Το Messinia Terroirs Wine Festival 2025, πραγματοποιήθηκε στη Navarino Agora, από τις 13 έως 15 Ιουνίου. Το φεστιβάλ-θεσμός πλέον για την οινική Μεσσηνία προσέλκυσε εκατοντάδες επισκέπτες, επαγγελματίες του χώρου, ξεχωριστές προσωπικότητες, οινόφιλους και φίλους της γαστρονομίας, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά, την ιστορία, τον πλούτο και τη δυναμική του μεσσηνιακού αμπελώνα. Επομένως, δεν γινόταν να λείπουμε κι εμείς.
Η φετινή, τρίτη διοργάνωση, σφραγίστηκε από πολυπληθή συμμετοχή επαγγελματιών και οινόφιλων, υψηλού επιπέδου εκδηλώσεις και ένα πλούσιο πρόγραμμα, που συνδύασε τον οίνο με την παράδοση, την καινοτομία, τη γαστρονομία και την πολιτιστική εμπειρία.
Αξιοσημείωτη ήταν η συμμετοχή νέων παραγωγών από τη Μεσσηνία, οινοποιών από όλη τη χώρα, επαγγελματιών στον τομέα του κρασιού, εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης και προσωπικοτήτων της ελληνικής γαστρονομικής και οινικής σκηνής. Μεταξύ άλλων στη διοργάνωση και τις παράλληλες δράσεις, το παρών έδωσαν: ο Κωνσταντίνος Λαζαράκης MW, ο πρόεδρος του ΣΕΟ, Στέλιος Μπουτάρης, ο Άγγελος Ρούβαλης, επίτιμος πρόεδρος του ΣΕΟ και αντιπρόεδρος του Δικτύου Ποιότητας Οινοξένεια, ο Τάσος Δροσιάδης, Πρόεδρος του Δικτύου Ποιότητας Οινοξένεια, η Μερόπη Παπαδοπούλου, σύμβουλος έκδοσης του Οινοχόου και ο Γιώργος Φλούδας, Wine Director της Trinity Wines.
Όσα συνέβησαν
Η Παρασκευή 13 Ιουνίου ήταν η ημέρα Terroir και Ταυτότητας Οίνων και η αυλαία άνοιξε στο ξενοδοχείο W Costa Navarino, με θεματικές ομιλίες και workshops για το κρασί της Πελοποννήσου, για την ανάπτυξη του δικτύου «Δρόμοι του Κρασιού» και την ανάδειξη της μεσσηνιακής οινικής ταυτότητας, σε συνεργασία με την Αναπτυξιακή Μεσσηνίας.
Η πρώτη μέρα, αφιερωμένη στην ταυτότητα του terroir και την πορεία του στρατηγικού έργου Messinia Terroirs, περιελάμβανε επίσης θεματικά workshops και παρουσιάσεις από επιστημονικές ομάδες, εκπροσώπους 4 Πανεπιστημίων, αναδεικνύοντας το χαρισματικό οινοπέδιο της Μεσσηνίας, τον δυναμισμό των ποικιλιών που καλλιεργούνται στον τόπο αυτό, αλλά και τη σημαντικότητα του προγράμματος Messinia Terroirs, για τους καλλιεργητές, τους παραγωγούς και τους επαγγελματίες τουρισμού.
Μετά την ολοκλήρωση της ημερίδας των οινοπαραγωγών, όλοι μεταφέρθηκαν στην Πλατεία Γευσιγνωσίας στη Navarino Agora, για να απολαύσουν τους Μεσσηνιακούς οίνους, αλλά και στοιχεία της γαστρονομίας του τόπου που παρουσιάστηκαν μοναδικά σε ειδικά διαμορφωμένα ξύλινα τραπέζια.
Οι οινοπαραγωγοί της Μεσσηνίας που συμμετείχαν φέτος στο Φεστιβάλ ήταν οι: Andania Valley Wines, Astir X Winery, Biovin – Tsavolakis Wines, Domaine Dereskos - Κτήμα Δερέσκου, Estate Gotsis – Κτήμα Γκότση, Evritos, Georgios P. Tsamis, Lacules Estate, Navarino Vineyards, Nestor Winery, Oinotropai Estate - Winery, Panagiotopoulos Family Estate Wines, Patsouros Winery & Vineyards, Stasinopoulos Winery, Tagalakis Winery, Οινοποιία Ψαρούλη - Psaroulis Wines, Οίνος Παυλόπουλου και Ψαρραίος.
Στην Πλατεία Γευσιγνωσίας, ανάμεσα σε 18 Μεσσήνιους οινοπαραγωγούς, έδωσαν το παρόν «Ροδίτες και Μαυροδάφνες 5 οινοπαραγωγών από την Αιγιάλεια», μέσα από τη Γέφυρα Συνεργασίας που έχει δημιουργήσει το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη & Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου και το Messinia Terroirs με το Δίκτυο Ποιότητας Οινοξένεια.
Έντονο γαστρονομικό ενδιαφέρον έδωσε και το βιολογικό μενού Bio Effect Greece, το οποίο παρουσιάστηκε από την Αναπτυξιακή Μεσσηνίας, όπου οι επισκέπτες δοκίμασαν βιολογικά προϊόντα από τη Μεσσηνία, από λάδι, σύκα, ελιές, μέχρι φρούτα και λαχανικά. Το εμφιαλωμένο αρτεσιανό νερό που αναβλύζει στους πρόποδες των Αρκαδικών Ορέων, συνόδευσε τις γευσιγνωσίες και τις γαστρονομικές αποδράσεις στην Πλατεία Γευσιγνωσίας, και στάθηκε δίπλα στη διοργάνωση υποστηρικτής για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά.
Έπειτα το Σάββατο 14 Ιουνίου ήταν αφιερωμένο στον Οίνο, τις Γεύσεις, τη Μαύρη Σταφίδα. Ειδικότερα αναδείχθηκε η διατροφική και πολιτισμική αξία της μαύρης σταφίδας. Ιστορικοί, επαγγελματίες και επιστήμονες μίλησαν για τον μικρό θησαυρό που γεννά η άμπελος και τα οφέλη που προσφέρει στην υγεία, την οικονομία και την παράδοση του τόπου. Έγινε αναφορά στην ιστορική πορεία της σταφίδας, από τα αρχαία χρόνια μέχρι και τη σύγχρονη εποχή, καθώς και στις σύγχρονες εφαρμογές της στη διατροφή, τη βιομηχανία τροφίμων και την έρευνα. Το κοινό, το απόγευμα της ίδιας μέρας, είχε την ευκαιρία να δοκιμάσει παραδοσιακά εδέσματα και καινοτόμους συνδυασμούς με βάση τη μαύρη σταφίδα, ενώ δεν έλειψαν και οι ζωντανές μαρτυρίες για την πορεία της καλλιέργειας της πολύτιμης αυτής υπερτροφής.
Μία ενδιαφέρουσα σύγκριση με θέμα «Οίνος και Ελαιόλαδο της Μεσσηνίας», έγινε από την Μαρία Κατσούλη, Οινοχόο, Γευσιγνώστρια και Διευθύντρια Διεθνούς Διαγωνισμού Ελαιολάδου «Athena IOOC», ενώ το απόγευμα δύο εξειδικευμένα Masterclasses παρουσιάστηκαν από τον Νικόλα Γιαννόπουλο DipWSET και την Τίνα Παπασίνου DipWSET / MSc in Food Technology. Ένα για τα ξεχωριστά Φιλέρια της Μεσσηνίας και ένα για τα περίφημα Cabernet Sauvignon της Τριφυλίας.
Το βράδυ, η Navarino Agora μεταμορφώθηκε σε ένα πολύχρωμο οινικό χωριό, με δραστηριότητες για μικρούς και μεγάλους. Η Πλατεία Γευσιγνωσίας γέμισε για δεύτερη μέρα με οινογνωσίες, εκθέσεις, παιχνίδια γεωμυθολογίας για παιδιά και γευστικές δοκιμές για μικρούς και μεγάλους, με κεντρικό πρωταγωνιστή τη Μαύρη Σταφίδα. Ο σεφ Ιάκωβος Απέργης, έφτιαξε διατροφικές μπάρες με μαύρη σταφίδα από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό «Ένωση Μεσσηνίας», παρουσίασε μία παραδοσιακή συνταγή της Μεσσηνίας, την Τσιλαδιά, από μπακαλιάρο μέσα από τη χορηγία των 7 Θαλασσών και μαύρη σταφίδα, σε συνεργασία με το Barbounaki by Papaioannou, που βρίσκεται στη Navarino Agora, και ως επιδόρπιο πρόσφερε παγωτό με πετιμέζι Καραγγελής και μαύρη σταφίδα σε συνεργασία με το κατάστημα Goat it στη Navarino Agora. Παράλληλα, το Τυροκομείο Κωσταρέλος, όπως κάθε χρόνο έστησε και για τις δύο βραδιές ένα πλούσιο μπουφέ με υπέροχα τυροκομικά προϊόντα και τη φημισμένη φέτα του, σε μία «κάθετη παρουσίαση 6 τύπων φέτας» ανάλογα με την ωρίμασή της που φτάνει και τους 18 μήνες.
Τέλος, την Κυριακή 15 Ιουνίου συζητήθηκε η στρατηγική επικοινωνίας των αγροτικών προϊόντων, ενώ τα εκπαιδευτικά masterclasses, στην υπερσύγχρονη αίθουσα του W Costa Navarino εστίασαν στις βασικές αρχές γευσιγνωσίας, στην εξυπηρέτηση του πελάτη και την ενημέρωση της λίστας κρασιών με Μεσσηνιακούς Οίνους, καθώς και στην προστιθέμενη αξία των ελληνικών ποικιλιών στον τουριστικό χάρτη της Μεσσηνίας.
Συγκεκριμένα, το Masterclass του WSPC, με τον Κωνσταντίνο Λαζαράκη MW, ήταν αφιερωμένο στους επαγγελματίες της εστίασης και της φιλοξενίας, για τις βασικές αρχές της γευσιγνωσίας, ενώ είχε ως σημείο αναφοράς τον Μεσσηνιακό Οίνο. Η Μαρία Κατσούλη, οινοχόος και γευσιγνώστρια, μίλησε για τις λίστες κρασιών σε ένα εστιατόριο, καθώς και για τον συνδυασμό των οίνων της Μεσσηνίας με τις γεύσεις και την τοπική κουζίνα, ενώ ο Γιάννης Διονυσόπουλος, ιδιοκτήτης της κάβας Kiari Wine & Deli στην Κορώνη, παρουσίασε τις ελληνικές ποικιλίες της Μεσσηνίας που πρέπει να σερβίρονται στους επισκέπτες της Μεσσηνίας και πελάτες των εστιατορίων του τόπου.
Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά το Messinia Terroirs Wine Festival επιβεβαίωσε τον ρόλο του ως ένα από τα κορυφαία οινικά και πολιτιστικά γεγονότα στη Μεσσηνία και έθεσε ακόμη πιο ισχυρά θεμέλια για την προώθηση του τοπικού κρασιού και του αμπελοοινικού τουρισμού. Η διοργάνωση τελέστηκε υπό την αιγίδα του Ιδρύματος Καπετάν Βασίλη & Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου και εντάσσεται στο καινοτόμο πρόγραμμα Messinia Terroirs, το οποίο στοχεύει στη βιώσιμη αναγέννηση του μεσσηνιακού αμπελώνα και την καθιέρωση της περιοχής ως πρότυπο οινοτουριστικό προορισμό.
Συνδιοργανωτές του φεστιβάλ είναι από το Επιμελητήριο Μεσσηνίας, ο Δήμος Πύλου – Νέστορος, και η Αναπτυξιακή Μεσσηνίας και τελεί υπό την αιγίδα της ΕΝΟΑΠ και της ΕΔΟΑΟ και των Ελληνίδων του Κρασιού. Ανυπομονούμε για του χρόνου!