Μερικές φορές, μία παγωμένη κόλα είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεσαι. Ωστόσο, οι περισσότεροι ξέρουμε ότι μικροί και μεγάλοι πρέπει να αποφεύγουμε τα αναψυκτικά. Και αν νομίζεις ότι επειδή επιλέγεις τα zero sugar και αποφεύγεις την προσθήκη ζάχαρης δεν κάνεις κακό στον οργανισμό σου, δυστυχώς κάνεις λάθος. Ακόμη περισσότερο, ειδικά αν έχεις θέματα με το ζάχαρο, τα αναψυκτικά με τεχνητά γλυκαντικά κάνουν εξίσου κακό με αυτά που περιέχουν ζάχαρη.
Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που παρουσιάστηκε στο Nutrition 2025, μια ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Εταιρείας Διατροφής, διαπίστωσε κάποιες τρομακτικές θα μπορούσαμε να πούμε, συσχετίσεις μεταξύ της κατανάλωσης ποτών με τεχνητά γλυκαντικά και του διαβήτη.
Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε διάστημα 30 ετών και διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που κατανάλωναν τακτικά ροφήματα διαίτης ή ροφήματα που είχαν ως γλυκαντική ουσία τη ζαχαρίνη, είχαν υπερδιπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2, σε σχέση με εκείνους που τα κατανάλωναν σπάνια. Σύμφωνα με τους ερευνητές που διεξήγαγαν τη μελέτη, αυτό ισοδυναμεί με 129% υψηλότερο κίνδυνο προσβολής από τη νόσο.
Και βέβαια αυτά τα ευρήματα δεν αφορούν μόνο τα αναψυκτικά, αλλά οποιοδήποτε ρόφημα περιέχει τεχνητές γλυκαντικές ουσίες. Ακόμη και ανθρακούχο νερό ή σόδα που έχει τέτοιες προσθήκες.
Σύμφωνα με το Mayo Clinic, ένα μη κερδοσκοπικό παγκόσμιο κέντρο ιατρικής φροντίδας, έρευνας και εκπαίδευσης των ΗΠΑ, «οι οργανισμοί υγείας έχουν διευκρινίσει ότι τα υποκατάστατα ζάχαρης δεν προκαλούν σοβαρά προβλήματα υγείας». Ωστόσο, προειδοποιεί επίσης ότι τα τεχνητά γλυκαντικά είναι σίγουρα ασφαλέστερα σε μικρές ποσότητες και καταναλώνονται μόνο για μικρό χρονικό διάστημα ή μία φορά στο τόσο.
Γενικώς, πρέπει να διεξαχθούν ακόμη περισσότερες έρευνες, όμως με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, όσο λιγότερα ροφήματα και αναψυκτικά με τεχνητά γλυκαντικά καταναλώνει κάποιος, τόσο το καλύτερο.