«Το Μεγάλο Βιβλίο της Θάλασσας» είναι μία εμβληματική γαλλική γαστρονομική έκδοση που απευθύνεται σε επαγγελματίες της εστίασης, αλλά και σε όλους τους λάτρεις της θαλασσινής κουζίνας γενικότερα. Μέσα από τις 296 σελίδες του μας καλεί να ανακαλύψουμε τη θάλασσα όχι μόνο ως προορισμό, αλλά και ως ανεξάντλητη πηγή γεύσεων, γνώσης, πολιτισμού και δημιουργίας.
Το "Le Grand Livre de la Mer" πρωτοεκδόθηκε από τον κορυφαίο εκδοτικό οίκο Alain Ducasse Editions με την υπογραφή τριών διακεκριμένων chefs, των Nolwenn Corre, Emmanuel Pilon και Julien Lemarié, και μιας βραβευμένης ειδικού (Meilleur Ouvrier de France 2023) στον τομέα των θαλασσινών, της Sonia Bichet. Tην ελληνική έκδοσή του επιμελήθηκε ο εξαίρετος κερκυραίος chef Αριστοτέλης Μέγκουλας.
«Το Μεγάλο Βιβλίο της Θάλασσας» δεν είναι μόνο ένα βιβλίο μαγειρικής. Είναι μια ολιστική προσέγγιση της κουζίνας της θάλασσας, το οποίο εκτός από συνταγές περιέχει και αναλυτικές οδηγίες για την επιλογή, τον καθαρισμό, τη συντήρηση και την παρουσίαση των θαλασσινών με εντυπωσιακά ακριβή τρόπο. Το βιβλίο φιλοξενεί έναν πρωτότυπο και συναρπαστικό συνδυασμό επιστημονικής γνώσης, σεβασμού προς τη φύση και δημιουργικής μαγειρικής, αποκαλύπτοντάς μας τα μυστικά της θαλασσινής μαγειρικής, της βιώσιμης αλιείας, της εποχικότητας των ψαριών και πολλά άλλα.
Με την επιστημονική ακρίβεια ενός επαγγελματικού εγχειριδίου και τη γαστρονομική φινέτσα ενός συλλεκτικού λευκώματος, μέσα από 80 λαχταριστές συνταγές και αναλυτικές τεχνικές που παρουσιάζονται βήμα προς βήμα, εξερευνώνται από ψάρια και οστρακόδερμα έως κεφαλόποδα, φύκια και θαλάσσια φυτά. Οι συνταγές κινούνται ανάμεσα στην παραδοσιακή γαλλική κουζίνα και τη σύγχρονη γαστρονομική δημιουργία, αναδεικνύοντας κλασικά υλικά όπως το χριστόψαρο, τα στρείδια και τα χτένια, αλλά και πιο ιδιαίτερα θαλασσινά προϊόντα, όπως το αγγούρι της θάλασσας, οι ανεμώνες και τα φύκια.
Η ελληνική έκδοση του βιβλίου διατηρεί τη δομή του πρωτότυπου και είναι χωρισμένη σε πέντε (5) εκτενείς ενότητες που καλύπτουν ολόκληρο το φάσμα των θαλάσσιων τροφίμων. Το πρώτο κεφάλαιο είναι αφιερωμένο στα ψάρια (σε περισσότερα από 50 είδη), με λεπτομερείς πληροφορίες για το καθένα, σχετικά με την αναγνώριση της φρεσκάδας τους, καθώς και τις τεχνικές καθαρισμού και φιλεταρίσματος τους.
Το δεύτερο κεφάλαιο περιλαμβάνει τα οστρακοειδή και τα μαλακόστρακα, όπως η γαρίδα, ο αστακός, το καβούρι και η καραβίδα, είδη που συναντώνται και στις ελληνικές θάλασσες. Το τρίτο κεφάλαιο καλύπτει τα κεφαλόποδα, συμπεριλαμβανομένου του χταποδιού, του καλαμαριού και της σουπιάς, που αποτελούν σημαντικό μέρος της ελληνικής θαλασσινής κουζίνας.
Στο τέταρτο κεφάλαιο παρουσιάζονται τα οστρακόδερμα, όπως τα μύδια, τα στρείδια και οι αχιβάδες, με λεπτομερείς οδηγίες για τον καθαρισμό, την αποθήκευση και το μαγείρεμά τους, ενώ στο πέμπτο κεφάλαιο αναδεικνύονται τρόποι χρήσης φυκιών και άλλων θαλάσσιων φυτών στη μαγειρική.
Η Ελληνική Έκδοση του "Le Grand Livre de la Mer", διατίθεται αποκλειστικά online μέσω του www.cucina.gr. Για επιπλέον πληροφορίες επικοινωνήστε στο: press.office.dp@gmail.com