Πώς αποστειρώνουμε τα βάζα 

Βράζουμε τα καλά πλυμένα βάζα μας μαζί με τα καπάκια μέσα σε μια κατσαρόλα με νερό (να τα σκεπάζει) που σιγοβράζει χωρίς να κοχλάζει για 15 λεπτά. Στο μεταξύ προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 100οC. Βγάζουμε και αναποδογυρίζουμε τα βάζα και τα καπάκια τους πάνω σε ταψί στρωμένο με μια καθαρή πετσέτα κουζίνας. Τα βάζουμε στο φούρνο για 15 λεπτά ακόμη.

Υλικά

για 3 βάζα των 450 ml

  • 1 κιλό ακτινίδια καθαρισμένα, σε κομματάκια
  • 2 μήλα καθαρισμένα, σε κυβάκια
  • 700 γρ. ζάχαρη
  • 1 λεμόνι χυμός
  • 1 φλ. νερό
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
  1. Για τη μαρμελάδα ακτινίδιο πρώτα ετοιμάζουμε τα φρούτα όπως περιγράφεται στα υλικά και τα βάζουμε σε κατσαρόλα με βαρύ πάτο, δημιουργώντας εναλλάξ στρώσεις με τη ζάχαρη.
  2. Προσθέτουμε το νερό και βράζουμε σε δυνατή φωτιά. Μετά την πρώτη βράση ανακατεύουμε τη μαρμελάδα με ξύλινη κουτάλα και χαμηλώνουμε τη φωτιά για να μην υπάρχει έντονος βρασμός και πιτσιλάει παντού.
  3. Αφήνουμε τη μαρμελάδα να σιγοβράσει, ανακατεύοντας κάθε τόσο να μην πιάσει στον πάτο της κατσαρόλας κι αφαιρώντας τον αφρό από την επιφάνεια με τρυπητή κουτάλα αν είναι απαραίτητο.
  4. Πολτοποιούμε τα φρούτα μέσα στην κατσαρόλα με ραβδομπλέντερ κι όταν η μαρμελάδα δέσει και γίνει διαφανής και γυαλιστερή προσθέτουμε το χυμό του λεμονιού και δίνουμε μια τελευταία βράση. Η μαρμελάδα είναι έτοιμη όταν ρίξουμε μερικές σταγόνες από το σιρόπι της σε παγωμένο πιατάκι και δεν απλώσουν.
  5. Μόλις δέσει, μοιράζουμε αμέσως τη μαρμελάδα (καυτή όπως είναι) σε αποστειρωμένα βάζα. Τα κλείνουμε με το καπάκι τους, τα αναποδογυρίζουμε και τα αφήνετε να κρυώσουν αναποδογυρισμένα. Όταν κρυώσουν εντελώς τα γυρνάμε  από την καλή και τα διατηρούμε σε δροσερό και σκοτεινό μέρος. 
  6. Μετά το άνοιγμα του βάζου βάζουμε τη μαρμελάδα στο ψυγείο.