Το Great Greek Wines (GGW) επιστρέφει από τις 1 έως τις 4 Μαΐου 2025, στο Ace Hotel & Swim Club Athens. Ο θεσμός έχει στόχο, μεταξύ άλλων, να προβάλλει τα ελληνικά κρασιά στις ελληνικές αγορές. Ωστόσο, όπως ανακοίνωσε ο Master of Wine Γιάννης Καρακάσης, ιδρυτής του GGW, φέτος πρόκειται να γίνουν δύο σημαντικές αλλαγές, για την εξέλιξή του.
Όριο βράβευσης και νέα κατηγορία
«Πιστό στις αξίες της διαφάνειας, της συμμετοχικότητας, της προόδου και της δημιουργίας, το Great Greek Wines επενδύει στην οικοδόμηση γέφυρας διαλόγου μεταξύ παραγωγών, καταναλωτών και αγορών. Αφού ολοκληρώσαμε πέντε χρόνια επιτυχημένης πορείας, επανακαθορίζουμε μαζί με τον Γρηγόρη Μιχαήλο το όνομά μας, μεταβαίνοντας από το GGW50 σε ένα brand που αντικατοπτρίζει καλύτερα και πιο σύγχρονα την υψηλή ποιότητα των ελληνικών κρασιών».
Αυτή η στρατηγική αλλαγή έχει ως στόχο την προβολή μιας ευρύτερης γκάμας ποιοτικών κρασιών που αντανακλούν τη δυναμική του ελληνικού αμπελώνα. Τα βραβευμένα κρασιά της νέας λίστας θα βασίζονται αποκλειστικά στην ποιότητα και στον αριθμό συμμετοχών, ενώ θα διατηρείται ένα αυστηρό όριο, με στόχο να μην βραβεύεται πάνω από το 10% των συμμετεχόντων.
Η δεύτερη καινοτομία έχει να κάνει με την εισαγωγή μιας νέας κατηγορίας, που θα λέγεται «Great Value Wines», για κρασιά με λιανική τιμή έως 19 ευρώ, με σκοπό να επικοινωνηθεί και αυτό πλεονέκτημα που έχει η χώρα μας. Κρασιά δηλαδή ποιοτικά, αλλά και προσιτά στο ευρύ κοινό.
Το πάνελ των κριτών
Το διεθνές πάνελ κριτών θα πλαισιώνεται και φέτος αποκλειστικά με διεθνούς φήμης κριτές του κρασιού για τη διαδικασία της αξιολόγησης. Συγκεκριμένα, εκεί θα βρίσκονται οι:
- Mark Andrew MW (Noble Rot Magazine & Restaurants): μία από τις πιο επιδραστικές προσωπικότητες στον παγκόσμιο οινικό χάρτη με ειδίκευση στο Ασύρτικο, συνιδρυτής και συγγραφέας του Noble Rot Magazine, ενός από τα πιο αναγνωρίσιμα περιοδικά κρασιού στον κόσμο.
- Paz Levinson (Wine Director στο Groupe Pic): Chef Sommelier Executive στο φημισμένο Groupe Pic Restaurants. Η Paz ανακηρύχθηκε καλύτερη σομελιέ της Αργεντινής το 2014 και το 2010, το 2015 κέρδισε τον διαγωνισμό του καλύτερου σομελιέ της Αμερικής ενώ το 2016 ανακηρύχθηκε καλύτερη σομελιέ του κόσμου A.S.I., φτάνοντας στην 4η θέση παγκοσμίως.
- Lenka Sedlackova MW (Head of Brand Management and Buyer for Central and Eastern Europe - Bancroft): μια σπουδαία επαγγελματίας του κρασιά με ιδιαίτερη αγάπη στις ελληνικές ποικιλίες, η οποία έχει παρακολουθήσει με ενδιαφέρον την εξέλιξη του ελληνικού κρασιού.
- Wojciech Bońkowski MW (Wine Writer & Journalist from Poland): ένας αναγνωρισμένος πολωνός οινογράφος και Master of Wine, που έχει πετύχει διεθνή αναγνώριση στον τομέα του κρασιού. Έχει συμβάλει σημαντικά στην προώθηση των ελληνικών και άλλων διεθνών κρασιών στην Πολωνία, ενισχύοντας τη διασύνδεση μεταξύ παραγωγών και καταναλωτών στον οινικό τομέα.
- Christophe Heynen MW (Leading wine merchant in Belgium and France): άλλη μία από τις επιδραστικές προσωπικότητες της παγκόσμιας οινικής σκηνής, διευρύνοντας την κατανόηση και εκτίμηση των κρασιών όχι μόνο στο Βέλγιο και τη Γαλλία, αλλά και διεθνώς. Είναι ιδιαίτερα γνωστός στην αγορά κρασιού του Βελγίου και της Γαλλίας ως εισαγωγέας, προωθώντας τόσο κορυφαία όσο και ανερχόμενα οινοποιεία.
- Stefan Neumann MS (Wine Consultant and Master Sommelier): διαθέτει σημαντική συμβολή στην εκπαίδευση, την αξιολόγηση και την προώθηση της ποιότητας των κρασιών παγκοσμίως. Προέρχεται από τον χώρο της εστίασης και του fine dining, όντας για χρόνια ο wine director του The Fat Duck - Heston Blumentall.
- Peter Richards MW (Writer & Broadcaster): Ο Peter Richards είναι βραβευμένος συγγραφέας, παρουσιαστής και Master of Wine. Με τηλεοπτική εμπειρία που περιλαμβάνει 12 χρόνια στο Saturday Kitchen του BBC1 και τη νέα σειρά The Wild Side of Wine, έχει χαρακτηριστεί ως «εθνικός θησαυρός» και «ένας από τους πιο αγαπημένους επικοινωνιολόγους κρασιού στο Ηνωμένο Βασίλειο».
Οι εγγραφές για τη συμμετοχή των οινοποιείων στο Great Greek Wines 2025 έχουν ανοίξει και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δουν περισσότερες πληροφορίες στο Great Greek Wines - Great Greek Wines.