Στην απαγόρευση των χαρακτηριστικών πλαστικών μπουκαλιών σε σχήμα ψαριού για τη σάλτσα σόγιας προχώρησε η Νότια Αυστραλία. Ο λόγος; Η συμβολή στην προσπάθεια για μείωση της ρύπανσης, περιορισμό των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και προστασία της θαλάσσιας ζωής, όπως ανέφερε η κυβέρνηση της Νότιας Αυστραλίας σε ανακοίνωση που εξέδωσε. Συγκεκριμένα, η κίνηση αυτή βασίζεται σε νομοθεσία που ψηφίστηκε το 2023 και απαγόρευε, μεταξύ άλλων, τις πλαστικές σακούλες των σούπερ μάρκετ, τα πλαστικά καλαμάκια, τα αναδευτήρες ποτών, τα μπατονέτες και τα κομφετί.

Η απαγόρευση που ισχύει ήδη καλύπτει όλα τα προγεμισμένα δοχεία σόγιας 30 ml που έχουν καπάκι.

«Λόγω του μικρού μεγέθους που έχουν, τα δοχεία για σάλτσα σόγιας σε σχήμα ψαριού πέφτουν εύκολα κάτω, παρασύρονται από τον αέρα, ή καταλήγουν στις αποχετεύσεις και έτσι γίνονται συχνά συστατικό των σκουπιδιών στις παραλίες και στους δρόμους», ανακοίνωσε η υπουργός Περιβάλλοντος της πολιτείας της Νότιας Αυστραλίας Σούζαν Κλόουζ.

Η ίδια μάλιστα πριν από λίγο καιρό είχε επισημάνει ότι «κάθε δοχείο σε σχήμα ψαριού χρησιμοποιείται για λίγα δευτερόλεπτα, αλλά παραμένει στο περιβάλλον για δεκαετίες ή αιώνες αν πεταχτεί». 

Σε μια παγκόσμια σύγκριση της διαχείρισης των πλαστικών αποβλήτων, η Αυστραλία κατατάχθηκε έβδομη μεταξύ 25 χωρών για τις συνολικές προσπάθειές της να ελέγξει τη ρύπανση από πλαστικά.

Ωστόσο, πρέπει να παραδεχθούμε ότι τα μπουκαλάκια σόγιας σε σχήμα ψαριού που εφευρέθηκαν από τον Teruo Watanabe στην Ιαπωνία το 1954, είναι ίσως τα πιο αναγνωρίσιμα. Αρχικά βέβαια, ήταν κατασκευασμένα από κεραμικό ή γυαλί πριν γίνουν πλαστικά και γρήγορα έγιναν βασικό συστατικό του σούσι σε πακέτο.