Λίγα υλικά είναι τόσο αμφιλεγόμενα όσο ο κόλιανδρος. Αλλά αν οι γευστικοί σου κάλυκες συμφωνούν ότι αυτό το μυρωδικό είναι απαραίτητο, μάλλον έχεις αγοράσει αρκετές φορές ματσάκια του. Είναι επίσης ένα από τα βότανα που μαραίνεται γρήγορα, οπότε είναι σημαντικό να ξέρεις πώς να αποθηκεύεις σωστά τον κόλιανδρο για να τον απολαμβάνεις στις αγαπημένες σου συνταγές, είτε πρόκειται για τάκος, γουακαμόλε, stir-fry ή ράμεν. Για αυτό σου συγκέντρωσα όσα δεδομένα χρειάζεσαι για να μάθεις τα πάντα γύρω από τις σωστές μεθόδους αποθήκευσης, ποια μπορεί να σου ταιριάζει περισσότερο, καθώς και μερικά μυστικά για να παρατείνεις τη διάρκεια ζωής του.

Πώς να αποθηκεύεις τον κόλιανδρο σε νερό

Ο κόλιανδρος, όπως και άλλα μαλακά αρωματικά βότανα, διατηρείται καλύτερα όταν αποθηκεύεται σε ένα βαζάκι με νερό.

  1. Γέμισε ένα βαζάκι με μικρή ποσότητα κρύου νερού, τόσο ώστε να καλυφθούν οι βάσεις των μίσχων.
  2. Κόψε το κάτω μέρος των μίσχων και τοποθέτησε τον κόλιανδρο μέσα στο βαζάκι.
  3. Κάλυψε τα φύλλα χαλαρά με ένα πλαστικό σακουλάκι και στερέωσέ το με ένα λαστιχάκι.
  4. Τοποθέτησε το βαζάκι στο ψυγείο.

Το πλαστικό σακουλάκι είναι κρίσιμο μέρος αυτής της μεθόδου αποθήκευσης, αφού βοηθά στη διατήρηση της υγρασίας γύρω από τα φύλλα του κόλιανδρου, κρατώντας τα τραγανά και φρέσκα. Επίσης, είναι σημαντικό να αλλάζεις το νερό στο βαζάκι κάθε μέρα ή κάθε δεύτερη μέρα.

Διάρκεια ζωής στο νερό

Όταν αποθηκεύεται σωστά, ο κόλιανδρος θα διατηρηθεί για περίπου δύο εβδομάδες στο νερό. Ωστόσο, για την καλύτερη γεύση και ποιότητα, προτίμησε να τον καταναλώσεις μέσα σε επτά έως δέκα ημέρες, καθώς το άρωμα τείνει να μειώνεται μετά από μία εβδομάδα.

Ψιλοκομμένος κόλιανδρος


Πώς να αποθηκεύσεις τον κόλιανδρο σε αεροστεγές δοχείο

Αν δεν έχεις βαζάκι, μπορείς να αποθηκεύσεις τον κόλιανδρο και σε ένα αεροστεγές δοχείο.

  1. Τοποθέτησε μία καθαρή, κρύα και βρεγμένη χαρτοπετσέτα ή πανί μέσα στο δοχείο.
  2. Βάλε τον κόλιανδρο μέσα στο δοχείο.
  3. Κλείσε καλά το καπάκι και βάλε το δοχείο στο ψυγείο.
  4. Για βέλτιστα αποτελέσματα, η χαρτοπετσέτα θα πρέπει να παραμένει υγρή. Σκέψου να την ξαναβρέχεις ή να την αντικαθιστάς κάθε λίγες μέρες.

Διάρκεια ζωής σε αεροστεγές δοχείο

Με αυτήν τη μέθοδο, ο κόλιανδρος μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο για τουλάχιστον δύο εβδομάδες.

Πώς να αποθηκεύσεις τον κόλιανδρο σε επανασφραγιζόμενη σακούλα

  1. Βρέξε ελαφρώς καθαρές χαρτοπετσέτες.
  2. Τύλιξε τον κόλιανδρο στις χαρτοπετσέτες και βάλτον μέσα στη σακούλα.
  3. Κλείσε τη σακούλα καλά και αποθήκευσέ τη σε ένα σχετικά κρύο μέρος του ψυγείου, όπως το συρτάρι λαχανικών.

Διάρκεια ζωής σε επανασφραγιζόμενη σακούλα

Σε μία επανασφραγιζόμενη σακούλα, ο κόλιανδρος μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο για πέντε έως επτά ημέρες. Για μέγιστη φρεσκάδα, μπορείς να αντικαθιστάς τη χαρτοπετσέτα ανά κάποιες μέρες.

Μπορείς να καταψύξεις τον κόλιανδρο;

Αν και είναι εφικτό να καταψύξεις τον κόλιανδρο, υπάρχουν μερικά σημεία που πρέπει να λάβες υπόψιν. Κατά την αποθήκευση του βοτάνου στην κατάψυξη, σχηματίζονται κρύσταλλοι πάγου στα κυτταρικά του τοιχώματα, και κατά την απόψυξη, αυτοί οι κρύσταλλοι διαλύονται, κάνοντάς το βότανο μαλακό και νωπό.
Δεδομένης της αλλαγής στην υφή, ο κατεψυγμένος κόλιανδρος είναι καλύτερος για μαγειρεμένες ή πολτοποιημένες συνταγές, όπως σούπες, βούτυρο με βότανα, ή σάλτσες. Επειδή ο κόλιανδρος καταναλώνεται συχνά ωμός, ώστε να απολαμβάνεις τη φρέσκια γεύση και την τραγανή υφή του, η χρήση της κατεψυγμένης εκδοχής μπορεί να χρειαστεί λίγη δοκιμή και προσαρμογή.

Βέβαια, αν θέλεις να καταψύξεις τον κόλιανδρο, μπορείς να το κάνεις με δύο τρόπους:

Σε σακουλάκι

Ο πιο απλός τρόπος να καταψύξεις τον κόλιανδρο είναι να τον τοποθετήσεις σε ένα αεροστεγές σακουλάκι κατάλληλο για κατάψυξη, να αφαιρέσεις όσο περισσότερο αέρα γίνεται και να το βάλεις στην κατάψυξη.

Φρέσκος κόλιανδρος

Κόλιανδρος σε θήκη για παγάκι

Σε θήκη για παγάκια

Μια άλλη επιλογή είναι να ψιλοκόψεις τον κόλιανδρο και να τον βάλεις σε θήκη για παγάκια, τα οποία θα απογεμίσεις με νερό. Μετά μπορείς να προσθέσεις τα παγάκια κατευθείαν στη συνταγή σου. Αυτή η εκδοχή είναι ιδανική για συνταγές όπου το επιπλέον υγρό δε θα επηρεάσει αρνητικά την υφή του φαγητού, όπως στις σούπες και στα μαγειρευτά. 

Πώς να διατηρήσεις  τον κόλιανδρο φρέσκο για περισσότερο χρόνο

Αγόρασε φρέσκο κόλιανδρο: Αν αγοράσεις κόλιανδρο που ήδη δείχνει σημάδια αλλοίωσης, δε θα αντέξει πολύ στο ψυγείο, ακόμα και αν τον αποθηκεύσεις σωστά. Για αυτό, είναι σημαντικό να επιλέξεις φρέσκο κόλιανδρο στο κατάστημα. Αναζήτησε δυνατά, τραγανά κοτσάνια χωρίς κιτρινίσματα ή σκούρα σημεία. Τα κοτσάνια πρέπει να είναι πράσινα, σφριγηλά και απαλλαγμένα από κιτρινίσματα ή αποχρωματισμούς.
Πλύνε τα χέρια σου πριν τη διαδικασία: Είναι σημαντικό να πλένεις τα χέρια σου πριν χειριστείς φρέσκα προϊόντα και μυρωδικά, όπως ο κόλιανδρος. Ακόμα και αν τα χέρια σου φαίνονται καθαρά, μπορούν να μεταφέρουν μικρόβια που προκαλούν αλλοίωση και τροφικές ασθένειες. 
Απόφυγε το πλύσιμο του κόλιανδρου πριν την αποθήκευση: Όπως με τα περισσότερα φρέσκα προϊόντα και μυρωδικά, ο κόλιανδρος αποθηκεύεται καλύτερα άπλυτος. Το περιττό νερό μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρη σήψη και να υποβαθμίσει τα αιθέρια έλαια του βοτάνου, μειώνοντας τη γεύση και τη ζωντάνια του.

Σημάδια αλλοιωμένου κόλιανδρου

Τα φύλλα του κόλιανδρου είναι ευαίσθητα και, αν δεν είναι φρέσκα, θα φαίνονται μαραμένα. Θα αρχίσουν επίσης να κιτρινίζουν και να αποκτούν μια γλοιώδη, μη ελκυστική υφή. Όσο περισσότερο χαλάει, τα φύλλα θα αρχίσουν να γίνονται μαύρα. Επιπλέον, όταν είναι φρέσκος, ο κόλιανδρος έχει ένα έντονο και ζωηρό άρωμα. Αν αυτό το άρωμα λείπει, είναι καιρός να τον πετάξεις.