Τα Βραβεία Παγκόσμιας Φωτογραφίας Φαγητού είναι ένας διαγωνισμός φωτογραφίας που γιορτάζει την καλύτερη φωτογραφία με θέμα το φαγητό από όλο τον κόσμο. Είναι ανοιχτός σε επαγγελματίες και μη, φωτογράφους, ενώ εκτός από τα βραβεία, τις διακρίσεις και τη διαφημιστική προβολή, προσφέρει και χρηματικά έπαθλα.
Φέτος, υποβλήθηκαν στον διαγωνισμό σχεδόν 10.000 συμμετοχές από 70 διαφορετικές χώρες. Οι νικητές των 25 κατηγοριών ανακοινώθηκαν στο The Mall Galleries του Λονδίνου προς τα τέλη Μάιου από τον σεφ και συγγραφέα γαστρονομίας Yotam Ottolenghi. Ο διαγωνισμός καλύπτει 25 κατηγορίες - από το "Bring Home the Harvest" έως το "Food in the Field" και προβάλλει τον τρόπο με τον οποίο το φαγητό συνδέεται με τον πολιτισμό, την καθημερινή ζωή και την κουλτούρα μας.
Ανάμεσα στους νικητές βρέθηκε μάλιστα και ο κυπριακής καταγωγής Κώστας Μίλλας, ο οποίος μέσα από τη φωτογραφία του με τον λαβύρινθο από μακαρόνια και κόκκινη σάλτσα με τίτλο «5 second rule» βρέθηκε στην κορυφή της κατηγορίας του.
Με αφορμή την έκθεση των νικήτριων φωτογραφιών στο Museum of the Home (3 Ιουνίου - 7 Σεπτεμβρίου 2025) ξεχωρίσαμε αυτές που μας έκαναν μεγαλύτερη εντύπωση:
Spaghetti, Costas Millas
Delfina, a Pasta Granny, Lizzie Mayson
Flour Swirl, Dorien Paymans
The Elderly Having Delicious Food, Xiaoling Li
Crispy Kale, Simon Détraz
Laundry Day, Pieter D'Hoop
Afghan Refugee Women Wait for Free Bread, Jo Kearney
Ramadan Special Parantha Halwa, Debdatta Chakraborty
Buddhist Offerings, Ryan Kost
A Fanciful Cake in a Sea of Tranquil Green, Claudia Anton
Double Decker Street Tea Stall, Kazi Mushfiq
La Matassa. A Real Work of Craftsmanship, Diego Marinelli
Net Fish in Water Fields, Chang Jiangbin
info
Museum of the Home (πρώην Μουσείο Geffrye), Hoxton, Λονδίνο. Διάρκεια έκθεσης: 3 Ιουνίου - 7 Σεπτεμβρίου 2025