Υπάρχουν πολλοί τρόποι να τα πλύνεις και οι απόψεις συχνά διίστανται. Το μόνο σίγουρο είναι ότι όντως, το καλό και επιμελές πλύσιμο έχει μεγάλη σημασία και δεν θα πρέπει να παραλείπεται για αυτά τα τρόφιμα.
Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Agricultural and Food Chemistry, διαπιστώθηκε ότι μεταξύ 96% και 99% των φυτοφαρμάκων σε φρούτα και λαχανικά απομακρύνθηκαν μετά από εμποτισμό σε διάλυμα μαγειρικής σόδας και νερού για 12 έως 15 λεπτά. Κατόπιν, τα φρούτα και τα λαχανικά ξεπλένονται με καθαρό νερό και είναι σχεδόν εντελώς απαλλαγμένα από χημικά και φυτοφάρμακα.
Γιατί σόδα; Η απάντηση κρύβεται στο γεγονός ότι είναι αλκαλική, πράγμα που τη βοηθά να διασπά τα φυτοφάρμακα και να απομακρύνει τα υπολείμματα χημικών ουσιών από την επιφάνεια των φρέσκων τροφίμων. Επιπλέον, είναι εξαιρετικά ασφαλής, αλλά και φθηνή, γιατί και αυτό στις μέρες μας μετρά.
Η σόδα χρησιμοποιείται ως θαυματουργός λύτης σχεδόν σε κάθε οικιακό πρόβλημα που έχει να κάνει με τον καθαρισμό. Και μάλλον δικαίως, αφού είναι ένας πολύ απλός και οικονομικός «σύμμαχος» που υπάρχει σχεδόν σε κάθε ντουλάπι.
Τι ισχύει για τα βιολογικά προϊόντα
Μπορεί να σκέφτεσαι ότι τα βιολογικά φρούτα και λαχανικά δεν χρειάζονται πλύσιμο. Ωστόσο, παρότι έχουν παραχθεί χωρίς χημικά φυτοφάρμακα ή λιπάσματα, τα προϊόντα αυτά πρέπει επίσης να πλένονται και μάλιστα και σε αυτή την περίπτωση, η σόδα είναι σημαντικός βοηθός. Και αυτό γιατί τα προϊόντα αυτά είναι πολύ πιθανό να περιέχουν χώμα, βακτήρια και διάφορους μικροοργανισμούς, αλλά και αερομεταφερόμενους ρύπους, όπως η σκόνη.
Δεν βλάπτει καθόλου λοιπόν να τα βυθίσεις και αυτά σε λίγο νερό με μαγειρική σόδα, ώστε να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο.