Υλικά

για 2-3 μεγάλα βάζα 

  • 16 πορτοκάλια, όχι πολύ χοντρόφλουδα, μόνο η ψίχα, χωρίς κουκούτσια, σε φέτες
  • φλούδες από τα 8 πορτοκάλια σε κομμάτια
  • 1.200 - 1.500 γρ. ζάχαρη περίπου
  • 1 ξύλο κανέλας
  • 1 αστεροειδή γλυκάνισο
  • χυμό από 1 λεμόνι
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
  1. Για τη μαρμελάδα πορτοκάλι πρώτα κόβουμε σε κομμάτια και βράζουμε την ψίχα των πορτοκαλιών μαζί με λίγο νερό για 25 λεπτά περίπου μέχρι να μαλακώσει.  
  2. Σε ξεχωριστό κατσαρολάκι βράζουμε τις φλούδες των πορτοκαλιών για 10 λεπτά. Αλλάζουμε νερό και βράζουμε για 5 λεπτά ακόμη. Στο τέλος τις στραγγίζουμε και τις χοντροκόβουμε στον επεξεργαστή τροφίμων ή τις κόβουμε με το μαχαίρι σε μπαστουνάκια.
  3. Ζυγίζουμε τη βρασμένη ψίχα και τις φλούδες των πορτοκαλιών για να υπολογίζουμε τη ζάχαρη. Πρέπει να έχει το ίδιο βάρος ή το 80% των φρούτων. 
  4. Μεταφέρουμε ψίχα και φλούδα πορτοκαλιού σε ευρύχωρη κατσαρόλα με βαρύ πάτο. Προσθέτουμε την κανέλα, τον αστεροειδή γλυκάνισο και την υπολογισμένη ζάχαρη στην κατσαρόλα. Προσθέτουμε λίγο νερό, ανακατεύουμε και αφήνουμε να βράσουν όλα τα υλικά μας μαζί μέχρι να δέσουν και να γίνουν μια ωραία μαρμελάδα. Στην τελευταία βράση προσθέτουμε και το χυμό του λεμονιού.
  5. Αφαιρούμε τα μπαχαρικά και μοιράζουμε τη μαρμελάδα σε αποστειρωμένα βάζα όσο ακόμα είναι καυτή. Τα ασφαλίζουμε αμέσως με καπάκι, τα γυρίζουμε ανάποδα και αφήνουμε να κρυώσουν έτσι αναποδογυρισμένα.

Μπορούμε να παραλείψουμε εντελώς τα μπαχαρικά και να αφήσουμε την μαρμελάδα μας μόνο με τα αρώματα των πορτοκαλιών.