Μπορεί οι σταφίδες να ήταν πιο παλιά στο καθημερινό διατροφολόγιο των ανθρώπων στην Ελλάδα, όμως είναι πολύ οι λόγοι για τους οποίους αξίζει να την εντάξεις στη διατροφή σου. Και μάλιστα, μπορείς να το κάνεις με πολλούς τρόπους.
Από το να την καταναλώσεις σκέτη ως σνακ, μέχρι να την προσθέσεις σε αλμυρές και γλυκές συνταγές, στο γιαούρτι σου, σε χυμούς και smoothies. Τελικά, η σταφίδα είναι ένα superfood που πρέπει να εκμεταλλευτείς.
Ας ξεκινήσουμε όμως με τα βασικά. Τα οφέλη των διαφορετικών ειδών σταφίδας για τον οργανισμό σου.
Η μαύρη σταφίδα και η κορινθιακή σταφίδα είναι παρόμοιες, αλλά έχουν κάποιες μικρές διαφορές, κυρίως στην προέλευση, την ποικιλία και τη συγκέντρωση ορισμένων θρεπτικών ουσιών.
Κορινθιακή σταφίδα (μαύρη)
Η κορινθιακή σταφίδα καλλιεργείται στην Ελλάδα εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Αρκεί να σου πούμε ότι υπάρχουν αναφορές ήδη από τους Ομηρικούς χρόνους. Όσο για το πού, βρίσκει ευνοϊκές εδαφοκλιματικές συνθήκες κατά μήκος των παραλιών της Βόρειας και Δυτικής Πελοποννήσου, καθώς και στα Ιόνια νησιά.
Είναι καταρχάς πλούσια σε βιταμίνη C, η οποία όπως ήδη ξέρεις ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Ακόμη, βοηθά στην καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου και συμβάλλει στην επανόρθωση των σημαδιών γήρανσης στο δέρμα. Μάλιστα, η σταφίδα έχει 4 φορές την ποσότητα σε βιταμίνη C που έχει ένα πορτοκάλι.
Πολλοί είναι αυτοί που προτείνουν τη μαύρη σταφίδα και για τον σίδηρο που περιέχει και δεν έχουν άδικο.
Έχει επίσης αντιοξειδωτική δράση, λόγω ανθοκυανινών, ενώ είναι πλούσια σε κάλιο και μαγνήσιο, που βοηθούν στη μείωση της κατακράτησης υγρών.
Υποστηρίζει την καλή λειτουργία της καρδιάς, αφού συμβάλλει στη μείωση της "κακής" LDL χοληστερόλη μέσα από τις πολυφαινόλες, ενώ βοηθά σημαντικά και στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.
Είναι σύμμαχος και για το έντερο, αφού περιέχει και προβιοτικά. Βοηθά επίσης και στην όραση, λόγω της βιταμίνης Α και των φλαβονοειδών, ενώ, τέλος, έχει αντιφλεγμονώδη δράση, η οποία είναι εξαιρετικά χρήσιμη σε άτομα με αρθρίτιδα ή μυϊκούς πόνους.
Πρέπει να σου πούμε επίσης ότι η μαύρη σταφίδα δεν αποτελεί αποξηραμένο σταφύλι, αλλά έναν ατόφιο καρπό. Το ήξερες;
Σταφίδα Σουλτανίνα (ξανθιά)
Η σταφίδα Σουλτανίνα (ξανθή σταφίδα) είναι το αποξηραμένο σταφύλι, το οποίο περιέχει κατά βάση φυσικά σάκχαρα, φυτικές ίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά.
Παρέχει άμεση ενέργεια αφού είναι πλούσια σε υδατάνθρακες (κυρίως γλυκόζη και φρουκτόζη), περιλαμβάνει επίσης κάλιο, απαραίτητο για την καρδιακή λειτουργία, φυτικές ίνες που συμβάλλουν μεταξύ άλλων στην καλή πέψη και την καλή λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος.
Ακόμη έχει αντιοξειδωτικά μέσα από τις φαινολικές ενώσεις και τα φλαβονοειδή και προσφέρει ήπια αντιφλεγμονώδη δράση.
Είναι ακόμη πηγή σιδήρου, ενώ έχει τόσο ασβέστιο, όσο και μαγνήσιο. Παρότι γλυκιά, έχει χαμηλό γλυκαιμικό φορτίο, αν βέβαια καταναλώνεται σε λογικές ποσότητες, γι’ αυτό χρειάζεται προσοχή.
Γενικώς, τόσο για τη μαύρη, όσο και την ξανθιά σταφίδα, δύο κουταλιές της σούπας τη μέρα θεωρούνται μία καλή ποσότητα, όμως πάντα αυτό έχει να κάνει και με την περίπτωση και τον οργανισμό του καθενός.