Η νοθεία του μελιού είναι - δυστυχώς - μία πρακτική συνηθισμένη, για λόγους μείωσης του κόστους παραγωγής, όχι όμως και καθολική, αφού στην αγορά υπάρχει και αγνό μέλι από παραγωγούς, που δεν καταφεύγουν σε τέτοια μέσα για να αυξήσουν την παραγωγή τους με λιγότερο κόστος.
Η νοθεία επίσης μπορεί να πάρει πολλές μορφές. Μπορεί ένα μέλι να αναμειχθεί με σιρόπι γλυκόζης, είτε φρουκτόζης, ή απλώς με άλλα, εισαγόμενα μέλια, συνήθως χαμηλότερης ποιότητας. Το σίγουρο είναι ότι το προϊόν δεν είναι το ίδιο με το αγνό μέλι, παρότι οπτικά μπορεί να είναι ακόμη και πανομοιότυπο.
Η αναγνώριση του αγνού, μη νοθευμένου μελιού μπορεί να γίνει με διάφορους τρόπους, αν και η πιο ακριβής μέθοδος είναι ο εργαστηριακός έλεγχος.
Ωστόσο, ακόμη και στο σπίτι, υπάρχουν μερικές πρακτικές δοκιμές και ενδείξεις που μπορείς να χρησιμοποιήσεις για να αντιληφθείς αν η ποιότητα του μελιού που έχεις αγοράσει είναι καλή.
Δοκιμή με νερό
Βάλε ένα κουταλάκι μέλι σε ένα ποτήρι νερό χωρίς να το ανακατέψεις. Σύμφωνα με αυτό το κόλπο, αν το μέλι είναι αγνό, τότε πέφτει στον πάτο και παραμένει ενιαίο. Αν πάλι το μέλι είναι νοθευμένο, διαλύεται ή σκορπάει εύκολα στο νερό.
Δοκιμή με ένα μισογεμάτο βάζο μέλι
Ένα άλλο τρικ είναι να πάρεις ένα μισογεμάτο βάζο με μέλι και να το γυρίσεις ελαφρώς στο πλάι για να τρέξει στα τοιχώματα. Στη συνέχεια γύρισέ το ξανά σε όρθια θέση και παρατήρησε αν το μέλι επανέρχεται. Αν μένει στα τοιχώματα, τότε είναι πολύ πιθανό να είναι νοθευμένο.
Το πιο απλό, βούτα ένα κουτάλι στο μέλι
Απλώς βύθισε ένα κουτάλι μέσα στο μέλι, σήκωσέ το και άσε το μέλι να τρέξει. Θα πρέπει η ροή του να είναι σταθερή, να μη διακόπτεται και να μην υπάρχουν σταγόνες που διαλύονται, για να είναι το μέλι σου ατόφιο.
Η κρυστάλλωση
Σε γενικές γραμμές, το αγνό μέλι (ιδίως αν είναι ανθόμελο, από έλατο ή πεύκο) συνήθως κρυσταλλώνει με τον καιρό. Αν δεν κρυσταλλώνει καθόλου μετά από μήνες, ίσως περιέχει πρόσθετα ή σιρόπια. Αν δηλαδή δεις το μέλι σου να κρυσταλλώνει μην ανησυχήσεις, γιατί είναι ένδειξη της ποιότητάς του.
Άρωμα, υφή, γεύση
Το άρωμα και η γεύση είναι βέβαια σημαντικές ενδείξεις. Το αγνό μέλι έχει έντονο, φυσικό άρωμα (θυμάρι, πεύκο, άνθη), ενώ η γεύση του είναι έντονη, γεμάτη και διαρκεί, σε αντίθεση με το νοθευμένο που είναι πιο γλυκό και επίπεδο.
Ακόμη και η υφή μπορεί να σου δείξει πράγματα, αφού θα πρέπει να είναι παχύρρευστη. Το νοθευμένο μέλι είναι συχνά πιο αραιό.
Οι πιστοποιήσεις
Αναζήτησε μέλι με πιστοποιήσεις ΠΟΠ, βιολογικής καλλιέργειας ή από αξιόπιστους παραγωγούς, για να καταναλώνεις όσο το δυνατόν καλύτερης ποιότητας μέλι.