Υλικά
            
        
        
        
        
    για 3 μέτρια βάζα
- 1½ κιλό βερίκοκα
- 900γρ. ζάχαρη
- χυμό από 1 λεμόνι
- 2 φλ. νερό
 Διαδικασία
        
            
        
                            
                        
            
    Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή) 
        - Για τη μαρμελάδα βερίκοκο πλένουμε τα βερίκοκα, τα ανοίγουμε στη μέση και αφαιρούμε τα κουκούτσια τους. Τα κόβουμε στα τέσσερα και τα τοποθετούμε σε κατσαρόλα με βαρύ πάτο, σε εναλλάξ στρώσεις με τη ζάχαρη.
- Προσθέτουμε το νερό και βράζουμε σε μέτρια φωτιά, χαμηλώνοντας και άλλο τη θερμοκρασία αν υπάρχει πολύ έντονος βρασμός και πιτσιλάει η μαρμελάδα.
- Αφαιρούμε τον αφρό με τρυπητή κουτάλα και ανακατεύουμε συχνά για να μην πιάσει στον πάτο της κατσαρόλας.
- Όταν η μαρμελάδα δέσει και γίνει διαφανής και γυαλιστερή προσθέτουμε το χυμό του λεμονιού και της δίνουμε μια τελευταία βράση. Η μαρμελάδα είναι έτοιμη όταν ρίξουμε μερικές σταγόνες από το σιρόπι της σε παγωμένο πιατάκι και δεν απλώσουν.
- Μοιράζουμε αμέσως τη μαρμελάδα (καυτή όπως είναι) σε αποστειρωμένα βάζα. Τα κλείνουμε με το καπάκι τους, τα αναποδογυρίζουμε στον πάγκο της κουζίνας και τα αφήνουμε να κρυώσουν αναποδογυρισμένα. Μόνο όταν κρυώσουν γυρνάμε τα βάζα από την καλή και τα διατηρούμε σε δροσερό και σκοτεινό μέρος.
- Μετά το άνοιγμα του βάζου, διατηρούμε τη μαρμελάδα στο ψυγείο.
- Για να αποστειρώσουμε τα γυάλινα βάζα: Αφαιρούμε τα καπάκια, πλένουμε καλά τα βάζα και τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα με νερό που θα τα σκεπάζει. Ρίχνουμε και τα βάζα στην κατσαρόλα. Σιγοβράζουμε για 15 λεπτά - το νερό πρέπει να σιγοβράζει χωρίς να κοχλάζει γιατί αλλιώς μπορεί να σπάσουν τα βάζα. Στο μεταξύ προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 100°C, αναποδογυρίζουμε τα βάζα σε ταψί στρωμένο με μια καθαρή πετσέτα κουζίνας, δίπλα βάζουμε τα καπάκια τους και τα αφήνουμε στο φούρνο για 15 λεπτά ακόμη.
 Ιωάννα Σταμούλου
Ιωάννα Σταμούλου 
            
         
        