Απλό, δροσιστικό και κομψό, το Daiquiri (Ντάκιουρι) είναι ένα από τα πιο διαχρονικά κοκτέιλ και συγκαταλέγεται ανάμεσα στα κλασικά, μαζί με τη Μαργαρίτα. Φτιάχνεται μόνο με τρία βασικά υλικά: ρούμι, φρέσκο χυμό lime και λίγη ζάχαρη και παρότι λιτό στη σύνθεση του, η ισορροπία ανάμεσα στη γλυκύτητα, την οξύτητα και τη δύναμη από το ρούμι είναι που το έχει κάνει ένα από τα πιο αγαπημένα κοκτέιλ σε όλο τον κόσμο.
Για την ιστορία, να σου πούμε ότι το ντάκιουρι δημιουργήθηκε στην Κούβα, στα τέλη του 19ου αιώνα, και οι πρώτες εκδοχές του φτιάχνονταν με καστανή ζάχαρη και σερβίρονταν με πάγο. Όταν το ποτό πέρασε στις Ηνωμένες Πολιτείες μετά την αλλαγή του αιώνα, εξελίχθηκε στη μορφή που γνωρίζουμε σήμερα, με την καστανή ζάχαρη να αντικαθίσταται από κρυσταλλική ζάχαρη και το ποτό να σερβίρεται σε ποτήρι coupe αντί για on the rocks (με πάγο).
Λέγεται ότι πήρε το όνομά του από μια παραλία κοντά στο Σαντιάγο της Κούβας, καθώς και ότι ήταν το αγαπημένο ποτό του Ernest Hemingway. Από τα παραλιακά μπαρ μέχρι τα πιο εκλεπτυσμένα cocktail lounges, το Daiquiri παραμένει σύμβολο του καλοκαιριού και της απλότητας στην τέχνη του κοκτέιλ.
Είναι όμως και ένα ποτό που πέρασε από πολλές παραλλαγές: Στη διάρκεια των δεκαετιών του ’70, του ’80 και μέχρι και τα ’90s, το frozen Daiquiri - ένα υπερβολικά γλυκό και συχνά με γεύση φράουλα κοκτέιλ - ήταν η πιο αναγνωρίσιμη εκδοχή του, ενώ πλέον μπορεί να το βρεις και σε άλλες γεύσεις, όπως μάνγκο ή πεπόνι. Όμως το αυθεντικό Daiquiri, στη λιτή και απολαυστική του μορφή, δεν έφυγε ποτέ από τη μόδα.
Daiquiri
Υλικά
- 60 ml ρούμι λευκό
- 30 ml χυμό lime
- 15 ml σιρόπι ζάχαρης
- πάγο
- 1 φέτα lime, για γαρνίρισμα
Διαδικασία
- Για το Daiquiri γεμίζουμε ένα σέικερ με πάγο.
- Προσθέτουμε το ρούμι, τον χυμό lime και το σιρόπι ζάχαρης.
- Ανακινούμε δυνατά για 10-15 δευτερόλεπτα.
- Σουρώνουμε το κοκτέιλ σε παγωμένο ποτήρι.
- Γαρνίρουμε με μια λεπτή φέτα lime.