Από τα αρώματα του λουκουμιού και της χαλβαδόπιτας μέχρι τις νέες γλυκές προσεγγίσεις των σύγχρονων δημιουργών, η ζαχαροπλαστική της Σύρου είναι μια πολιτιστική κληρονομιά που μεταλαμπαδεύεται από γενιά σε γενιά, εξελίσσεται, πειραματίζεται, διατηρώντας όμως παράλληλα τα στοιχεία της πλούσιας παράδοσής της και παραμένει πάντα ζωντανή.
Το φεστιβάλ «200 χρόνια Ερμούπολη - 200 χρόνια Ζαχαροπλαστικής Κληρονομίας» πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Δήμου Σύρου - Ερμούπολης και φιλοδοξεί να αναδείξει τη μοναδικότητα της συριανής ζαχαροπλαστικής στον εγχώριο και διεθνή χάρτη της γαστρονομίας.
Οι εμπειρίες που θα ζήσουμε στο φεστιβάλ
- Εκθέσεις και γευσιγνωσίες παραδοσιακών και σύγχρονων γλυκών
- Ζωντανά εργαστήρια και παρουσιάσεις από τοπικούς και διεθνείς pastry chefs
- Μουσικές δράσεις εμπνευσμένες από τη ζαχαροπλαστική
- Αφιερώματα σε ιστορικά ζαχαροπλαστεία του νησιού
Ας τα δούμε όμως λίγο πιο αναλυτικά:
Το Σάββατο 31 Μαΐου μετατρέπεται σε μέρα χαράς για το νησί. Αρχικά, το Django Gelato, αγαπημένο παγωτατζίδικο, που ιδρύθηκε στη Σύρο, γίνεται 20 ετών και θα υποδέχεται το κοινό με επετειακές γεύσεις και δημιουργίες εμπνευσμένες από τη συριανή ιστορία. 20 χρόνια γεμάτα ιστορίες, εποχές, πρόσωπα και στιγμές και για αυτό από τις 11:00 έως τις 15:00 μετατρέπεται – έστω για λίγες ώρες – στο μικρότερο «μεγαλύτερο» εργαστήριο παγωτού της Ελλάδας. Δημιουργοί παγωτού από διαφορετικά σημεία της χώρας και του εξωτερικού καταφτάνουν στο νησί για να φτιάξουν παγωτό μαζί με τους επισκέπτες του φεστιβάλ και να μοιραστούν τη χαρά της δημιουργίας.
Οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν από κοντά τη διαδικασία παρασκευής, να γνωρίσουν τους δημιουργούς και – φυσικά – να δοκιμάσουν. Οι δημιουργοί θα είναι: η Εύη Παπαδοπούλου – Le Greche, ο Alessandro Cesari – Sable Gelato (Bologna, Iταλία), ο Γιάννης Νύκταρης – Fatto a Mano, ο Λουΐζος Συμεωνίδης – Vanilla Gelato SKG και ο Κωνσταντίνος Καρακατσάνης – Django.
Ακόμα στο τέλος της ημέρας, στις 21.00, το κατάστημα θα ανοίξει ξανά και θα κερνάει παγωτό εκεί που ξεκίνησαν όλα.
Μετά βέβαια το παγωτό, επιβάλλεται ένα ποτό με νησιωτικό αέρα. Για αυτό σε περιμένει το εμβληματικό Theosis Cocktail Bar, που την ίδια μέρα γιορτάζει γιατί κλείνει 4 χρόνια λειτουργίας. Θα το βρεις στην Άνω Σύρο με μουσική, signature κοκτέιλ εμπνευσμένα από το νησί, και άλλες εκπλήξεις για να κλείσει όμορφα το βράδυ σου.
Έπειτα, την Κυριακή 1 Ιουνίου ο χώρος του θερινού Κινηματογράφου Παλλάς, ο οποίος από το 1866 και για περίπου έναν αιώνα λειτούργησε ως Δημοτικό Παντοπωλείο Ερμούπολης, μετατρέπεται σε έναν υπαίθριο γευστικό χάρτη στο πλαίσιο της μεγάλης εκδήλωσης: «200 Χρόνια Ζαχαροπλαστικής Κληρονομιάς», με παραδοσιακά συριανά γλυκά, μοντέρνες εκδοχές τους, παγωτά, λικέρ και κοκτέιλ, καθώς και τη συμμετοχή καταξιωμένων επαγγελματιών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, τοπικών δημιουργών και εκπροσώπων των μέσων.
Τη Δευτέρα 2 Ιουνίου το φεστιβάλ ολοκληρώνεται με τον απολογισμό των δράσεων, και συζητήσεις γύρω από το μέλλον της ζαχαροπλαστικής της Σύρου, και εν γένει της γευστικής κληρονομιάς των Κυκλάδων.
Περισσότερες πληροφορίες: angienomikou@gmail.com - 6932.25.80.73