Ακριβότερο σε σχέση με πέρυσι θα είναι το χριστουγεννιάτικο τραπέζι και μάλιστα κατά 16-20%, σύμφωνα με έρευνα τιμών που πραγματοποίησε το ΙΝΚΑ Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδας.
Πιο συγκεκριμένα, οι τιμές αφορούν σε τραπέζι τεσσάρων ατόμων και μόνο για ανήμερα τα Χριστούγεννα, ενώ σημειώνεται ότι δεν έχει υπολογιστεί το κόστος για λάδι, λεμόνια, ρεύμα, αυγά και τα στολίδια του τραπεζιού. Για αυτά, υπολογίζεται κόστος συνολικά γύρω στα 10 ευρώ.
Με βάση την εκτίμηση λοιπόν, το κόστος για τέσσερα άτομα φέτος ανέρχεται στα 186,85 ευρώ (46,71 ευρώ κατά άτομο), τη στιγμή που τα περσινά Χριστούγεννα, το κόστος ήταν στα 156,02 ευρώ με τα ίδια είδη.
Αναλυτικά οι τιμές:
Γαλοπούλα 2 κιλά × 13 ευρώ = 26 ευρώ
Αρνί παϊδάκια 2 κιλά × 17 ευρώ = 34 ευρώ
Λουκάνικα 1 κιλό × 12 ευρώ = 12 ευρώ
Ντομάτες 500 γρ. (0,5 κιλό) × 2,80 ευρώ = 1,40 ευρώ
Αγγούρι 1 × 0,70 ευρώ = 0,70 ευρώ
Κρεμμύδια φρέσκα 1 ματσάκι × 0,80 ευρώ = 0,80 ευρώ
Λάχανο μάπα 2 × 2 ευρώ = 2 ευρώ
Καρότα 0,5 κιλό × 2 ευρώ = 1 ευρώ
Πατάτες 1 κιλό × 1,25 ευρώ = 1,25 ευρώ
Φέτα 0,5 κιλό × 13 ευρώ = 6,50 ευρώ
Γραβιέρα 0,5 κιλό × 19,80 ευρώ = 9,90 ευρώ
Κρασί εμφιαλωμένο 0,75 λίτρο = 16,00 ευρώ
Αναψυκτικά 8 × 1 ευρώ = 8,00 ευρώ
Μπύρες 4 × 2,20 ευρώ = 8,80 ευρώ
Μελομακάρονα - Κουραμπιέδες 1 κιλό × 19 ευρώ = 19 ευρώ
Γλυκά 18,00 ευρώ
Φρούτα 4,50 ευρώ
Γέμιση γαλοπούλας 17,00 ευρώ