Η φυτοστερόλη, συστατικό που βρίσκουμε στα φυτικά τρόφιμα, μπορεί να συμβάλλει στην πρόληψη των καρδιακών παθήσεων και του διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με έρευνα που παρουσιάστηκε στην ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Εταιρείας Διατροφής «Nutrition 2025», στο Ορλάντο της Φλόριντα. 

Για τις ανάγκες της έρευνας, συγκεντρώθηκαν δεδομένα από τρεις μελέτες με συνολικά πάνω από 200.000 ενήλικες συμμετέχοντες. 

Η περίοδος παρακολούθησης ήταν πολύ μεγάλη (έως και 36 έτη). Στο διάστημα αυτό, πάνω από 20.000 συμμετέχοντες ανέπτυξαν διαβήτη τύπου 2 και σχεδόν 16.000 καρδιακή νόσο. 

Οι συμμετέχοντες που συμπεριλήφθηκαν στο κορυφαίο πεμπτημόριο κατανάλωσης φυτοστερολών κατανάλωναν περίπου 4-5 μερίδες λαχανικών, 2-3 μερίδες φρούτων, 2 μερίδες δημητριακών ολικής άλεσης και μισή μερίδα ξηρών καρπών την ημέρα. Τροφές δηλαδή στις οποίες βρίσκουμε τα συστατικά αυτά. 

Σύμφωνα με τα ευρήματα, τα άτομα που κατανάλωναν περισσότερη φυτοστερόλη, είχαν σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων και διαβήτη τύπου 2. 

Όπως σημειώθηκε επίσης,  η υψηλότερη πρόσληψη φυτοστερόλης συνδέθηκε και με δείκτες καλύτερης ρύθμισης της ινσουλίνης και μειωμένης φλεγμονής. Ακόμη, είχε θετική επίδραση για το μικροβίωμα του εντέρου, γεγονός που βοηθά στην καλύτερη λειτουργία του. 

Τι είναι οι φυτοστερόλες

Οι φυτοστερόλες (ή φυτοστενοί) είναι φυτικές ενώσεις που μοιάζουν δομικά με τη χοληστερόλη. Η κύρια δράση τους έχει να κάνει κυρίως με: 

Την απορρόφηση της χοληστερόλης στο έντερο, οδηγώντας σε μείωση της LDL «κακής» χοληστερόλης στο αίμα. Λέγεται ότι με την πρόσληψη 1,5–3 γραμμαρίων μπορεί να μειωθεί η LDL κατά 7–12% σε λίγες εβδομάδες. Βέβαια, σύμφωνα με την παραπάνω μελέτη έχουν να κάνουν και με τον διαβήτη τύπου 2 και τις καρδιακές παθήσεις. 

Φυσικά, οι φυτοστερόλες δεν μπορούν να θεωρηθούν ακόμη θεραπευτικό μέσο ούτε για τον διαβήτη, ούτε για όλα τα παραπάνω. 

Λαχανικά


Σε ποια τρόφιμα τις βρίσκουμε 

Τα συστατικά αυτά μπορούμε να τα βρούμε μεταξύ άλλων στους ξηρούς καρπούς και κυρίως τα αμύγδαλα, τους σπόρους όπως ο λιναρόσπορος και το σουσάμι και σε φυτικά έλαια με πρώτο απ΄ όλα το ελαιόλαδο που ούτως ή άλλως έχει πολλαπλά οφέλη για τον οργανισμό. Σε λιγότερο βαθμό τα βρίσκουμε και σε όσπρια, δημητριακά ολικής αλέσεως, λαχανικά όπως το μπρόκολο και φρούτα όπως το αβοκάντο. 

Γενικώς, όπως καταλαβαίνεις μία μεσογειακή διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά μπορεί να σε βοηθήσει και όσον αφορά τον κίνδυνο των καρδιακών παθήσεων και του διαβήτη τύπου 2.