Στο φθινοπωρινό τοπίο της Νάξου θα πραγματοποιηθεί το 4ο πολιτιστικό φεστιβάλ «Μια βραδιά κάτω από την ελιά», τις τρεις πρώτες μέρες του Οκτωβρίου. Όλες οι δράσεις - μουσικές ή γαστρονομικές - αναδεικνύουν πτυχές της πλούσιας και πολυεπίπεδης πολιτιστικής παράδοσης του νησιού, με τους προσκεκλημένους ερμηνευτές και σεφ να εμπνέονται από τον τόπο, την ιστορία, τον πολιτισμό, τους ανθρώπους και τα προϊόντα του.
Οι εκδηλώσεις, μικρής και μεγάλης κλίμακας, έχουν σχεδιαστεί με σεβασμό στο παρελθόν, βαθιά γνώση των αναγκών του νησιού και στόχο τη δημιουργία ζωντανών συνδέσεων με το παρόν.
Φέτος, το φεστιβάλ που διοργανώνεται από τον πολιτιστικό φορέα «Πολυκρίτη», στοχεύει να εμβαθύνει ακόμη περισσότερο στο διάλογο και την αλληλεπίδραση της μουσικής και της γαστρονομίας με τη ναξιώτικη γη και την πολιτισμική ταυτότητα του νησιού. «Για το 4ο φεστιβάλ έχουμε επιλέξει καλλιτέχνες και σεφ που έχουν βαθύ δέσιμο με τη Νάξο, ο καθένας για διαφορετικούς λόγους. Μας τιμά η αποδοχή τους να συμμετέχουν, και ανυπομονούμε να μοιραστούμε τις νέες μουσικές και γαστρονομικές εμπειρίες με τους συντοπίτες μας και τους επισκέπτες του νησιού», αναφέρει η ιδρύτρια του φεστιβάλ, κ. Μαρία Πολυκρέτη.
Σημειώνεται ότι ήδη από τον περασμένο Νοέμβριο ο βραβευμένος με αστέρια Michelin σεφ Luca Piscazzi, είναι ο γαστρονομικός πρεσβευτής του φεστιβάλ. Φέτος λοιπόν, ο Luca Piscazzi προσκαλεί τον Giacomo Tranquilli, Executive Head Chef του Four Seasons London Bridge και Private Club Latour London, και τον Andrea Mura, Executive Pastry Chef του Four Seasons London Bridge. Οι τρεις Ιταλοί σεφ θα μαγειρέψουν και θα ανταλλάξουν απόψεις, ιδέες και συνταγές με τοπικούς σεφ και παραγωγούς, με στόχο την ενίσχυση του γαστρονομικού διαλόγου μεταξύ Νάξου και Ιταλίας και την ανάδειξη των τοπικών προϊόντων και συνταγών μέσα από το σύγχρονο βλέμμα των διάσημων σεφ.
Παράλληλα, ο Μανώλης Μητσιάς μαζί με τους μουσικούς Αχιλλέα Γουάστωρ (πιάνο) και Ηρακλή Ζάκκα (μπουζούκι) θα χαρίσουν στους παρευρισκόμενους μια μοναδική μουσική βραδιά, μέσα στο φυσικό τοπίο του ελαιώνα της οικογένειας Πολυκρέτη, στους Κάμπονες. Την παρουσίαση των δράσεων έχει αναλάβει ο δημοσιογράφος Νίκος Θρασυβούλου.
Το πλήρες πρόγραμμα
Τετάρτη 1 Οκτωβρίου
Το πρωί cooking class με το 2ο Γυμνάσιο Νάξου και το απόγευμα, κατά τη διάρκεια του ηλιοβασιλέματος, κοκτέιλ και ιταλικά finger food από τοπικά υλικά με ιταλικό twist, στο Amour. Επιπλέον, θα μαγειρέψουν την παραδοσιακή Ρωμαϊκή ψαρόσουπα «Cacciuoco» δίπλα στο κύμα.
Πέμπτη 2 Οκτωβρίου
Το πρωί θα πραγματοποιηθεί επίσκεψη των σεφ στο 1ο Γυμνάσιο Νάξου με κέρασμα κανόλι με ναξιώτικο άρωμα και στις 17:00 στο κτήμα Κάμπονες, θα γίνει η μουσική συναυλία με τον Μανώλη Μητσιά.
Παρασκευή 3 Οκτωβρίου
Στις 14:00, στον παραδοσιακό νερόμυλο του 1850 στην Ποταμιά, θα στηθεί στρογγυλή τράπεζα με συμμετοχή των Ιταλών σεφ, μαγείρων και παραγωγών του νησιού.