. 

Στην άλλη όψη του νομίσματος, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ορισμένα τρόφιμα, όπως τα ζαχαρούχα ποτά, μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο άνοιας.

Το προτεινόμενο διατροφικό πρότυπο

Μετά την αποκάλυψη των συνδέσεων μεταξύ ορισμένων τροφίμων και του κινδύνου άνοιας, η μελέτη δημιούργησε ένα προτεινόμενο διατροφικό πρότυπο που αποτελείται από επτά συστατικά και ονομάστηκε «Machine learning-assisted Optimizing Dietary intERvention against demeNtia risk» (MODERN diet). Αυτό το πρότυπο βασίζεται σε τρεις κατηγορίες: επάρκεια, μετριοπάθεια και περιορισμός.

Στη συνέχεια, τα τρόφιμα κατατάχθηκαν σε κατηγορίες, οι οποίες υποδεικνύουν πόση ποσότητα από το εκάστοτε προϊόν πρέπει να καταναλώνεται. Για παράδειγμα, το ελαιόλαδο κατατάχθηκε στην κατηγορία «επαρκής», υποδεικνύοντας ότι η αυξημένη κατανάλωσή του μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο άνοιας. Όσον αφορά τα τρόφιμα της κατηγορίας «μέτρια», η ομάδα πρότεινε ότι δεν πρέπει να καταναλώνονται ούτε πολύ λίγα ούτε πάρα πολλά από αυτά τα τρόφιμα, όπως φυλλώδη λαχανικά, μούρα, εσπεριδοειδή, πατάτες, αυγά και πουλερικά. Όπως ήταν αναμενόμενο, η ομάδα κατέταξε τα ζαχαρούχα ποτά στην κατηγορία «περιορισμός», σημειώνοντας ότι οι άνθρωποι δεν πρέπει να τα καταναλώνουν.

Συγκεκριμένα για τα εσπεριδοειδή και τα μούρα, η μελέτη τόνισε ότι είναι πλούσια σε φυτικές πολυφαινόλες και μπορούν να βελτιώσουν τη γνωστική λειτουργία, αναστέλλοντας το οξειδωτικό στρες στον εγκέφαλο και τις νευροεκφυλιστικές παθολογίες. 


Γιατί λείπει το ψάρι από το πρότυπο διατροφής; 

Ένα συστατικό που μπορεί να παρατηρείται εύκολα ότι απουσιάζει από το προτεινόμενο διατροφικό πρότυπο της νέας αυτής έρευνας είναι το ψάρι. Οι συγγραφείς εξήγησαν ότι το ψάρι δεν φάνηκε να αυξάνει ή να μειώνει τον κίνδυνο άνοιας στην ομάδα που μελέτησαν. Ωστόσο, επεσήμαναν ότι αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι η ομάδα αποτελείτο από Βρετανούς και το ψάρι «συχνά τηγανίζεται στο Ηνωμένο Βασίλειο», κάτι που μπορεί να επηρέασε τα αποτελέσματα.

Μεταβλητές όπως αυτή είναι ο λόγος για τον οποίο η ομάδα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «απαιτούνται μελλοντικές μελέτες για την επικύρωση αυτού του διατροφικού προτύπου σε διαφορετικούς πληθυσμούς και την αξιολόγηση της σκοπιμότητας και της αποτελεσματικότητάς του στην κλινική και δημόσια υγεία».