Ξέρεις καλά πόσο ωφέλιμα είναι τα φρούτα για τον οργανισμό σου, αφού εξασφαλίζουν βιταμίνες και συστατικά απαραίτητα για την υγεία σου. Τα φρούτα όμως, καθένα στην εποχή του, είναι και απολαυστικά, ενώ μπορούν να μπουν σε πραγματικά αμέτρητες – γλυκές κυρίως, αλλά και αλμυρές- συνταγές.
Κυρίως σε ασιατικές, τα φρούτα γίνονται συχνά τηγανητά, είτε με κουρκούτι, είτε χωρίς. Όμως εδώ που τα λέμε, το κουρκούτι δίνει πάντα άλλη νοστιμιά.
Δες εδώ την αναλυτική μας συνταγή για γλυκό κουρκούτι με μπίρα που ταιριάζει τέλεια στα φρούτα:
Υλικά
- 100 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 150 ml μπίρα, καλύτερα lager ή pilsner
- 2 κ.σ. ζάχαρη
- 1 κ.γ. κανέλα (προαιρετικά)
- ½ κ.γ. αλάτι
- 1 αυγό
- κ.σ. βούτυρο λιωμένο (προαιρετικά, για πιο πλούσια γεύση)
Διαδικασία
- Για το γλυκό κουρκούτι μπίρας, σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη, την κανέλα, αν χρησιμοποιήσουμε, το αλάτι και το αυγό.
- Προσθέτουμε σταδιακά την μπίρα και ανακατεύουμε μέχρι να δημιουργηθεί ένα λείο και ελαφρύ κουρκούτι. Αν θέλουμε πιο πλούσιο κουρκούτι, προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο.
Πού και πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί
Δες εδώ μερικές ιδέες για φρούτα – και ένα γλυκάκι – όπου μπορείς να χρησιμοποιήσεις το κουρκούτι αυτό.
- Τηγανητές μπανάνες: Κόβουμε τις μπανάνες σε φέτες, τις βουτάμε στο κουρκούτι και τις τηγανίζουμε. Σερβίρουμε με μέλι ή σιρόπι σφενδάμου.
- Τηγανητοί ανανάδες: Κόβουμε ανανά σε ροδέλες, τις βουτάμε στο κουρκούτι και τηγανίζουμε μέχρι να ροδίσουν. Μπορούμε να τις πασπαλίσουμε με ζάχαρη άχνη.
- Τηγανητές φράουλες: Βουτάμε τις φράουλες στο κουρκούτι και τις τηγανίζουμε για 2-3 λεπτά. Σερβίρουμε με λιωμένη σοκολάτα ή ζάχαρη άχνη.
- Τηγανητά μήλα: Ξεφλουδίζουμε τα μήλα, τα κόβουμε σε φέτες πάχους περίπου 1 εκ. και αφαιρούμε τα κουκούτσια με το ειδικό εργαλείο. Σε ένα μεγάλο τηγάνι, ζεσταίνουμε αρκετό λάδι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Βουτάμε τις φέτες μήλων στο κουρκούτι και τις τηγανίζουμε για 2-3 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να πάρουν χρυσή και τραγανή κρούστα. Βγάζουμε τα τηγανισμένα μήλα από το τηγάνι και τα τοποθετούμε σε απορροφητικό χαρτί για να απορροφήσει το περιττό λάδι.
- Τηγανητά ντόνατς: Προσθέτουμε ζάχαρη και βανίλια στο κουρκούτι, ρίχνουμε μικρές κουταλιές σε ζεστό λάδι και τα πασπαλίζουμε με κανέλα και ζάχαρη.