Το όραμα του Αlain Ducasse για τη φυσικότητα στην κουζίνα αποτυπώνεται σε μια επική έκδοση που ολοκληρώθηκε με τη συνδρομή των τριών επικεφαλής chefs των τριών γαστρονομικών εστιατορίων του σε Παρίσι, Λονδίνο και Μονακό, η οποία μόλις κυκλοφόρησε και στα ελληνικά.

«Είμαστε έμποροι εφήμερων ευτυχιών, των οποίων η ανάμνηση μπορεί να είναι αιώνια» υποστηρίζει ο Alain Ducasse. Μέσα σε αυτή την πρόταση χωρά όλη η φιλοσοφία του για το πώς πρέπει να είναι το φαγητό που σερβίρεται στα εστιατόριά του. 

Στο βιβλίο «ADN Ducasse», ο chef αποκαλύπτει το γαστρονομικό του όραμα μέσα από τα τρία εμβληματικά του εστιατόρια: το Louis XV στο Μονακό, το Le Meurice στο Παρίσι και το Alain Ducasse at The Dorchester στο Λονδίνο. Μαζί με τους Emmanuel Pilon, Amaury Bouhours και Jean-Philippe Blondet, επικεφαλής chefs των εστιατορίων αυτών, αποτυπώνουν την ουσία μιας σύγχρονης, δημιουργικής και παγκόσμιας γαλλικής κουζίνας. 

Τι λέει ο chef για τους συνεργάτες του; 

«Το επίπεδο αυτών των τριών chefs, που συνεχώς με εκπλήσσουν, έχει ξεπεράσει αναμφισβήτητα το δικό μου. Αναρωτιέμαι πού θα σταματήσει η άνοδος τους, τόσο πολύ που λάμπει το ταλέντο τους. Δίπλα τους, παίζω τον ρόλο ενός προπονητή, τους ενθαρρύνω να τολμούν ακόμα περισσότερο, να τελειοποιούν το στιλ τους και να παραμένουν σε κίνηση, χωρίς να ξεχνούν πότε να αποτελούν παράδειγμα, μεταδίδοντας με τη σειρά τους τις γνώσεις τους». Γιατί έτσι κάνουν οι πραγματικά μεγάλοι άνθρωποι: Ένα βήμα πίσω για να πέσουν τα φώτα στους νέους. 

Αν και ο καθένας από τους τρεις τους έχει χαράξει τη δική του πορεία και αφηγείται τη δική του ιστορία μέσα από τις συνταγές του, και οι τρεις βασίζονται σε ένα κοινό DNA και οι διαδρομές τους αντανακλούν εκείνη του Alain Ducasse, ο οποίος, πολύ πριν ξεκινήσει την επανάσταση της φυσικότητας, είχε αναδείξει τη Μεσόγειο ως τόπο υψηλής γαστρονομίας. Στις κουζίνες τους ή κατά τις επισκέψεις τους στους παραγωγούς, κοντά στη γη και τη θάλασσα, όλοι υπερασπίζονται την ίδια φιλοσοφία: την αξία του φυτικού στοιχείου, της διατήρησης και της σύνδεσης. 

Alain Ducasse

Alain Ducasse

Το έργο του Alain Ducasse και των υπόλοιπων chef περιλαμβάνει 135 μοναδικές συνταγές, όμως επί της ουσίας είναι πολλά περισσότερα. Πρόκειται για έναν οδηγό υψηλής γαστρονομίας, πολιτισμού, βιωσιμότητας και γεύσης. Το «ADN Ducasse» αποτελεί ένα εργαλείο, τόσο για τους επαγγελματίες της γαστρονομίας, όσο και για τους λάτρεις της υψηλής γαστρονομίας. Τη μετάφρασή του στα ελληνικά ανέλαβε ο Έλληνας chef, Αριστοτέλης Μέγκουλας. 

Η ελληνική έκδοση του «ADN Ducasse» διατίθεται σε Ελλάδα και Κύπρο από τις εκδόσεις Gastronomy Essentials, μέσω επιλεγμένων βιβλιοπωλείων και online μέσω του cucina.gr.