Το φίλτρο του απορροφητήρα χρειάζεται τακτικό καθάρισμα, καθώς η συσσώρευση λίπους δεν είναι μόνο αισθητικό πρόβλημα αλλά και πιθανός κίνδυνος για την ασφάλεια του σπιτιού. Ένα βρώμικο φίλτρο επηρεάζει την ποιότητα του αέρα στην κουζίνα, δημιουργεί δυσάρεστες οσμές, ενώ μπορεί να προκαλέσει ακόμα και πυρκαγιά. 

Βέβαια, χρειάζεται ψυχραιμία, διότι η διαδικασία του καθαρισμού δεν είναι κάτι ακατόρθωτο και μόλις την ολοκληρώσεις, η τακτική συντήρηση γίνεται παιχνιδάκι. 

Πριν ξεκινήσεις το καθάρισμα, πρέπει να ξέρεις τι τύπο φίλτρου έχεις. Τα φίλτρα απορροφητήρα χωρίζονται σε:

  • Φίλτρα αλουμινίου με πλέγμα: Πρόκειται για φίλτρα που μπορούν - και πρέπει - να πλένονται τακτικά. Συνήθως βρίσκονται σε απορροφητήρες με κανάλια και είναι σχεδιασμένα να παγιδεύουν σωματίδια λίπους.
  • Φίλτρα άνθρακα: Συνήθως βρίσκονται σε απορροφητήρες χωρίς κανάλια εξαερισμού και βοηθούν στην απορρόφηση των οσμών. Δυστυχώς, δεν μπορούν να καθαριστούν και μόλις φθαρούν, πρέπει να αντικατασταθούν.

Οδηγός βήμα - βήμα για τον καθαρισμό του φίλτρου

Βήμα 1: «Μαλάκωσε» το λίπος με ατμό

Βάλε μια μεγάλη κατσαρόλα με νερό να βράσει, ώστε να δημιουργηθεί ατμός. Άφησέ τον να λειτουργεί κάτω από τον απορροφητήρα καθώς το νερό βράζει για περίπου 10 λεπτά, για να μαλακώσει το επίμονο στρώμα λίπους που έχει συσσωρευτεί στο φίλτρο. Μετά όλα θα είναι πολύ πιο εύκολα. 

Βήμα 2: Αφαίρεσε και έλεγξε το φίλτρο

Τα περισσότερα φίλτρα βγαίνουν εύκολα ή έχουν ένα μικρό κλείδωμα. Όταν βγάλεις το φίλτρο μπορεί το θέαμα να είναι λίγο αηδιαστικό, αλλά τι να κάνουμε, θα κάνεις λίγη υπομονή. 

Βήμα 3: Δημιούργησε ένα μείγμα με ζεστό νερό και σαπούνι

Σε μια λεκάνη που να χωράει το φίλτρο βάλε χλιαρό νερό και συμπλήρωσε και με βραστό νερό, ώστε να δημιουργήσεις ένα πολύ ζεστό μείγμα. Πρόσθεσε απορρυπαντικό πιάτων και αν το φίλτρο είναι πολύ βρώμικο, τότε και λίγο ξύδι θα βοηθήσει. Πρόσεξε όμως να μη βάλεις τα χέρια σου μέσα, γιατί, προφανώς, μπορεί να καείς. Σημείωσε ότι αν τα φίλτρα είναι πολύ μεγάλα και δεν έχεις ανάλογη λεκάνη που να τα χωράει, μπορείς να κάνεις τη διαδικασία στην μπανιέρα.

Βήμα 4: Μούλιασμα και τρίψιμο

Βάλε το φίλτρο στο καυτό νερό και άφησέ το να μουλιάσει για τουλάχιστον 30 λεπτά. Στη συνέχεια, με μια παλιά οδοντόβουρτσα ή ένα σφουγγάρι πιάτων (το οποίο θα πετάξεις μετά) τρίψε με κυκλικές κινήσεις το φίλτρο για να αφαιρέσεις όλα τα υπολείμματα. Μέχρι τότε, το καυτό νερό θα έχει γίνει πιο χλιαρό και θα μπορείς να βρέξεις τα χέρια σου κατά τη διάρκεια του καθαρισμού.

Κάποιοι προτείνουν να χρησιμοποιήσεις και μαγειρική σόδα, αλλά έχε υπόψιν ότι είναι πιθανό να αλλοιωθεί η σύσταση του φίλτρου. 

Βήμα 5: Τελικός βαθύς καθαρισμός

Για πιο σχολαστικό καθάρισμα βάλε το φίλτρο στο πλυντήριο πιάτων, σε ζεστό πρόγραμμα μετά το τρίψιμο. Αυτό το βήμα δεν είναι απαραίτητο, αλλά εξασφαλίζει ότι αφαιρείς και τα τελευταία υπολείμματα βρωμιάς. 

Βήμα 6: Στέγνωμα και επανατοποθέτηση

Σκούπισε το φίλτρο καλά με ένα πανί μικροϊνών ή χαρτί κουζίνας, άφησέ το στην άκρη για λίγες ώρες ώστε να στεγνώσει εντελώς και μετά τοποθέτησε το ξανά στη θέση του. Και κάπως έτσι, το φίλτρο του απορροφητήρα θα είναι σαν καινούριο.

Πόσο συχνά πρέπει να καθαρίζεις το φίλτρο του απορροφητήρα;

Η αλήθεια είναι πως το καθάρισμα του φίλτρου κάθε 3-4 μήνες είναι μία καλή συχνότητα. Βέβαια, αν τηγανίζεις συχνά ίσως χρειαστεί να το καθαρίζεις πιο τακτικά. Άλλωστε, ένα φίλτρο απορροφητήρα που είναι μέσα στα λίπη δεν επηρεάζει μόνο την ποιότητα του αέρα στην κουζίνα, αλλά κάνει και όλη την κουζίνα να μυρίζει άσχημα. Με αυτόν τον καθαρισμό, όμως, οι μυρωδιές θα εξαφανιστούν.